"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yoksulluk Haritası

Seyit Torun

CHP CHP Parti Meclisi Üyesi | Ordu Milletvekili

Siyasi iktidarın yanlış politikaları, vatandaşları ekonomik krizle karşı karşıya bıraktı. Her ne kadar farklı zeminlere çekilmeye çalışılsa da, Türkiye’nin gerçek gündemi, derin yoksulluktur.

 

Vatandaşlara en yakın hizmet kurumları olan belediyeler, derin yoksulluğa ilişkin toplumsal gerçeği yakından görüyor. Özellikle son dönemde belediyelerimize yapılan sosyal yardım ve destek başvuruları arttı. Belediyelerimiz tüm imkânlarını seferber ederek bu başvuruları karşılamaya çalışıyor.

 

Belediye başkanlarımızla yaptığımız toplantılarda bu sorunu nasıl aşacağımız ve vatandaşlara nasıl yardımcı olacağımız konusunda fikir alışverişi yapıyoruz. Yerel yönetimlerimizin imkânlarını sonuna kadar değerlendiriyoruz, ancak derin yoksulluğun çözümüne yönelik olarak merkezî yönetimin imkânlarının planlı ve programlı bir şekilde kullanılması gerekiyor.

 

Ülkeyi 19 yıldır tek başına yöneten siyasi iktidar, yoksulluğun ortadan kaldırılması için gerekli sosyal ve ekonomik politikalardan tamamen vazgeçmiş durumda. Onlar yoksulluğu yönetmek istiyor. Bu nedenle derin yoksulluğa ilişkin sorunları siyasi iktidarın çözmesi mümkün görünmüyor. Yoksulluğun ortadan kaldırılması için sadece küçük bir azınlığın çıkarlarına değil, toplumun geniş kesimlerinin ihtiyacına hizmet eden ve sosyal devlet anlayışını yansıtan kararlara ihtiyaç var.

 

Peki biz ne yapıyoruz?

 

Siyasi iktidar, yoksulluğu ortadan kaldırmak için politika üretmediği gibi, yoksulluk verilerini de doğru paylaşmıyor. Artık bunu vatandaşlar da net olarak görüyor. Biz, çalışmalara tam da bu noktadan başlıyoruz. Derin yoksullukla mücadele etmek için önce belediyelerimizde, iktidara geldiğimizde de ülke genelinde doğru ve etkili politikalar geliştirmek için hazırlık yapıyoruz.

 

Belediyelerimize gelen sosyal yardım başvurularını, belediyelerimizin farklı alanlardaki verilerini ve yapılan araştırmaları bir araya getirerek belediyelerimizin bulunduğu bölgelerde yoksulluk haritaları çıkaracağız. Bu çalışmaya önce büyükşehir ve il belediyelerimizden başladık. Yoksulluk haritası çalışmaları için belediyelerimizde uzman ekipler kurduk, önemli bir yol katettik. Hane ve gelir durumları, sigortalı çalışma oranları, hanelerin sosyal tablosu ve bu grupların yaş ve cinsiyet dağılımı gibi verileri baz alarak geniş kapsamlı bir çalışma yürütüyoruz. Büyükşehir ve il belediyelerimizde bu çalışmayı tamamladıktan sonra ilçe belediyelerimizle devam edeceğiz. En önemlisi, bu çalışmayı tamamladığımızda Türkiye’nin yoksulluk haritasını da çıkaracağız. “Yoksulluk Haritası” çalışmalarımız kapsamında belirli aralıklarla toplantılar yapıyor, geldiğimiz aşamayı değerlendiriyor ve yeni fikirlerle hazırlıklarımızı güçlendiriyoruz.

 

“Yoksulluk Haritası” sayesinde siyasi iktidarın gizlediği gerçek yoksulluk verilerine ulaşacağız ve belediye hizmetlerine yön vereceğiz. Örneğin, herhangi bir belediyemiz kendi bölgesine ait yoksulluk haritasına baktığında hangi hanenin, hangi sokağın, hangi mahallenin neye ihtiyacı olduğunu saptayabilecek. Türkiye’nin yoksulluk haritasını çıkardığımızda ise, merkezî yönetimin imkânlarını yoksullukla mücadelede daha etkin kullanabilme fırsatına sahip olacağız.

 

Derin yoksullukla mücadeleye yönelik siyasi irademizi bilimsel çalışmalarla destekliyoruz. Bu sayede merkezî yönetimin ve yerel yönetimlerin hizmet kapasitelerini birleştireceğiz ve başarılı çözümleri hayata geçireceğiz.


Önerilen Haberler