"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Metin Semerci:“Balıkçıların yaşadığı sorunlarla ilgilenmeye çalışıyoruz

  • 22 Şubat 2021


Beldenizde balıkçılıkla uğraşan nüfus hakkında bilginiz var mı?


Metin Semerci: Beldemizde balıkçılıkla uğraşan, profesyonel balık avlama ruhsatlı 22 balıkçı teknesi bulunuyor. Her teknede de pay usulü çalışan tekne başı ortalama 3 kişi tayfa vardır. Amatör olarak da 32 balıkçı teknesi bulunmaktadır.


Balık kooperatifleriyle işbirliğiniz oluyor mu? Oluyorsa nasıl?


Metin Semerci: Balıkçıların yaşadığı sorunlarla ilgilenmeye çalışıyoruz. Belediyemizin imkânları dahilinde iş makinelerimizle destek sağlıyoruz. Ayrıca Su Ürünleri Kooperatifi’nin ihtiyacı olan yerlerin (büro, ağ, tamir deposu, buzhane vb.) tahsisini ücretsiz olarak sağlamaktayız. Tamir deposunun yetersiz gelmesi nedeniyle yeni bir depo tahsis etme çalışmalarımız devam ediyor.


Balık haliniz var mı? Varsa sorunlar yaşanıyor mu? Ne kadar balık çıkıyor? Sadece belde nüfusuna mı yetiyor? Diğer şehirlere ürün gönderiliyor mu?


Metin Semerci: Beldemizde balık hali yoktur. S.S. Çardak Kooperatifi’nin kirası altında bulunan dalyan yerinde sezonluk 20 ton balık avlanmaktadır. Dışarıya da balık gönderiliyor. Beldemizde balık hali bulunmadığından dolayı Çanakkale, İzmir, İstanbul ve Bursa balık hallerine satış için nakli yapılmaktadır.


Balık ölçüsü denetimi ve diğer denetimler yapılıyor mu? 

Metin Semerci: Merkez Kooperatifler Üst Birliği’nin su ürünleri mühendisi ve Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube memurları tarafından denetim yapılıyor.


Balıkçılara yönelik destek, eğitim ya da projeniz var mı?

Metin Semerci: Eğitimimiz yoktur. Beldemizde balıkçı barınağı olmadığı için Su Ürünleri Kooperatifi’nin bakanlığa yaptığı barınak müracaatı kapsamında gerekli lojistik desteği sağlamaya hazırız. Balıkçılarımız tarafından gelecek talep doğrultusunda her türlü desteği de vermeye hazırız.


Trol balıkçılığıyla nasıl mücadele ediyorsunuz?

Metin Semerci: Trol balıkçılığı bölgemizde yasak olduğu için kaçak avcılık yapan tekneleri tespit ettiğimizde sahil güvenlik birimlerine ya da Tarım İl Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü’ne ihbar ederek engelleriz.


Sizce beldenizdeki balıkçılık faaliyetinin ekonominize daha iyi katkı sunmasının önündeki engeller neler?


Metin Semerci: Büyük balıkçı gemilerinin av bölgelerinin sınırlanması, küçük balıkçılar açısından ekonomik destek sağlamaya yetecektir. Daha fazla balık avlamak için yapay resiflerin oluşturulması gerekmektedir. Bu konuyla ilgili çalışmamız olmuştur, ama netice alamadık. Balıkçılarımızın daha fazla balık avlaması için insan kaynaklı deniz kirliliğine de engel olunması gerekmektedir.



Önerilen Haberler