"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kadir Albayrak: Ortak Kent Kimliği Oluşturulmalı

  • 6 Aralık 2021

Göç ve zorunlu göç (doğal afetler, iklim değişikliği, işsizlik, eğitim vs. nedeniyle), kent yaşamını doğrudan etkileyen dinamik bir olgu. Göç hareketlerine ilişkin istatiksel veri kaydınız var mı? Stratejik planınızda göç politikası yer alıyor mu?


KADİR ALBAYRAK: Tekirdağ, göçten en fazla etkilenen kentler arasında yer alıyor. Kentimiz güçlü sanayisi, tarım ve hayvancılığı, gelişmiş ulaşım ağı, turizmi, üniversitesi ve ticaret merkezleriyle her geçen yıl daha fazla gelişiyor. Ekonomik canlılık ve istihdam olanakları da bu süreçte etkili. 1970’lerden bu yana devam eden iç göç nedeniyle Tekirdağ’da hızlı nüfus artışı yaşandı. 2021 yılı itibarıyla nüfusumuz 1 milyonu geçti. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen insanlar Tekirdağ’da bir arada, uyum içinde yaşıyor. Hizmetleri, projeleri ve yatırımları en iyi şekilde planlamak için Coğrafi Bilgi Sistemi’ni hayata geçirdik. Bu sayede ilçeye, mahalleye, caddeye, sokağa, binaya ve haneye dair bilgilere sahibiz. Stratejik planlarımızda göç politikası da yer alıyor. Çünkü nüfus artışına bağlı olarak gerçekleşen kentsel büyüme, altyapıdan üstyapıya, ulaşımdan sosyal hizmetlere, eğitimden kültüre, spordan sağlığa kadar birçok alanda yatırım yapılmasını zorunlu hâle getiriyor. Biz de elimizdeki veriler ışığında çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.


Göç yönetimi ve göç uyum stratejisi kapsamında hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Artan işsizlik ve ekonomik kriz bağlamında özellikle genç nüfusun kır-kent arasındaki göç hareketleri, kentinizin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısına, istihdam ve üretim sürecine nasıl etki ediyor?


KADİR ALBAYRAK: Ekonomik gelişme, istihdam olanaklarını, istihdam olanakları da göç hızını artırıyor. Dolayısıyla istihdam olanakları, göç nedeniyle artan iş talebini karşılamak için yetersiz kalıyor. Kırsal kesimdeki nüfusun kentlere göç etmesiyle ülkemizin gelişmesinde ve kalkınmasında stratejik bir sektör olan tarım ve hayvancılık geriledi. Bu durum, sanayi ve hizmet sektörlerinde iş arayan insan sayısını ve işsizliği artırıyor. Vatandaşlara yeni meslekler kazandırmak ve işsizliği azaltmak amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meslek Edindirme Kursları (TEMEK) düzenliyoruz.


Kırsal Kalkınmayı Destekleme Projesi’yle tarıma ve hayvancılığa önem veriyor, yerli üretimin artırılmasına katkı sağlıyoruz. Bu kapsamda toplam 7.581.919,31 TL maliyetle gerçekleştirdiğimiz Mera İyileştirme ve Yönetim Projesi, Baklagil Yem Bitkileri Ekiliş Alanlarının Genişletilmesi Projesi, Bağcılığı Geliştirme Projesi’yle Arıcılığı Geliştirme ve Polinasyon Projesi’nin çiftçilere ve hayvan yetiştiricilerine sağladığı maddi katkı 187.579.455,00 TL oldu. Söz konusu dört projeyle 25 kat gelir elde edilmesine katkı sağladık.


Büyüklük ve kapasite bakımından Trakya’nın en büyük, Türkiye’nin ikinci büyük tesisi olan Malkara Çavuşköy Et Kombinası’nı hizmete sunduk. Bu sayede vatandaşlara istihdam imkânı sağladık ve hayvancılığın gelişmesi için destek verdik. 


Üreticiler ve esnaf arasında köprü vazifesi gören hal hizmetlerini iyileştirmek için Süleymanpaşa Sebze ve Meyve Toptancı Hali’yle Süleymanpaşa Su Ürünleri Hali’ni açtık. Ayrıca balıkçılara da ağ ve balıkçılık malzemesi desteği veriyoruz.


Kırsal mahallelerde istihdamı artırmak için Kırsal Turizmi Geliştirme Projesi’ni hayata geçirdik. Kültür varlıklarını aslına uygun şekilde restore ediyor, Tekirdağ turizmine yeni ziyaret noktaları kazandırıyor, yöresel ürünlerin tanıtımını yapıyor ve üreticilerin kazancına katkı sağlıyoruz.


Tekirdağ’ın demografik ve sosyo-kültürel yapısını göz önünde bulundurarak üretimi desteklemeye ve istihdam olanakları sağlamaya yönelik projelerimiz devam edecek.


Belediyenizin mültecilere ve sığınmacılara yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Bu çalışmalarınız doğrultusunda STK’larla, meslek odalarıyla ve dayanışma ağlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?


KADİR ALBAYRAK: Mültecilere ve sığınmacılara yönelik çalışmalarımızı Tekirdağ Valiliği’nin koordinasyonunda yürütüyoruz. İl Göç Kurulu toplantılarına katılıyoruz. İl Göç İdaresi’nin talepleri doğrultusunda, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde çalışmalar yapıyoruz.

 

Göç ve zorunlu göç hareketleri dahilinde göç yönetimi konusunda yerel yönetimler sizce hangi inisiyatifleri almalı?


KADİR ALBAYRAK: Bilindiği üzere göç hareketleri, nüfus artışına ve kentsel büyümeye neden oluyor. Bu nedenle kentsel büyümenin iyi bir şekilde planlanması ve yatırım yapılması gerekiyor. Kentsel büyümeye modern bir şehircilik anlayışıyla yön verilmeli, gerekli imar düzenlemeleri yapılmalı, başta altyapı olmak üzere üstyapı, ulaşım, yeşil alanlar gibi ihtiyaçlar karşılanmalı. Dezavantajlı gruplara yönelik sosyal politikalar uygulanmalı ve ortak kent kimliğinin oluşturulmasına yönelik faaliyetler gerçekleştirilmeli.


Önerilen Haberler