"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Özlem Becan: Belediyecilikte Örnek Olmak İstiyoruz

  • 8 Kasım 2021

Göreve geldiğinizde vaatleriniz nelerdi? Vaatlerinizin hangileri hayata geçti?


ÖZLEM BECAN: Vatandaşlarla birlikte belirlediğimiz projelerin çoğu şimdiden hayata geçti. Görev süremizin neredeyse yarısından fazlası pandemiyle mücadele ettiğimiz dönemi kapsıyor. Pandemi koşullarının bizi engellemesine izin vermedik. Seçim öncesi vaatlerimizin neredeyse tamamını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.


Yerel Üretim ve Markalaşma Projesi, Uzunköprü’ye has olan ve Uzunköprü’de üretilen ürünlerin ulusal çapta tanıtılmasını ve üretilmesini kapsayan bir proje. Projenin amacı, üreticilere doğrudan fayda sağlamak ve ürünleri geniş çapta alıcı kitlelerine tanıtmak. Süreli değil, sürekli bir proje. Katıldığımız her etkinlikte ve fuarda ürünlerimizin tanıtımı için özel faaliyetler yürütüyoruz. En fazla önem verdiğimiz projelerimiz arasında Uzunköprü peynirini tanıtmak ve markalaştırmak bulunuyor. İlk olarak mandıra tesisimizin inşasına başladık. Tesisimiz faaliyete geçtiğinde Uzunköprü peyniri başta olmak üzere diğer süt ürünlerimizi de vatandaşlarla birlikte üreteceğiz.


Eski otogar, Uzunköprü’de çeşitli aksaklıklara sebep oldu, kısıtlı imkânları sebebiyle problem yarattı ve konumu nedeniyle vatandaşların işini zorlaştırdı. Bu nedenle Şehirler Arası Terminal Projesi’ni hayata geçiriyoruz. Eylül ayı başında projenin inşaatı başladı, Ekim ayı itibarıyla büyük kısmı tamamlandı. 


8 Temmuz 2018’de Uzunköprü-Halkalı seferini yapan trenin Çorlu’da raydan çıkması sonucunda 25 canımızı kaybettik. Bu feci olayın yaşanmasının ardından asıl sorumluların yargılanmaması ve olayın üstünün örtülme çabası, büyük bir adaletsizlik doğurdu. Bu adaletsizliğin unutulmaması ve kaybettiğimiz canların ölümsüzleşmesi için 8 Temmuz Adalet Anıtı’nı inşa ettik. 


Özel gereksinime ihtiyaç duyan bireylerin ve ailelerinin ihtiyaçlarının karşılanması için geliştirdiğimiz Engelsiz Yaşam Evi, doktoruyla, eğitmenleriyle ve gönüllü ekibiyle özel gereksinime ihtiyaç duyan Uzunköprülü tüm vatandaşların ikinci evi olacak. 


Trakya’nın tek kadın belediye başkanı olarak önceliğim, kadınlara yönelik projeler. Bu amaçla Uzunköprülü kadınları ekonomik yönden geliştirmek ve özgürleştirmek için Kadın Emek Pazarı’nı kurduk. Üreten kadınların, ürünlerini tüketiciyle buluşturmasına imkân sağladık. 


“Bugün git, yarın gel” anlayışını değiştirmek için Halk Masası uygulaması başlattık. Vatandaşların işlerini kolaylaştırmak, problemlerine cevap olmak için geliştirdiğimiz bu uygulama beğeniyle karşılandı. Halkın belediyeciliği anlayışına uyum gösteren bu uygulamamız, vatandaşlara yanlarında olduğumuzu hatırlatıyor. Vatandaşların isteklerini ve ihtiyaçlarını ayrıntılı bir biçimde analiz ediyor, analizler neticesinde gelecekte ortaya çıkabilecek problemlerin önüne geçiyoruz. Halk Masası, şeffaflık örneği de gösteriyor. Projemiz, vatandaşların gözetimine ve denetimine açık. Bu sayede vatandaşların ihtiyaçlarını düzenli şekilde karşılıyoruz.


İlçemizin merkezinde doğal alan ihtiyacını karşılamak için yürüttüğümüz Vadi Park Projesi hayata geçti ve vatandaşların kullanımına sunuldu. Önceden bakımsız ve atıl bir alan olan bu bölge şu an muhteşem bir güzelliğe sahip. Alan, vatandaşları mutlu eden 47.000 metrekarelik bir sosyal alana dönüştü. 

