YÜKLENİYOR
Şehrinizde balıkçılıkla uğraşan nüfus hakkında bilginiz var mı?
Barış Ayhan: Tarım İl Müdürlüğü'ne kayıtlı 3.800 balıkçımız var. Kayıtsız olarak çalışan yaklaşık 200 balıkçımız mevcut. Geçimini balıkçılıktan sağlayan, ekmeğini denizden kazanan çok sayıda ailemiz bulunuyor. Son yıllarda turizmle adı sıkça anılan kentimiz iş sahası ve çalışma alanı göz önüne alındığında özünde bir balıkçılık kenti diyebiliriz.
Balık kooperatifi var mı? Balık kooperatifleriyle işbirliğiniz oluyor mu? Oluyorsa nasıl?
Barış Ayhan: Balıkçılık kooperatifi olarak faaliyet gösteren, çok sayıda balıkçının kayıtlı olduğu üç kooperatifimiz var.
Balık haliniz var mı? Varsa sorunlar yaşanıyor mu? Ne kadar balık çıkıyor? Sadece şehir nüfusuna mı yetiyor? Diğer şehirlere ürün gönderiliyor mu?
Barış Ayhan: Balık halimiz yok, fakat balık kooperatiflerimizden biri günlük ihale yoluyla satış yapıyor. Denizlerimizden çıkan balık miktarına göre diğer şehirlere de ürün gönderiliyor. Örneğin, hamsi denildiğinde Sinop ilk sıralarda geliyor, diğer şehirlerde balık tezgâhlarında “Sinop Hamsisi” görmek mümkün.
Balık ölçüsü denetimi ve diğer denetimler yapılıyor mu?
Barış Ayhan: Balık satışı yapılan alanlarda Tarım İl Müdürlüğü gerekli denetimleri gerçekleştiriyor.
Balıkçılara yönelik destek, eğitim ya da projeniz var mı?
Barış Ayhan: Balıkçılarımıza yönelik bir eğitim programımız şu an için yok, fakat belediye meclisi üyelerimizden bir kişi balıkçılık kooperatiflerimizden birinde başkan yardımcılığı da yapıyor. Balıkçılarımızın sorunlarını ve taleplerini biliyoruz, balıkçılarımızla sürekli iletişim hâlindeyiz.
Trol balıkçılığıyla nasıl mücadele ediyorsunuz?
Barış Ayhan: Trol balıkçılığına yönelik çalışmaları Tarım İl Müdürlüğü gerçekleştiriyor. Başlıca siyasi nedenler sebebiyle trol balıkçılığıyla mücadelede başarılı olunduğu ne yazık ki söylenemez.
Sizce şehrinizdeki balıkçılık faaliyetinin ekonominize daha iyi katkı sunmasının önündeki engeller neler?
Barış Ayhan: Sinop'ta balıkçılığın ekonomik değerini artırmak, balıkçılığı profesyonel anlamda geliştirmek amacıyla çalışmalarımıza başlamış bulunmaktayız. Sinop Üniversitesi, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle, Avrupa Birliği fonuyla balık entegre tesisi kurmak için altyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2022 yılında tamamlamayı düşündüğümüz bu tesiste balığı hem işleyeceğiz hem de şoklayacağız. Bu tesisle birlikte Sinop’ta istihdam yaratmayı hedefliyoruz.