- 15 Mart 2021
YÜKLENİYOR
“Derin Yoksulluk”, insanların açlık sınırının altında yaşamasına, en temel haklarına erişmemesine, sosyal dışlanmaya ve ayrımcılığa neden olan bir yoksulluk durumu. Belediyenizin “Derin Yoksulluk” kapsamında yaptığı çalışmalar var mı? Varsa, çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
VAHAP SEÇER: Gelir adaletsizliğinin Türkiye genelinde olduğu gibi kentimizde de gözle görülür seviyede olması, sosyo-ekonomik sorunları da beraberinde getirmektedir. Mersin’in özellikle son yıllarda kent yoksulluğuyla tanıştığı söylenebilir. Sigortasız ve yevmiye usulü çalışanlar, kırsal mahallelerdeki geçim zorlukları, kent hayatı ve göçmenlerin yaşadığı mahalleler önemli sıkıntılarla karşı karşıyadır. “Mutlak yoksulluk”, Mersin için de ciddi bir sorun. Bilindiği üzere mutlak yoksulluk, ailelerin temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı durumu ifade ediyor. “Derin yoksulluk” boyutunda ise, sosyal yardımları da içeren, hak temelli bir mücadeleyi öngören çeşitli çalışmalar yaptığımızı söyleyebilirim.
Derin yoksullukla mücadele etmeye yönelik çalışmalarımızı şöyle özetleyebilirim:
Sürekli Yardımlar
Halk Kart: Sosyal incelemenin ardından dezavantajlı konumda olduğu teyit edilen hanelerin gıda ve temizlik malzemelerini edinebilmelerine imkân tanıyan sosyal destek kartı. Kart sahibi ailelerin giderlerini azaltarak hane geçimine katkı sağlıyor, mahalle bakkalından da alışveriş yapılmasını sağlayarak esnafa destek oluyoruz.
Mahalle Mutfakları: İhtiyaç sahibi vatandaşların yoğunlaştığı 25 mahallede kurulan mutfaklardan hafta içi her gün 3 TL karşılığında üç kap yemek alınabiliyor.
Süt Senin Gurur Mersin’in: 13 ilçede, özellikle dezavantajlı mahallelerde öğrenim gören ilkokul öğrencilerine ücretsiz paket süt desteği veriyoruz.
Hamile Bakımı Sütü: Gebelik süreci başlayan kadınlara süt desteği veriyoruz.
El Bebek ve Gül Bebek Paketi: Bebekli ailelere her ay bebek bezi, mama, pişik kremi, şampuan gibi ürünlerin olduğu paketi ücretsiz teslim ediyoruz.
Kıyafet Evi: Asgari ücret alan ve geliri asgari ücretin altında olan ailelerin çocuklarına dört aylık periyotlarla kıyafet, mont ve ayakkabı temin ediyoruz.
Çölyak Hastalarına Yönelik Ekmek ve Un Yardımı: Çölyak hastalarına Halk Ekmek büfeleri aracılığıyla glutensiz ekmek ve un temin ediyoruz.
İhtiyaç Sahiplerine Yönelik Un Yardımı: Tespit ettiğimiz 64.000 aileye 10 kilogramlık un desteğinde bulunduk.
Gıda Kolisi Desteği: Belediyemiz bünyesindeki Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı aracılığıyla ihtiyaç sahibi 165.000 aileye gıda kolisi yardımında bulunduk.
Yakacak Yardımı: Yakacak giderlerini düşürmek için Halk Kart kullanıcısı ailelere yakacak yardımında bulunuyoruz.
Doğal Afetler Sonrası Ev Eşyası Yardımları ve Ev Tadilatı Hizmetleri: Yangın, sel gibi doğal afetlerin ardından ihtiyacı olan ailelere ev eşyası temin ediyoruz, boya-badana hizmeti veriyoruz.
Eğitimde Fırsat Eşitliği
Özellikle dezavantajlı ailelerin çocuklarına eğitim desteğinde bulunuyoruz. İhtiyaç sahibi tüm öğrencilere ulaşmayı hedefliyoruz.
Kurs Merkezleri: Yaptığımız sosyal incelemenin ardından tespit ettiğimiz öğrencilere kurs merkezlerimizde hizmet veriyoruz. 13 ilçedeki merkezler aracılığıyla 4.500 öğrenciyi üniversite giriş sınavlarına hazırlıyoruz. Geçen yıl 1.042 öğrenci, üniversitelerin tıp, mühendislik, diş hekimliği ve hukuk gibi bölümlerine yerleşti. Mersin merkezde ve Tarsus’ta LGS merkezleri de açtık.
Kırtasiye Yardımı: İlköğretim birinci sınıfa başlayan öğrenciler için “İlk Çantam” projesi başlattık. Kırtasiye malzemelerinden oluşan çantaları 18.000 öğrenciye hediye ettik.
Merci-Öğrenci Danışmanlık Merkezi: Temel olanaklardan yoksun ailelerin çocuklarına psiko-sosyal destek veriyoruz, çeşitli etkinlikler aracılığıyla gelişimlerine katkı sağlıyoruz.
Lisans ve Önlisans Yardımları: Üniversitelerin lisans veya ön lisans bölümlerini kazanan öğrencilere maddi destekte bulunuyoruz.