Yenilenebilir enerji anlayışı dünyada her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. İlçemizdeki katı atıkları elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Biyobozunur atıkların oluşturduğu metan gazından üretilen elektrikle katma değer oluşturuyoruz. Böylece en büyük giderlerimizden biri olan enerji giderlerimizi azaltıyoruz. Bu sayede hem yeraltı su kaynaklarını koruyoruz hem de karbon salımını minimum seviyeye düşürüyoruz. 


Çalışan annelerin hayatını kolaylaştırmak, onları ekonomik hayata etkin bir biçimde dahil etmek ve çocukları geleceğe hazırlamak için kurduğumuz Çocuk Gündüz Bakımevi, ilçemizin ekonomik açıdan dezavantajlı bir bölgesinde kısa süre içinde hayata geçecek.


Atatürk Parkı’nı yenileyerek tekrar ilçemize kazandırdık. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki Cumhuriyet Parkı, ilçemizin çekim merkezi oldu. 


Uzunköprü’ye bağlı olan 53 tane köy var. İlçemizin ekonomisi büyük ölçüde tarımsal üretime dayalı. Bu nedenle köylerde yaşayan vatandaşlar sıklıkla ilçemize geliyor. Yüksek standartlara sahip olan tesisimizi ulaşımı kolaylaştıracak bir konumda kurduk. Böylece ilçemizin trafik akışını rahatlattık. Köy minibüslerini kullanan vatandaşların ziyaretlerini kolaylaştırdık. 


Vatandaşların ekonomik koşullar nedeniyle zorlandığı bu süreçte onların yanında olmak görevimizdir anlayışıyla Halk Çarşı Projesi’ni hayata geçirdik. Projemiz sayesinde ihtiyaç sahiplerine temiz ve kaliteli kıyafetler, gıda paketleri gibi destekler sunuyoruz. 


Uzunköprü’de yaşayan sokak hayvanlarının sağlığını ve güveliğini sağlamak için yüksek standartlara sahip Geçici Hayvan Bakımevi’ni hayata geçirdik. Uzunköprü, bizim dönemimizde ilk defa doğalgazla tanıştı. Uzunköprü için doğalgaz zaruri bir ihtiyaçtı. Vatandaşlar, kış aylarında yakılan odun ve kömür dumanını soluyordu. Üstelik, Ergene Nehri’nden saçılan kirlilik de bunun üzerine ekleniyordu. Ölçüm sonuçlarına göre Uzunköprü, hava kirliliğinin en yüksek olduğu yerlerden biriydi. Bu problemi çözdük. 


Akıllı Pazaryeri Projesi’ni de hayata geçiriyoruz. Vatandaşların ve esnafın her ihtiyacını düşünerek planladığımız bu projeyle ilçe pazarı yeni bir boyut kazanacak. 


Belediyeniz stratejik hedeflerinde ve planlarında değişiklik yaptı mı? Hangi konularda değişiklik söz konusu oldu? Bu güncellemeye neden ihtiyaç duyuldu?


ÖZLEM BECAN: Zorunlu durumlarda öngördüğümüz planlama doğrultusunda değişiklikler yapıyoruz. Belediyemiz kendi kaynaklarına yönelerek, paydaşlarla işbirliği yaparak problemleri çözüyor. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana denetimi, disiplini ve tasarrufu ilke edindik. Bu ilkelerle her zorluğu aşıyoruz ve imkânsızlığı bahane etmiyoruz. Belirlediğimiz bu üç ilke sayesinde sürdürülebilir mali yapıya kavuştu, böylelikle tüm projelerimizi hayata geçiriyoruz. 


Önümüzdeki dönem hedefleriniz ve bu görev döneminde hatırlanmasını istediğiniz projeleriniz neler?


ÖZLEM BECAN: Uzunköprü, tarım ilçesi. İlçemize bağlı 53 tane köy var. Köylerinde üretim yapan vatandaşlar her hafta Uzunköprü’ye geliyor, ürünlerini tüketiciyle buluşturuyor. Dolayısıyla dışarıdan gelen esnafı da dahil ettiğimizde her hafta ilçe pazarı yoğun oluyor. Uzunköprü Perşembe Pazarı kısıtlı imkânlara sahipti. Bakımsız durumdaki pazaryerinde kuruluyordu. Bunu değiştirmek istiyoruz. Proje aşamasından çıkmak üzere olan yeni pazaryerini Uzunköprü’ye kazandıracağız. Modern imkânlara sahip olacak pazaryeriyle hem esnafın hem de vatandaşların tüm ihtiyaçlarını karşılamayı planlıyoruz. Yapımına başlanan yeni pazaryerinin yakınında yer alan otogar alanını ve Ergene otel bölgesini yeniden düzenleyeceğiz. Yeni terminalin tamamlanmasının ardından bu projeye başlayacağız. Tarihî Uzunköprü’nün yanındaki bu geniş alanda yer alan yapılar ortadan kaldırılacak. Alanın tarihî dokusu korunacak, turistik değere sahip büyük bir ilçe meydanına dönüştürülecek. 


