"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kadir Albayrak: Balıkçılık konusunda önemli adımlar atabileceğimize inanıyorum

  • 22 Şubat 2021


Şehrinizde balıkçılıkla uğraşan nüfus hakkında bilginiz var mı?


Kadir Albayrak: 135.5 km. kıyı şeridi bulunan Tekirdağ’da denizde 183 ve göletlerde 11 olmak üzere toplam 194 balıkçı teknesi faaliyet göstermektedir. Ayrıca 1.538 ruhsatlı balıkçı ve 7.753 amatör balıkçı olmak üzere toplam 9.291 kayıtlı balıkçı bulunmaktadır. Ruhsatı olmadan hobi amaçlı olta balıkçılığı yapanları, su ürünlerinin perakende satışını yapan esnafları ve çalışanları dahil ettiğinizde Tekirdağ’da balıkçılıkla doğrudan veya dolaylı olarak uğraşan nüfusun oldukça fazla olduğu görülmektedir. 


Balık kooperatifleriyle işbirliğiniz oluyor mu? Oluyorsa nasıl?


Kadir Albayrak: Tekirdağ Su Ürünleri Kooperatifleri Bölge Birliği ve birliğe bağlı 8 adet su ürünleri kooperatifi bulunmaktadır. Mevcut kooperatiflerle Tekirdağ’da daha önce su ürünleri toptancı halimizin bulunmaması nedeniyle herhangi bir işbirliğinde bulunma şansımız olmadı. Büyükşehir belediyesi olarak yakın zamanda faaliyete geçirmeyi planladığımız su ürünleri toptancı halinde bulunan soğuk hava odası ve büro tahsisi için kooperatifler davet edildi. Kooperatiflerden herhangi bir talep olmamakla beraber tahsise hak kazanan balıkçıların kooperatif üyesi oldukları görülmüştür. Yakında faaliyete geçireceğimiz su ürünleri toptancı halimizde kooperatiflere -doğrudan tahsisli bürolarının olmamasına rağmen en önemli sorunlarından biri olan- ürünlerin pazarlanması konusunda mevzuat izin verdiği ölçüde destek olmayı düşünüyoruz. Su ürünleri toptancı halimizin tamamlanmasıyla birlikte kooperatiflerle iletişimimizi güçlendirerek balıkçılık konusunda önemli adımlar atabileceğimize inanıyorum.


Balık haliniz var mı? Varsa sorunlar yaşanıyor mu? Ne kadar balık çıkıyor? Sadece şehir nüfusuna mı yetiyor? Diğer şehirlere ürün gönderiliyor mu?


Kadir Albayrak: Tekirdağ’da resmi olarak kayıtlı ve mevzuata uygun su ürünleri toptancı hali bulunmamaktadır. Bu hizmet daha önceki il belediyemizin ve balıkçı esnaflarımızın desteğiyle oluşturulan portatif bir yapı içerisinde verilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle hem vatandaşın bu hizmetten mahrum kalmasını engellemek için mevcut sistemi korumaya özen gösterdik hem de eksikliğin ortadan kaldırılması için hazırladığımız projenin faaliyete geçirilmesi için var gücümüzle çalıştık. Tekirdağ’ın ilk su ürünleri toptancı halinin faaliyete başlamasında sona yaklaştık. Tesisin yapımının tamamlanmasıyla Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izinler alınacak. Toptancı halinin en yakın zamanda ilimize hizmet etmesini sağlayacağız. Tarım raporuna göre, Tekirdağ’da 2019 yılında 1.376 ton su ürünü avlandığı tespit edilmiştir. Tabii ki asıl rakamlar toptancı halinin faaliyete geçmesiyle ortaya çıkacaktır. Ayrıca avlanan su ürünleri sadece ilimizde satışa sunulmuyor, başta İstanbul olmak üzere çevre illere de gönderiliyor.


Balık ölçüsü denetimi ve diğer denetimler yapılıyor mu?


Kadir Albayrak: Mevzuat, denetim/kontrol konusunda hem toptancı hallerine hem de bakanlık kontrolörlerine görev ve yetki vermiştir. Bu hususun geleceğimizi doğrudan etkilemesi ve sürdürülebilirlik açısından önemli olması nedeniyle özel olarak dikkat gösterilmesinin gerekli olduğunun bilincindeyiz. Bu nedenle Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden görevlendirilecek olan denetim ekibine oda ve techizat tahsis ederek destek verilmiştir. Toptancı halinin ürün kabul istasyonu ayrı tutulmuştur, ürünlerin kontrol edilmeden mezat alanına veya soğuk hava odalarına götürülmesine müsaade etmemek için önlem alınmıştır. Doğru muhafaza edilmemiş, buzlanmamış, tazeliğini yitirmiş ya da boy açısından uygun olmayan balıkların hale girişi bu istasyonda engellenerek gerekli yaptırımların uygulanması ve sadece tüketime uygun balıkların satışa çıkarılması sağlanacaktır. Tabii bu durumun asıl önlenmesi gereken yer, denizlerdir. Bakanlığın bu konuda daha fazla denetim ve kontrol yapması etkili ve caydırıcı olacaktır.


Balıkçılara yönelik destek, eğitim ya da projeniz var mı?


Kadir Albayrak: Faaliyete geçireceğimiz su ürünleri toptancı haliyle avlanan ürünlerin pazarlanmasına destek vereceğiz, bu sayede balıkçı esnafının yaşadığı en önemli problemin çözüme kavuşmasına yardımcı olacağımızı düşünüyorum. Önem verdiğimiz bir diğer konu, esnaflarımızın ihracat belgesi almasını ve toptancı halinin bir ihracat merkezi olmasını sağlamaktır. Bunun için yetkili kuruluşlara başvuru yaparak sertifikaların alınması için gerekli çalışmaları yapmayı planlıyoruz. Ayrıca esnaflarımızın hijyen kuralları, mevzuat ve kalite yönetimi gibi konularda eğitim almasını sağlayarak hem balıkçılık konusundaki bakış açılarını farklı bir noktaya getirmeye hem de işletmelerini geliştirmelerine olanak tanımaya çalışacağız. 


Trol balıkçılığıyla nasıl mücadele ediyorsunuz?


Kadir Albayrak: Yürürlükte olan mevzuat nedeniyle belediyelerin balıkçılıkla ilgili görev ve yetkileri toptancı halleriyle ve toptan satışlarla sınırlandırılmıştır. Kanun koyucu bu konuyla alakalı denetim ve kontrol yetkisini tamamen Tarım ve Orman Bakanlığı’na devretmiştir. Büyükşehir belediyesi olarak toptancı halinde faaliyet gösteren esnaflara trol balıkçılığının denizlere verdiği zararları anlatan eğitimler vererek trol balıkçılığıyla mücadele etmeyi düşünüyoruz. 


Sizce şehrinizdeki balıkçılık faaliyetinin ekonominize daha iyi katkı sunmasının önündeki engeller neler?


Kadir Albayrak: İstanbul’da bulunan Gürpınar su ürünleri toptancı halinin Avrupa standartlarında olması ve yakınlığı, Tekirdağ’da bulunan perakendecilerin büyük çoğunluğunu kendine çekmektedir. Marmara Denizi’nin ekolojik dengesinin bozulması ve kontrolsüz avcılık nedeniyle bölgemizdeki balıkçılık negatif yönde etkilenmektedir. Sadece ilimizi değil, tüm ülkemizi etkileyen bir neden de yürürlükteki mevzuatın günümüzün şartlarına uygun olmaması ve avcılıkla ilgili politikaların yetersiz olması.


Önerilen Haberler