Yurtlar: Gülnar’da öğrenci yurdunu hizmete açtık. Önümüzdeki yıl 120 öğrenci kapasiteli yurdu da hizmete açacağız.
Sosyal Uyum Merkezi: Geçici koruma kapsamında bulunan, resmî rakamlara göre 236.000, kayıtdışı olanlarla birlikte yaklaşık 400.000 göçmen için Sosyal Uyum Merkezi’ni kurduk. Bu kapsamda Uluslararası Göç Örgütü’yle birlikte çalışmalar yürüttük. STK’larla, üniversitelerle, kent konseyiyle ve uluslararası aktörlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Roman vatandaşlar için Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu’yla protokol imzalayarak işbirliğimizi artırmayı hedefliyoruz.
Kadın ve Aile Dairesi’yle Engelliler ve Sağlık Dairesi Başkanlığı’nın Çalışmaları
Kadınların ekonomik ve sosyal açıdan güçlendirilmesi için önemli çalışmalar yapıyoruz.
Kadın ve Çocuk Atölyeleri: Atölyelerimiz aracılığıyla kadınların üretmesini ve ekonomik açıdan güçlenmesini sağlıyoruz.
Evimiz Atölye Projesi: Kadınların ev içi emek süreçlerinden dolayı iş hayatına katılamamasına yönelik yaşadıkları sorunlara çözüm bulmaya çalışıyoruz, üretim yapmalarına destek oluyoruz, el emeği ürünlerinin kooperatifler tarafından satın alınmasını sağlıyoruz.
İhtiyaç Sahiplerine Tekerlekli Sandalye, Hasta Yatağı ve Yürüteç Desteği: İhtiyaç duydukları cihazlara ulaşamayan ortopedik engelli vatandaşlara tekerlikli sandalye, hasta yatağı ve yürüteç desteği veriyoruz.
Halk Sağlığı: Halk sağlığı ekibi, dezavantajlı ve kırsal mahallelerde stantlar kuruyor, bilinçlendirme ve yönlendirme çalışmaları yapıyor, kadınlara kadın sağlığı eğitimleri veriyor, hijyen paketleri temin ediyor.
Evde Bakım ve Sağlık: Evde bakım ve sağlık ekipleri, kendi imkânlarıyla hastanelere ve aile sağlığı merkezlerine ulaşamayan vatandaşlara 13 ilçede hizmet veriyor.
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’nın Hizmetleri
Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, özellikle pandemi sürecinde sanatçılara destek olmak amacıyla projeler geliştirdi, konserler düzenledi, sanatçıların eserlerini sergiledi, tiyatro sanatçıları için çalışmalar yaptı.
Tek seferlik veya periyodik yardımlarla derin yoksulluğu tamamen ortadan kaldıramayacağımızın farkındayız. Ancak derin yoksulluğun görünür olduğu koşullarda sosyal yardımları da dışlamıyoruz. Vatandaşların üretime katılmasını sağlamak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için projeler üretiyoruz. Tohum, fide, ekipman ve canlı hayvan temini gibi tarımsal destek ürünleriyle üretimi destekleyen çalışmalar yapıyoruz.
Pandemi dönemi ve ekonomik kriz, derin yoksulluğun etki alanını genişletti. Kentinizde derin yoksullukla ilgili sosyal inceleme yaptınız mı? STK’larla ve farklı paydaşlarla yoksullukla mücadele konusunda işbirliği yapıyor musunuz?
VAHAP SEÇER: Pandemi dönemi, yoksullukla mücadele planımızı doğrudan etkiledi. Bu süreçte yaklaşık 200.000 paket gıda kolisini ihtiyaç sahibi vatandaşların evlerine ulaştırdık. Halk Kart ön plana çıktı. Halk Kart sayesinde ihtiyaç sahibi ailelere 12 ay kesintisiz destek verdik. Yerel ve uluslararası aktörlerle paydaşlık ilişkisi içinde projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Uluslararası Göç Örgütü’yle, STK’larla, meslek odalarıyla, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’yla işbirliği yapıyoruz.
Kentinizde özellikle dezavantajlı grupların (çocuk, genç, kadın, yaşlı ve engelli) yoksulluğunu önlemeye yönelik hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Belediyenizin sosyal hizmet stratejisi var mı?
VAHAP SEÇER: Dezavantajlı grupların ihtiyaçlarının karşılanması için Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı, Kadın ve Aile Dairesi Başkanlığı çalışmalarına devam ediyor. Yoksulluğu önlemek amacıyla kapsayıcı bir modeli takip ediyoruz. Hane geçimini destekleyen yardımlarda bulunuyoruz. Kariyer Merkezi aracılığıyla işverenlerle iş arayanları buluşturuyoruz.
Derin yoksullukla mücadelede yasal düzenlemeler ve mevzuat açısından zorlandığınız durumlar ve yaşadığınız sıkıntılar nelerdir? Sosyal hizmet modellerini hayata geçirmek ve çalışmalarda kaynakları etkin kullanmak açısından belediyenizin bütçesinde artış söz konusu oldu mu?
VAHAP SEÇER: Belediyemiz bünyesindeki daire başkanlıkları, diğer kamu kurumlarıyla uyum içinde çalışma gayretinde. Yeni bir proje için yönetmelikteki güncellemeler meclis onayına binaen devreye alınıyor. Sosyal destek hizmeti veren birimlerimizin bütçesi esnek bir yapıya sahip.