Hatırlanmasını istediğimiz projeler arasında birden fazla projemizi gösterebiliriz. Uzunköprü’ye iki sosyal tesis ve bir büyük park alanı kazandırdık. Bu tesisler, sürdürülebilir bir işletme yapısına sahip. Bu nedenle her zaman hatırlanacaklar. Çocuk Gündüz Bakımevi de hizmet verdiğimiz aileler tarafından her zaman hatırlanacaktır. Doluluk oranına çoktan ulaşan Çocuk Gündüz Bakımevi, Uzunköprü’deki diğer çocuklu ailelerin de dikkatini çekiyor. Bu sebeple yeni ve daha büyük bir Çocuk Gündüz Bakımevi inşaatına başlıyoruz. Böylece hayatına dokunduğumuz her vatandaşı memnun etmeyi planlıyoruz. Kadın Emek Pazarı, özellikle ilçemizin üreten kadınları için ölümsüz bir proje. Sağladığımız imkânlarla kadınların ekonomik özgürlüğe ulaşmasına katkıda bulunuyoruz. Kadınların her zaman yanındayız. Bu projemiz de her zaman hatırlanacak. Tarihî Uzunköprü’nün restorasyon sürecine girmesiyle birlikte trafiğe kapanması, hâlihazırda kısıtlı imkânlara sahip olan otogarın durumunu daha da zorlaştırdı. Bu nedenle yeni terminali inşa ediyoruz. Bu proje tamamlandığında Uzunköprü’nün şehirlerarası ulaşımını üst seviyeye çıkaracağız. Asla unutulmayacak projelerimizden biri de budur.


Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


ÖZLEM BECAN: Diğer belediyelerle işbirliği ve yardımlaşma alanları yaratıyoruz. Benzer projeleri hayata geçiren belediyelerle yardımlaşıyoruz. Örneğin, Engelsiz Yaşam Evi Projesi için benzer bir projeyi hayata geçiren Bakırköy Belediyesi’yle yardımlaşıyoruz. Çorlu tren katliamında yitirdiğimiz 25 canımızı anmak için inşa ettiğimiz 8 Temmuz Adalet Anıtı’nın inşasında aynı acıyı paylaştığımız Avcılar Belediyesi’yle yardımlaştık. Bu derin üzüntüyü ölümsüzleştirmek ve adalet arayışımızı sürdürmek için daha fazla işbirliği çalışması yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği yaparak belediyemize yeni taşıtlar kazandırdık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği neticesinde yüksek kaliteye sahip yeni konteynerler aldık. Ege-Marmara Çevre Belediyeler Birliği’yle de işbirliği faaliyetleri yürütüyoruz. Birliğin içinde 43 il ve ilçe belediyesi bulunuyor, üye sayısı da her geçen gün artıyor. Üye belediyelerle çevre konusunda görüşmeler yapıyoruz ve işbirlikleri gerçekleştiriyoruz. 28 Kasım 2021’de Uzunköprü’de bir etkinlik düzenleyeceğiz. Etkinliğe 28 belediye başkanı, eşlikçi heyeti, çeşitli üniversitelerden ve kurumlardan uzmanlar katılacak. Bu sayede Bülbül Ormanı’nın geleceği için büyük ilerleme kaydedeceğiz. Ülkemizdeki doğal alanları yağmaya ve talana karşı korumak için belediyelerimizle ortak hareket ediyoruz. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


ÖZLEM BECAN: Sivil toplum, demokrasinin olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Bizim belediyecilik anlayışımıza göre sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde olmak, toplumun farklı kesimlerinin sesini duymak, ihtiyaçlarını anlamak ve cevap vermek açısından oldukça önemli. Bu amaçla sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapıyoruz. İşbirliği yapabileceğimiz konular üzerinde çalışıyoruz. Uzunköprü Kent Konseyi’yle ortak birçok çalışma yürütüyoruz. İlçemizdeki çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla her fırsatta bir araya geliyoruz, onların talep ve önerilerini dinliyoruz. Bunun sonucunda yeni kararlar alıyor, bu kararlar doğrultusunda projelerimizi gerçekleştiriyoruz. Sivil toplumun temsil ettiği ortak akılla işbirliği kurmayan bir yönetim anlayışının yalnızlaşacağına inanıyoruz.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


