"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muhittin Böcek: Doğru avcılık yöntemleriyle ilgili eğitimler yaygınlaştırılmalıdır

  • 22 Şubat 2021


Şehrinizde balıkçılıkla uğraşan nüfus hakkında bilginiz var mı?


Muhittin Böcek: Antalya’da 2019 yılında ticari balıkçı 10.501, amatör balıkçı sayısı 3.226 olarak açıklanmıştır. Bunun yanı sıra Antalya’da 89 adet yetiştiricilik tesisi ve bu tesislerde istihdam edilen pek çok çalışan bulunmaktadır. 


Balık kooperatifleriyle işbirliğiniz oluyor mu? Oluyorsa nasıl?


Muhittin Böcek: Antalya’da 14 tane Su Ürünleri Kooperatifi vardır. Projeler kapsamında karşılıklı işbirliği planlanmaktadır. 


Balık haliniz var mı? Varsa sorunlar yaşanıyor mu? Ne kadar balık çıkıyor? Sadece şehir nüfusuna mı yetiyor? Diğer şehirlere ürün gönderiliyor mu?


Muhittin Böcek: Antalya’nın farklı noktalarında balıkçı barınakları vardır. 2018 yılı verilerine göre; yıllık 925 ton avcılık, 5.693 ton yetiştiricilik yapılmaktadır. Daha çok şehir nüfusuna hizmet etmektedir.


Su Ürünleri Kooperatifleri’yle yapılan görüşmeler sonucunda tespit edilen başlıca sorunlar: Lojistik hizmetlerinin daha uygun ve pratik olması için altyapının yetersiz olması, balıkçılar arasındaki koordinasyon eksikliği, küçük balıkçılara yönelik desteklerin yetersiz kalması. 


Balık ölçüsü denetimi ve diğer denetimler yapılıyor mu? 

Muhittin Böcek: Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından karada ve denizde su ürünleri ekiplerince denetimler yapılmaktadır. Denetimler, Su Ürünleri Yönetmeliği’nde belirtilen şekilde yapılmaktadır, yönetmelikte yer alan usullere ve esaslara uymayanlara idari para cezası uygulanmaktadır. 


Balıkçılara yönelik destek, eğitim ya da projeniz var mı?

Muhittin Böcek: Amatör balıkçılık kursu açılmış olup eğitimler yıl boyu devam edecektir. Küçük ölçekli balıkçılarımızın desteklenmesine yönelik eğitim ve hibe çalışmalarımız başlamıştır. Bunun yanı sıra artan nüfusa paralel olarak kültür balıkçılığına yönelim artmıştır. Kültür balıkçılığı yapanların desteklenmesi amacıyla eğitim çalışmaları planlanmaktadır.


Trol balıkçılığıyla nasıl mücadele ediyorsunuz?

Muhittin Böcek: Bu konu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yetkisindedir.


Sizce şehrinizdeki balıkçılık faaliyetinin ekonominize daha iyi katkı sunmasının önündeki engeller neler?


Muhittin Böcek: Doğru avcılık yöntemleriyle ilgili eğitimler yaygınlaştırılmalıdır. Akdeniz biyoçeşitliliğini yok eden zararlı istilacı türlerle mücadele yöntemleri geliştirilmelidir. Kooperatifler aracığıyla küçük ölçekli balıkçıların tek çatı altında toplanmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Veri toplama sistemindeki aksaklıklar giderilmelidir. Su ürünleri stoklarını belirleme ve izleme çalışmaları geliştirilmelidir. Bu çalışmaların temelinde geleceğe yönelik sağlam tedbirler alınmalıdır. Küçük ölçekli balıkçılara ekipman desteği sağlanarak iş gücünü azaltmaya yönelik çalışmalar yapılmadır. Kaçak avcılık denetimleri sıkılaştırılmalı ve caydırıcı yöntemler uygulanarak önüne geçilmeye çalışılmalıdır. Bölgesel balıkçılığın yaygınlaştırılıp su ürünleri üretim kaynaklarının ve yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için projeler üretilmelidir. İşleme tesislerinde hazır tüketim ürün çeşitliğini artıracak metotlar geliştirmelidir. Pazar koşulları iyileştirilip alternatif pazarlama yolları belirlenmelidir. 



Önerilen Haberler