"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Adil Kırgöz: En kısa zamanda balık halini ilçemize kazandıracağız

  • 22 Şubat 2021


İlçenizde balıkçılıkla uğraşan nüfus hakkında bilginiz var mı?


Adil Kırgöz: İlçemizin sahil kesiminde olması nedeniyle balıkçılık önemli geçim kaynağıdır.  Yaklaşık 1.500 kişi balıkçılıkla uğraşmaktadır.


Balık kooperatifleriyle işbirliğiniz oluyor mu? Oluyorsa nasıl?


Adil Kırgöz: Dikili’de üç tane balıkçı kooperatifi vardır. Bu kooperatiflerle belediyemizin yaptığı çeşitli etkinliklerde işbirliğimiz oldu. Kabotaj Bayramı etkinliği, mavi yeşil çevre etkinliğiyle sahil bandı/deniz temizliği gerçekleştirdik. Ayrıca denizdeki balık popülasyonunu artırmak için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ortaklığında 20.000 çipura yavrusunu sularımıza bırakarak balık üremesine etkili bir katkıda bulunduk. Hedefimiz, 100.000 yavru balığı sularımızla buluşturmak. Hem deniz temizliğini sağlamak hem de birbirinden değerli canlı türlerini yaşatıp koruyarak geleceğimize miras bırakmak en büyük gayemiz.


Balık haliniz var mı? Varsa sorunlar yaşanıyor mu? Ne kadar balık çıkıyor? Sadece ilçe nüfusuna mı yetiyor? Diğer şehirlere ürün gönderiliyor mu?


Adil Kırgöz: Dikili’de çağın gereklerine uygun bir balık halimiz bulunmamaktadır. Ancak ilçemize, esnafımıza ve yurttaşlarımıza modern bir balık hali kazandırmak projelerimiz içerisinde yer almaktadır. En kısa zamanda balık halini ilçemize kazandıracağız. Ayrıca ilçemizden Türkiye’nin her yerine balık gönderilmektedir.


Balık ölçüsü denetimi ve diğer denetimler yapılıyor mu?


Adil Kırgöz: İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından balık ölçümü yapılmaktadır.


Balıkçılara yönelik destek, eğitim ya da projeniz var mı?


Adil Kırgöz: Belediye meclisimizden alınan karara istinaden olta balıkçılığını güçlendirmek için Ege Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirilecek yapay resif projemiz bulunuyor.


Trol balıkçılığıyla nasıl mücadele ediyorsunuz?


Adil Kırgöz: Sahil Güvenlik Komutanlığı trol balıkçılığıyla ilgili gerekli denetimleri gerçekleştirmektedir.


Sizce ilçenizdeki balıkçılık faaliyetinin ekonominize daha iyi katkı sunmasının önündeki engeller neler?


Adil Kırgöz: Balıkçı barınaklarının eksik ve yetersiz olması, engellerin başında gelmektedir. Yasak avlanma, balık popülasyonunun düşmesine neden olmaktadır. Ayrıca ilçe sularımızda resif yetersizliği nedeniyle balık üreme alanlarının azalması, balıkçı esnafımızın ekonomisini büyük ölçüde etkilemektedir.



Önerilen Haberler