"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Selahattin Ekicioğlu: Akıllı Ulaşım Ağına Yönelik Çalışmalar Yapıyoruz

  • 8 Kasım 2021

Belediyenizin ulaşımla ilgili çalışmalarından bahseder misiniz? Toplu taşıma sistemlerini ve ulaşım altyapısını geliştirmeye yönelik projeleriniz nelerdir? Ulaşım çalışmalarınızda planlama, finansman ve uygulama açısından sıkıntı yaşıyor musunuz?


SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Belediyemiz toplu taşımada 28 adet otobüsle, 12 ayrı hatla kentin tamamına hizmet veriyor. Hat ve güzergâhı yöneten, yönlendiren ve takip eden TKM mevcuttur. Bu sayede anlık opsiyonel kararlar alınıyor. 


Mobil uygulamayla vatandaşların toplu taşımayla ulaşımları kolaylaşıyor. Ulaşım ağının ve trafiğin akışkanlığını sağlamak için EDS yatırımı devam ediyor. Finansman konusunda herhangi bir teşvik olmadığı için çalışmalarımızı belediye bütçesiyle yürütmeye çalışıyoruz.


Otobüs duraklarında ve belediye otobüslerinde vatandaşların internet erişimi sağlaması için WiFi hizmeti de sunuyoruz.


Ulaşım altyapısını oluştururken ve düzenlerken kentsel mekân kullanımını nasıl planlıyorsunuz? İnsan odaklı ulaşımı yaygınlaştırmak için hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Dezavantajlı gruplar için ulaşım altyapısı oluşturuyor musunuz?


SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Her bir bireyin 500 metre yürüme mesafesinde ulaşabileceği şekilde ulaşım ağını planlıyoruz. Dezavantajlı gruplar için uygun araçlarımızla kent merkezinde akıllı duraklarla hizmet veriyoruz. Kentimizde engellilere yönelik araç filomuz, akıllı duraklar, bisiklet yolları ve hissedilebilir yollar bulunuyor. Bu çalışmalara yenilerini de ekliyoruz.


“Engelsiz Taksi” projesi kapsamında ulaşımda sıkıntı yaşayan engelli vatandaşlar için önemli bir ulaşım hizmeti sunuyoruz. Engelli vatandaşlar, “Engelsiz Taksi” sayesinde istedikleri yerden alınarak gidecekleri yere ulaştırılıyor.  


Stratejik planınızda “Akıllı/Erişilebilir Ulaşım Stratejisi” ve “Ulaşım Eylem Planı” var mı? Varsa, kapsamı ve içeriği nedir? Sürdürülebilir kent içi ulaşım (ekolojik, ekonomik, sosyal) uygulamalarının ve ulaşımda enerji verimliliğinin artırılması için hayata geçirmeyi düşündüğünüz ya da tamamladığınız çalışmalarınız nelerdir?


SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Kentimiz akıllı ulaşım ağıyla donatıldı. Dinamik sinyalize kavşaklar, TKM, sesli yaya butonları, uzaktan erişilebilen akıllı otobüs durakları ve otobüslerle aktif bir şekilde hizmet veriliyor. Trafik Kontrol Merkezi tarafından uzaktan izleme yapılıyor, taleplere göre değerlendirme yapılıyor, enerji tasarrufu sağlanıyor ve daha etkin hareket ediliyor.


Emisyon, gürültü ve görüntü kirliliğinin azaltılması için ulaşımda çevre ve iklim duyarlılığını artırıcı önlemler alıyor musunuz? Bu konuda yerel yönetimlerin alması gereken inisiyatifler sizce nedir?  


SELAHATTİN EKİCİOĞLU: Gürültü ve görüntü kirliliğinin azaltılması için ne gerekiyorsa yapıyoruz, yeni projelerin önünü açıyoruz. Faal çalışan araç filomuz Euro 6’dır. Bunun yanı sıra bisiklet yolu ve durakları, akıllı durak, kent merkezinde engelli ve akülü araç şarj istasyonları da mevcuttur.


Cephe düzenlemelerine yönelik projelerimiz kapsamında kent merkezinin önemli arterlerinden olan Mehmet Ali Yapıcı Bulvarı, Terme Caddesi ve Lise Caddesi’nde Mimarlar Odası’yla ortaklaşa yaptığımız çalışmalar neticesinde örnek bina cephe giydirmeleri oluşturduk. Amacımız, kendi imkânlarımızla geliştirdiğimiz cephe giydirmelerinin ve reklam tabelalarının belli bir nizamda olmasını sağlamak, kentimize yakışır bir siluet oluşturarak görüntü kirliliğinin önüne geçmek. Ayrıca uzun vadede fosil yakıt odaklı araçları devre dışı bırakacak “Hafif Raylı Sistem Projesi”nin çalışmalarına da devam ediyoruz.


Önerilen Haberler