"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muhittin Böcek: Mülteciler Ve Sığınmacılar Hizmetlerimizden Faydalanıyor

  • 6 Aralık 2021

Göç ve zorunlu göç (doğal afetler, iklim değişikliği, işsizlik, eğitim vs. nedeniyle), kent yaşamını doğrudan etkileyen dinamik bir olgu. Göç hareketlerine ilişkin istatiksel veri kaydınız var mı? Stratejik planınızda göç politikası yer alıyor mu?


MUHİTTİN BÖCEK: Son yıllarda Türkiye’nin yoğun göç alması sebebiyle Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kuruldu ve her ilde Göç İdaresi İl Müdürlükleri oluşturuldu. Belediyemize başvuruda bulunan, Antalya’da ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar, geçici koruma statüsündeki mülteciler ve sığınmacılar, Antalya Göç İdaresi İl Müdürlüğü’ne yönlendiriliyor, kurumsal anlamda bilgilendirme yapılıyor.


Göç yönetimi ve göç uyum stratejisi kapsamında hangi çalışmaları yapıyorsunuz? Artan işsizlik ve ekonomik kriz bağlamında özellikle genç nüfusun kır-kent arasındaki göç hareketleri, kentinizin sosyal, ekonomik ve kültürel yapısına, istihdam ve üretim sürecine nasıl etki ediyor?


MUHİTTİN BÖCEK: Belediyemiz bünyesinde hizmet veren 21 Atatürk Sanat Eğitim Merkezi’nde yabancılar için Türkçe dil eğitimi veriliyor. 499 yabancı uyruklu öğrenci bu eğitimden faydalanmaya devam ediyor. Yabancı uyruklu vatandaşların Türkçe öğrenmesini sağlıyoruz ve sosyal uyum sürecine destek oluyoruz. Antalya’da ikamet eden yabancılara yönelik düzenlenen etkinliklerde (18 Aralık Dünya Göçmenler Günü gibi) Antalya Göç İdaresi İl Müdürlüğü tarafından iletilen talepleri karşılıyoruz.


Antalya’nın 2021 yılı nüfusu, (tahmini verilere göre) 2.596.443’tür. Antalya, iklimi, turizm-hizmet sektörü, sağlık-eğitim gibi temel hizmetler bağlamında tercih edilen bir kent. Bu nedenle her kentten göç alıyor. Antalya’ya göç eden vatandaşların büyük bölümü yaz aylarında mevsimlik işçi pozisyonunda otellerde çalışıyor. Antalya’daki birçok otel lojman hizmeti veriyor. Bu nedenle çalışan nüfusun kentin sosyo-ekonomik ve kültürel yapısında dönüşüme neden olmadığı düşünülüyor.


Belediyenizin mültecilere ve sığınmacılara yönelik çalışmalarından bahseder misiniz? Bu çalışmalarınız doğrultusunda STK’larla, meslek odalarıyla ve dayanışma ağlarıyla işbirliği yapıyor musunuz?


MUHİTTİN BÖCEK: Antalya, turizm bölgesi olması sebebiyle düzensiz göçe kapalı. Zorunlu sebepler dışında (aile birliğini korumak, sağlık, eğitim gibi) kentte sınırlı sayıda kişiye geçici kimlik kartı veriliyor. Geçici koruma statüsünde olan, kimlik kartı alan mülteciler ve sığınmacılar, dil ve meslek kurslarımızdan, psiko-sosyal danışmanlık hizmetlerimizden faydalanıyor.


Göç ve zorunlu göç hareketleri dahilinde göç yönetimi konusunda yerel yönetimler sizce hangi inisiyatifleri almalı?


MUHİTTİN BÖCEK: Valilik kararıyla Antalya’nın düzensiz göçe kapalı olması nedeniyle göç hareketleri ve göç yönetimine ilişkin politikalar İl Göç İdaresi tarafından yürütülüyor. Belediyemizin ilgili birimlerinin yöneticileri, Antalya Göç İdaresi İl Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezi’nin koordinasyon toplantılarına katılıyor. Bu sayede Antalya’daki göç hareketliliğini takip ediyoruz.


- Göç Yönetimi konusunda yerel yönetimler kent kültürünün oluşmasını destekleyen etkinliklerde bulunmalı, uyum problemlerinin çözümü ile ilgili faaliyetler yürütmeli, meslek kursları aracılığıyla istihdam sorunun çözümüne ilişkin adımlar atmalı ve bu süreçlerin koordine edilebilmesi için merkez ofisler açmalıdır.


Önerilen Haberler