ÖZLEM BECAN: İlçemizde yaşayan kırılgan gruplarla iletişim hâlindeyiz, onların gereksinimleri için çalışıyoruz. İmar Kanunu’na uygun olarak yapılmayan bölgelerdeki yıkım işlemlerinin ardından vatandaşları mağdur etmedik. Binaları plana uygun hâle getirdik, 90 tane tapuyu hak sahiplerine teslim ettik. Ramazan ayında 4.500 kişiye günlük sıcak yemek verdik, ayni yardım yaptık. Dezavantajlı mahallelerde kilit parke taş ve asfalt döşeme işlemleri gerçekleştirdik. Halk Çarşı Projesi’yle Roman vatandaşlara 12 ay boyunca gıda ve kıyafet yardımı yapıyoruz. Özel gereksinimli vatandaşlara akülü ve manuel tekerlekli sandalyeleri bedelsiz olarak teslim ettik. Çölyak hastası vatandaşlar için özel gıda paketi hizmeti veriyoruz. Engelli vatandaşlar için geliştirdiğimiz projelerimiz mevcut. Engelsiz Yaşam Evi Projesi, proje aşamasını tamamladı ve inşa çalışmaları başladı. Bu tesisi kısa süre içinde Uzunköprü’ye kazandıracağız. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


ÖZLEM BECAN: Karşılaştığımız zorlukların en önemlisi, teknolojik altyapıdaki hukuki değişiklikler. 2018 yılında yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname’yle tüm belediyelerin İçişleri Bakanlığı tarafından oluşturulan e-belediye sistemine geçiş yapması zorunlu oldu ve teknolojik altyapı faaliyetlerine yönelik yatırımların önü kapatıldı. Belediyemiz e-belediye sistemini etkin bir şekilde kullanıyor. Ancak sistemin yetersizliklerinden dolayı ortaya çıkan problemler hukuki engellere takıldığı için çözülemiyor. Mali açıdan oldukça uygun teknolojik yatırım seçenekleri bulunmasına rağmen yeni teknolojilere yatırım yapmak imkânsız hâle geliyor ve teknolojik yetersizlikler devam ediyor.


UZUNKÖPRÜ BELEDİYESİ


KURUMSAL YAPI: İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Su İşleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, İtfaiye Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü.


MİSYON: Uzunköprü’nün kentsel gelişim seviyesini yükseltmek ve vatandaşların yaşam kalitesini sürekli artırmak.


VİZYON: Belediyecilikte öncü ve örnek olmak, yerel hizmetleri Uzunköprü halkına en kısa sürede ve en iyi şekilde sunmak.


STRATEJİK HEDEFLER: Vatandaşların daha güzel, modern ve gelişmiş bir ilçede yaşamasını sağlamak amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Yaşam kalitesi yüksek, vatandaşların huzur ve dayanışma içinde yaşadığı, çevre ve toplum yozlaşmasının yaşanmadığı, değişime ve gelişime açık, katılımcı, birlikte yönetme anlayışıyla yönetilen çağdaş bir Uzunköprü yaratmak. Her türlü ayrımcılıktan uzak duran, kültürel, sosyal, etnik, ekonomik farklılıkları ve toplumsal cinsiyet farklılığını gözeten, bu farklılıklardan kaynaklanabilecek eşitsizlikleri bertaraf eden bir yönetim anlayışıyla hareket etmek. Vatandaşların yaşam kalitesinin zarar görmemesini ve belediye hizmetlerine erişirken eşit koşullara sahip olmasını sağlamak.


ÇALIŞAN SAYISI: 316


BÜTÇE: 80.557.000,00. TL 



ÖZLEM BECAN

 

Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nü bitirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nde İngilizce eğitimi aldı. Alanında başarılı, bağımsız bir denetim firmasında kıdemli vergi denetçisi olarak çalıştı. Denetçilik görevi sırasında sektöründe öncü kuruluşların vergi denetiminde ve tasdik sürecinde görev aldı. Banka, aracı kurum ve sigorta şirketlerinin birleşme, bölünme, durum tespiti ve değerleme çalışmalarıyla satış işlemlerinde aktif olarak çalıştı. Sigortacılık sektörüyle ve emeklilik yatırım fonlarıyla ilgili yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. Birçok önemli STK’da görev aldı. Temsil ettiği kurumlarda başarılı çalışmalara imza attı. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Uzunköprü Şubesi’nin kurucuları arasında yer aldı. Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Yönetim Kurulu üyesidir. 2019 yerel seçimlerinde Uzunköprü Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk annesidir.



Önerilen Haberler