"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Turgay Genç: Sosyal belediyecilik anlayışını kendimize ilke edindik

  • 15 Şubat 2021


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Turgay Genç: Döşemealtı Belediyesi olarak Antalya Büyükşehir Belediyesi’yle son derece uyumlu ve koordineli bir çalışma yürütmekteyiz. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in de önem verdiği ilçemizde Döşemealtı İlçe Hizmet Birimi Şube Müdürlüğü bulunmaktadır. Belediyemizle büyükşehir koordinasyon merkezi arasında yürütülen ortak çalışmalarda başta ilçenin altyapı sorunları olmak üzere köy statüsünü kaybederek mahalleye dönüşen uzak mahallerimizde yol yapım, bakım, onarım ve asfalt çalışmalarını gerçekleştirmekteyiz. Özellikle içme ve sulama suları konusunda yaptığımız ortak projeler sayesinde büyükşehir belediyesi, ASAT ekipleriyle ilçemizde âdeta şantiye gibi çalışarak halkımıza hizmet vermektedir.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


Turgay Genç: Döşemealtı Belediyesi olarak meslek odalarıyla, derneklerle ve vakıflarla zaman zaman birlikte çalışıyoruz. Özellikle 78 hemşeri derneği ve vakıflardan oluşan 33.000 üyeye sahip ve kısa adı AHDER olan Anadolu Hemşeri Dernekleri Platformu’yla etkinlikler düzenlemekteyiz. Ayrıca Alevi Dernekleri’yle ilgili olarak da aşure günlerinde ve diğer etkinliklerinde destek veriyoruz. Aynı zamanda bölgemizin tarihi ve kültür merkezi özelliğiyle kültür gezileri düzenlemekteyiz. 


2020 yılının Kasım ayında kent konseyi kurulmasıyla ilgili karar ve yetki meclisten alındı. Konuyla ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Gençlik Meclisi, Kadınlar Meclisi vb. meclislerle çevre, sağlık, eğitim gibi alt çalışma grupları oluşturulmakta. 32 mahalle muhtarıyla görüşüldü. Kurum, üniversite ve kuruluşlarla görüşmeler devam etmekte olup kısa süre içinde hayata geçirilecek. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


Turgay Genç: Bütün vatandaşlara hiçbir siyasi parti, etnik köken, dil, din, ırk gözetmeksizin eşit ve adil bir idare anlayışıyla hizmet vermekteyiz. Tüm dünyada kentlerin tanıtımını, bilinirliğini artıran yapılar vardır. Bu amaçla ilçemize kalıcı eserler bırakmak ve toplumun tüm kesimlerini mutlu etmek amacıyla birçok proje yaptık. Bunlardan biri, Hacı Ramazan Altun Müze Konseptli Merkez Camisi. İlçenin ilk 4 minareli ve 2.500 kişi kapasiteli camisidir. Müze Camisi’nin avlusundaki 3 girişli tek parçalı kapı, İstanbul Süleymaniye Camisi'nden. Ana giriş kapısı Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk başkenti Bursa'daki Yeşil Cami'den. Pencereler Bursa Yeşil Cami'den. Mihrabı, Edirne'deki Selimiye Camisi'den. Minber, Ayasofya Camisi'den.  Kürsü, Edirne Eski Cami'den, Yan giriş kapıları ise, Bursa Eski Cami, İstanbul Süleymaniye Cami ve İstanbul Yeni Cami'den örnek alındı. 


Ancak bölgemizde yaşayan Alevi kökenli vatandaşları da unutmadık. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarak yapımına başlayacağımız Cemevi sayesinde bölgemizde yaşayan Alevi vatandaşlar için bir ibadethaneyi hizmete kazandıracağız. Tüm projeleri tamamlanan ve ihale aşamasına getirdiğimiz Cemevi’ni de kısa sürede hizmete sunacağız. Yine ilçemizde faaliyet gösteren Alevi Kültür Derneği’ne de Cemevi yapılana kadar ortak çalışma protokolüyle yer tahsis ettik.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?


