"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Demokratik Alanlari Genişleten Siyaset Anlayişina İhtiyaç Var

  • 20 Aralık 2021

Öncelikle sizi tanıyalım. Siyasete giriş motivasyonunuz neydi?

NEVAF BİLEK: 1963 Siirt doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Siirt’te tamamladım. Ticaretle uğraşıyorum. Hâlen Siirt’te yaşıyorum. Parti Meclisi üyesi seçildikten sonra parti çalışmaları için bir ayın yarısından fazlasını Siirt dışında geçiriyorum. Siyasete girme sebebim, ailemin geçmiş dönemde siyasetle uğraşması, bu nedenle çocukluk ve gençlik dönemimi siyasetin içinde geçirmem. Siyaseti bir gelenek ve yaşam biçimi olarak görüyorum.  2003-2007 yılları arasında Siirt İl Başkanlığı yaptım. 2007 genel seçimlerinde milletvekili adayı oldum. Seçilemediğim için aktif siyasete bir süre ara verdim. 2010-2020 yılları arasında tekrar Siirt İl Başkanlığı görevini yürüttüm. Son kurultayda Parti Meclisi üyesi seçildim.


Doğu Masası’nın çalışmalarında yer alıyorsunuz. Doğu Masası hem CHP’nin örgütsel kapasitesini hem de oy oranını artırmayı hedefliyor. Çalışmalar şu an hangi aşamada ve Doğu Masası’nın uzun vadede ülke siyasetine katkısı nasıl olacak?


NEVAF BİLEK: Doğu Masası çalışmalarında öncelikle oylarımızı artırmayı hedefliyoruz. Asıl amacımız, bölgedeki ikili yapıyı kırmak ve CHP’yi bölgede birinci parti yapmak. Doğu Masası kapsamındaki çalışmalarımızla demokrasiyi önceleyen ve demokratik alanları genişleten (etnik ve inanç temelli siyaset yerine) siyaset anlayışını yerleştirmek istiyoruz. Geçmiş dönemlerde kendilerini geri plana atan CHP ve SHP’li parti büyüklerini, ANAP-DYP ve diğer siyasi partilerde görev almış siyasetçileri partiye davet etmek ve onların tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Bu nedenle onlarla irtibata geçiyoruz. Siyasetin daha anlaşılır olmasını istiyoruz. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısı bölgede kabul görüyor. Bunu hayata geçirmek temel hedeflerimizden biri. Doğu Masası’ndaki çalışmalarımızın uzun vadede kabul göreceğini vatandaşların tepkilerinden anlıyoruz. Bu sürecin CHP’ye önümüzdeki süreçte katkısı olacağı umudundayız. Siyasi partiler, ülke siyaseti için önemli. Bu, Türkiye gibi demokrasinin yerleşik olmadığı ülkelerde katılımcı demokrasiyi ön plana çıkarıyor.


Siyasi örgütlenme kapsamındaki çalışmalar ülke siyaseti ve katılımcı demokrasi için sizce neden önemli? Siyasetin hangi unsurlarıyla bu süreç daha etkin hâle getirilebilir?


NEVAF BİLEK: Siyasi süreci hızlandırmak, yerelden yönetimi daha etkin hâle getirmek, demokrasi alanlarını genişletmek ve demokrasinin kazanımlarını vatandaşlara anlatmak gerekiyor. Çünkü bölgede hamilik yapmak Atatürk’ün kurduğu partiye, yani CHP’ye düşüyor. Özellikle bölgedeki genç nüfus, Doğu Masası’na önemli bir sorumluluk yüklüyor. CHP, bölgedeki gençler tarafından kabul görüyor. Z kuşağı, CHP’yi ilgiyle takip ediyor.


Önerilen Haberler