YÜKLENİYOR
YEREL YÖNETİMLER VE GÖÇ SORUNU
Kırdan kente göçün toplum lehine yönetilmesi için diğer çözüm önerilerinin yanı sıra güçlü yerel yönetim anlayışının inşasını ve yerel kalkınmayı gerekli görüyoruz. Bu kapsamda, bir süre önce kamuoyuna açıkladığımız Yerel Yönetimler Politika Belgesi’nde yerel kalkınma konusunu da detaylı olarak değerlendirdik.
Yerel kalkınmanın inşa süreci, yerel yönetimlerin güçlendirilmesiyle doğru orantılıdır. Güçlü, demokratik ve sürdürülebilir yerel yönetimler, yeni yatırım ve istihdam alanları geliştirecektir, hizmet verdikleri bölgenin kalkınmasına da katkı sunacaktır.
Siyasi iktidarların ekonomik kalkınma politikaları ancak yerel dinamikler gözetildiğinde sürdürülebilir hâle gelir. Yerel ekonomik ihtiyaçların tespit edilmesi, ihtiyaçlara yönelik etkili politikaların geliştirilmesi ve uygulanması sürecinde yerel yönetimlerin devre dışı bırakılması büyük bir sorundur. Yerel Yönetimler Politika Belgesi’nde, yerel yönetimlerin kendi bölgelerinde tarım, turizm ve ticaret politikaları geliştirebilmesi için güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıyoruz. Önümüzdeki süreçte hazırlayacağımız yasa tekliflerinde bu konuyu detaylı olarak ele alarak politika belgemizdeki çerçeveyi yasal zemine kavuşturacağız. Yerel kalkınma konusunda ve göç yönetimi meselesinde yerel yönetimlerin rolü görmezden gelinmemelidir, bu konuda gerekli adımlar atılmalıdır.
MUHTARLIK TEMEL KANUNU
Belediye Bülteni’ndeki daha önceki yazılarımda Muhtarlık Temel Kanunu’yla ilgili hazırlıklarımızdan bahsetmiştim. Bu kapsamda yürüttüğümüz çalışmaları tamamladık. 84 maddeden oluşan Muhtarlık Temel Kanunu teklifimizi TBMM Başkanlığı’na sunduk.
Yerel demokrasinin ve yerel hizmet birimlerinin güçlendirilmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yerel demokrasinin en önemli unsurlarından olan muhtarların yaşadığı sorunların çözülmesi için uzun süredir mesai harcıyoruz.
Hazırladığımız kanun teklifiyle birlikte muhtarları “yetkisiz seçilmiş” kişiler olmaktan çıkarıyoruz. Yetki, sorumluluk, özlük hakları ve hizmet kapasiteleri açısından muhtarlıkları güçlendiriyoruz. Köy ve mahallelerin yönetimlerinde demokratik standartlara dayalı yeni bir anlayışı inşa ediyoruz. Çünkü inanıyoruz ki, köy ve mahallelerde etkin hizmete dayalı demokratik bir yaşam, muhtarlar sayesinde filizlenecektir.
Kanun teklifimize destek verilmesi için buradan bir kez daha tüm siyasi partilerin milletvekillerine çağrıda bulunuyorum. Bu teklif TBMM Genel Kurulu’na geldiğinde tüm siyasi partiler için samimiyet testi olacaktır. Kimler muhtarların sorunlarını çözmek istiyor, kimler çözümsüzlüğü savunuyor, kamuoyu görecektir.