Turgay Genç: Göreve geldiğimiz ilk dönemde vaat ettiğimiz tüm projelerimizi hayata geçirdik. 701 kilometrekareyle Antalya’nın en büyük merkez ilçesi olma özelliğini taşıyan Döşemealtı’nda en büyük ihtiyacımız bir hastaneydi. Belediyemize ait alana yaklaşık 30 milyon TL yatırımla, kamu-özel sektör işbirliğiyle ilçenin ilk hastanesini yaparak vatandaşın hizmetine sunduk. Sosyal belediyecilik anlayışıyla maddi durumu olmayan vatandaşların da sağlık hizmetinden yararlanabilmesi için her ay belediyemiz tarafından yönlendirilen 20 vatandaşın ameliyatları da dahil tüm tedavilerinin ücretsiz olarak yapılmasını sağladık. Üreten belediyecilik anlayışıyla belediyemiz bünyesinde parke taşı tesisi kurarak 2 milyon 333 bin kilit taşı, 22.608 metrekare plak taş üreterek cadde ve sokak, kaldırımlar, okul, cami ve birçok kamu kurumunun bahçe ve çevre düzenlemesinde kullandık. Yine ahşap ve demir atölyeleri kurarak kent mobilyalarını kendimiz yapmaya başladık. İş makinesi parkurumuzu büyüterek ilçe tarihinin en büyük yol çalışmalarını yapmaya başladık. 900 kilometrenin üzerinde yeni yol açarak altyapısı tamamlanan caddelerde ve sokaklarda asfalt çalışması yaptık. İlçemizin ilk bisiklet yolunu yaparak gençlerin hizmetine sunduk. Tam 54 park ve sosyal alan inşa ederek 169.000 metrekare yeşil alan oluşturduk. Trafik Eğitim Parkı’yla çocuklarımızın kent yaşantısına eğlenceli bir ortamda uyum sağlamasını gerçekleştirdik. 8 dönüm üzerinde yer alan Trafik Eğitim Parkı’nda trafik pisti, garaj, tamirhane, meydan, tenis kortu, basketbol, voleybol ve futbol sahasıyla yürüyüş yolu bulunmaktadır. 16 mahallemize tam 17 adet çok amaçlı kapalı pazaryeri inşa ettik. Modern pazar yerlerimiz sayesinde vatandaşlar ve esnaf yazın sıcaktan, kışın yağmur ve çamurdan kurtuldu. Yine bu pazar yerlerimize vatandaşların düğün, nişan, sünnet, mevlüt, asker eğlencesi gibi toplu faaliyetlerde kullanabilmesi için mutfak, tuvaletler ve idari ofisler yaptık.


İlçemizin en büyük kapalı pazaryerinin üzerine 3.5 milyon TL yatırımla yaptığımız güneş enerji sistemi sayesinde belediyemizde ve dış birimlerimizde kullanılan elektriğin üçte birini karşılamaya başladık. 4 ayrı mahallemize kent meydanları inşa ettik. İçerisinde olimpik yüzme havuzları bulunan, her türlü sosyal ve kültürel faaliyetin yapılabileceği Çok Amaçlı Gençlik Merkezi’ni tamamlayarak hizmete açtık. Antalya’da ilk olan, Türkiye’de örnek gösterilen, enerjisini kendisi üreten, bahçesinde hayvanat bahçesi bulunan, çocukların tarım faaliyetleri yapmaları için mini sera ve tarlasının bulunduğu Ekolojik Çocuk Kreşi’yle birçok ödüle layık görüldük. 100’ün üzerinde projeyi hayata geçirdiğimiz Döşemealtı’nda ilçenin cazibe merkezi hâline gelecek Kırkgöz Doğal Yaşam Alanı projemiz için geri sayım içerisindeyiz. Antalya’nın içme su kaynağı Kırkgöz üzerinde kurulacak alan Doğal Yaşam Vadisi’nin inşası için çalışmalarımız tamamlandı. Kısa zaman içerisinde bu projeye başlayacağız. Yine tüm altyapı çalışmalarını tamamladığımız Kent Müzesi için de çalışmalarımız ve materyal toplama sürecimiz devam ediyor.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?


