"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Seçer: İlimizde trol balıkçılık yok denecek kadar azaldı

  • 15 Şubat 2021



Şehrinizde balıkçılıkla uğraşan nüfus hakkında bilginiz var mı?


Vahap Seçer: Kentimizde Mersin iline kayıtlı yaklaşık 2.200 adet ticari avlanma belgesine sahip balıkçı bulunmaktadır. Yeni yetişen genç balıkçı bulunmadığından balıkçıların yaş ortalaması her geçen yıl artmaktadır. Kentimizde 480 balıkçı gemisi bulunmakta olup bunun 360 tanesi küçük ölçeklidir.


Balık kooperatifi var mı? Balık kooperatifleriyle işbirliğiniz oluyor mu? Oluyorsa nasıl?


Vahap Seçer: İlimizde 12 adet Su Ürünleri Kooperatifi ve Üretici Birliği bulunmaktadır.


Balık haliniz var mı? Varsa sorunlar yaşanıyor mu? Ne kadar balık çıkıyor? Sadece şehir nüfusuna mı yetiyor? Diğer şehirlere ürün gönderiliyor mu?


Vahap Seçer: İlimizde su ürünleri hali bulunmamaktadır. Yılda ortalama 5.000 ton su ürünleri avcılığı ve yaklaşık 20.000 ton su ürünleri yetiştirilerek üretimi yapılmaktadır. İlimizden diğer illere balık çıkışı yapılmakla birlikte Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerine su ürünleri ihracatı yapılmaktadır.


Balık ölçüsü denetimi ve diğer denetimler yapılıyor mu? Balıkçılara yönelik destek, eğitim ya da projeniz var mı?


Vahap Seçer: Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın “Yapay Resif Projesi” bulunmaktadır. Projemiz kapsamında Mezitli ilçemize beton bloklardan yapay resif kurulması planlanmaktadır. Yapay habitat uygulamalarıyla, balıkçılık açısından verimsiz olan bölgelerin yapay yapılar atılarak zenginleştirilmesiyle bazı alanların ve türlerin yasadışı avcılık faaliyetlerinden korunması sağlanacaktır. 


Doğal resifler, tüm dünyada nesli tükenmekte olan ekosistemler hâline gelmiştir. Aşırı ve düzensiz balık avı, bu hassas sualtı bahçelerinde büyük stres yarattığı için projemizle habitatın tekrar kazanılması amaçlanmaktadır.


5 yıl sürecek olan projemiz başarıyla sonuçlandıktan 1 yıl sonra;


  •  Bölgede ekonomik öneme sahip balık popülasyonunun %40 artması,

  •  Resiflerin bulunduğu bölge ve çevresinde tür sayısının %30 artması,

  •  Yasadışı avcılık faaliyetleri sonrasında bozulan deniz tabanının tekrar verimli hâle gelmesi,

  •  Amatör balıkçılığın da %50 artması öngörülmektedir.



Trol balıkçılığıyla nasıl mücadele ediyorsunuz?


Vahap Seçer: Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün ve Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanlığı’nın yasadışı trol balıkçılığı üzerinde durmasıyla birlikte ilimizde trol balıkçılık yok denecek kadar azalmıştır.




Önerilen Haberler