Turgay Genç: Şu an ilk hedefimiz Antalya’nın en büyük çevre projesi olan Kırkgöz Doğal Yaşam Alanı projesidir. Burası sadece Döşemealtı’nın değil, tüm kentin kalkınmasında ve yeni bir cazibe merkezi olması konusunda örnek bir çalışma olacak.  500.000 metrekare alanı kapsayacak olan projede kuş gözlem kuleleri, açık hava endemik bitki sergi alanı, ahşap yürüyüş yolları ve etkinlik alanları, çevre müzesi, bisiklet yolları, kaya tırmanışı gibi aktiviteler yer alıyor. 


Bu projemizin yanı sıra bilindiği gibi bölgemiz nar başta olmak üzere zeytin ve zeytinyağı üretiminde âdeta bir marka konumunda. İlçemizde başta kadın kooperatifleri olmak üzere üreticilerimizin ürünlerini belediyemiz markasıyla tüm Türkiye’ye tanıtmaya ve sofralarla buluşturmaya yönelik kooperatif çalışmamız bulunuyor. 


Teke yani Yörük bölgesi olmamız nedeniyle “Etnoğrafya Müze” çalışması için adım attık. Yer planlamasıyla birlikte günümüzden asırlar öncesine ait tarım aletleri, mutfak gereçleri, giysiler, o döneme ait fotoğraf toplama çalışmaları başladı. Müzeye gelenler Yörük kültürünü en ince ayrıntısına kadar öğrenecek ve o dönemi yaşayacak. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


Turgay Genç: Tüm Türkiye’de olduğu gibi bizim de yaşadığımız en büyük zorluk elbette ekonomik. İlçemiz 701 kilometrekareyle en büyük merkez ilçe. Hizmet sahamız çok geniş. Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi belediye gelirlerimizi olumsuz etkiledi. Pandemi ve ekonomik nedenlerden durma noktasına gelen inşaat sektörü yeni ruhsat alımlarının ve belediyelerin en büyük gelir kalemlerini oluşturan ruhsat kalemlerinin düşmesine neden olmuş durumda. Yeni işyeri açma izinleri de yine bu dönemde durma noktasına gelen ekonomiyi olumsuz etkilemekte. Ancak biz belediye olarak yeni kaynaklar yaratmaya çalışıyoruz. Hazırladığımız projeler, belediyemize kazandırdığımız alanlar yeni projelerimizin yapılabilmesi için bize kaynak sağlıyor






Kurumsal Yapı: 4 başkan yardımcısı, 20 müdürlükten oluşuyor. Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynaklar ve Eğitim Müdürlüğü, Kentsel Tasarım Müdürlüğü, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Kreş Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.


Çalışan Sayısı: 425 şirket personeli, 92 kadrolu işçi, 135 memur, 16 sözleşmeli personel 


Bütçe: 235 Milyon TL


Stratejik Hedef: : Döşemealtı Belediyesi olarak sosyal belediyecilik anlayışını kendimize ilke edindik. Vatandaştan gelen talepleri en kısa sürede ve hızlı çözmek için çalışmaktayız. Döşemealtı'nı marka bir ilçe yapmak için çalışmaktayız.  




Turgay Genç


CHP’ye 2001 yılında üye olan Turgay Genç, aynı yıl Gençlik Kolları Yönetim Kurulu’nda görev aldı. 2003 yılında Düzlerçamı CHP Belde Örgütü’nü kurdu. 2006 yılında CHP İl Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı, 2009 yılına kadar bu görevi sürdürdü. CHP Antalya Büyükşehir Belediye’sinde 5 yıl İmar Komisyon Başkanlığı yaptı. İmar Komisyon Başkanı olarak kent planlamasının başında yer aldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Encümen Üyeliği ve Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekilliği yaptı.


2014 seçimlerinde CHP’nin Döşemealtı Belediye Başkanı oldu. Belediye başkanı olarak 2014 yılından 2019 yılına kadar 100 projeyi ilçeye kazandırdı. İlçeye ilk kez yataklı hastane, ödüllü gençlik merkezi, ekolojik kreş, temalı cami, güneş enerjisinden elektrik üreten kapalı pazaryerleri, yüzlerce kilometre yol, kent mobilya imalat ve parke tesisleri vs. kazandırdı. 2019 seçimlerinde CHP’den tekrar aday gösterildi. Yeniden başkan seçildi.



Önerilen Haberler