"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Selman Hasan Arslan: Halka hizmet noktasında hiçbir bahanenin arkasına sığınmıyoruz

  • 22 Şubat 2021

Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Selman Hasan Arslan: Biz vatandaşımıza hizmet etme noktasında tüm siyasi görüş ayrılıklarını ve çekişmeleri bir kenara bırakarak göreve başladık. Büyükşehir Belediyesi AK Partili. Ancak mevcut büyükşehir belediyesiyle de ortak hizmet alanlarımızda, zaruri hizmetlerde istişarede bulunuyoruz ve birlikte hareket ediyoruz. Kendileri de bugüne kadar vatandaşa dokunacak hizmet noktasında talep ettiğimiz kolaylıkları sağladı. Elbette yetki çakışmasının yaşandığı bazı noktalar oluyor, ama Balıkesir altı yıllık bir büyükşehir ve önceki döneme göre bu sorun daha az yaşanıyor diyebilirim.


İlçenizde STK’larla işbiliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Selman Hasan Arslan: Göreve geldiğimizde ilçemizdeki tüm STK’lara açık çağrıda bulundum. Ortak hizmet projesi geliştirme noktasında herkesle çalışabileceğimizi ifade ettim. Şu anda -tüm STK’larla olmasa da- önemli ölçüde işbirliği çalışmamız hayata geçmiş durumda. Bu durumdan çok memnun olduğumu ifade etmek isterim. Tabii burada STK’lara bakış açınız da oldukça önemli. Ben STK’ların -gerçek anlamda işleyişlerini ortaya koyduklarında- ilçemizin kılcal damarları olduğunu düşünüyorum. Böyle baktığınızda ve samimi bir işbirliği gerçekleştirdiğinizde güzel işler de ortaya çıkıyor. İlçemizde kent konseyimiz de bulunuyor. Göreve geldiğimizde hemen seçimini gerçekleştirdik ve konseyimizi daha demokratik ve işlevsel bir yapıya kavuşturduk. Önceki dönemlerde belediye başkanları kent konseyine başkanlık ediyordu. Bunun doğru olmadığı düşüncesiyle aday olmadım ve iş insanı bir kadın arkadaşımız kent konseyi başkanı seçildi. Çalışmalarını da olumlu görüyorum. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Selman Hasan Arslan: Genel çalışmalarımızı ilçemizin 47 mahallesine dağıtmış durumdayız. Stratejik çalışmalarımızı ise, sorunuzda bahsettiğiniz “kırılgan” gruplar üzerinde yoğunlaştırıyoruz. Tabii bu çalışmalarımızdan kastım, sadece yol yapmak, park yapmak, çöp toplamak değil. Örneğin, site kapıcılarının ve muhtarların örgütlenmesine ön ayak olduk. Temsilcileriyle sürekli görüşüyoruz. Taleplerinin muhatabıysak, sorunu çözüme kavuşturuyoruz. İlgilenmesi gereken başka bir kurum ise, aracı oluyoruz. Çok önemli bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Sadece site kapıcısı ve muhtarlarla kısıtlı bir çalışmadan bahsetmiyorum. Esnaf Destekleme Birimi var mesela. Esnafımızın her türlü sorununda yanındayız. Laf olsun diye de değil, gerçekten yanındayız. Pandemi sürecinde bu birimimizin çalışmaları sayesinde esnafımızın sorunlarını tespit etme ve sorunlara çözüm üretme şansımız oldu. 


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Selman Hasan Arslan: Edremit’in en önemli problemi, otopark. İlçe merkezinde trafik keşmekeşi yaşanıyor. Araç çok, alan yapısal olarak plansız ve park edecek yer yok. Seçim vaatlerimiz arasında yer aldığı şekilde Şehit Hamdi Bey Meydanı Katlı Otopark projemizin lansmanını gerçekleştirdik ve en kısa süre içerisinde çalışmalara başlamayı umuyorum. Bu projemiz tamamlandığında hem Edremit’in otopark sorunu kökten çözüme kavuşacak hem de üst kullanımıyla ilçe kimliğine mükemmel bir işlevsellik kazandıracağız. Betona değil, yeşile yatırımın olduğu bir proje olması da bizi ayrıca mutlu ediyor. En önemli 10 vaadimizin 5’ini hayata geçirdiğimizi gönül rahatlığıyla ve büyük bir mutlulukla ifade edebilirim. Yıl sonuna kadar vaatlerimizin de ötesine geçeceğimize inanıyorum.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


Selman Hasan Arslan: Genel başkanımızın ifade ettiği ve hatta talimat verdiği üzere “Mahalle Kreşleri”ni hayata geçirmek üzereyiz. İmar konularıyla alakalı birtakım sorunlar vardı. İlgili arkadaşlarımız bürokratik problemleri çözüme kavuşturdu ve en kısa süre içerisinde 4 adet mahalle kreşimizi hizmete almayı planlıyoruz.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


Selman Hasan Arslan: Belediye hizmetinin her noktasında sorun var aslına bakarsanız. Ancak burada önemli olan, sizin ortaya koyduğunuz dirayet. Halka hizmet noktasında hiçbir bahanenin arkasına sığınmayacağımızı söyledik ve hâlâ o noktadayız. Elbette büyükşehir meclisi başta olmak üzere ilgili kurumlarla görüş ayrılıkları olabiliyor, ancak biz bu zorlukların hepsini “siyaset üstü hizmet” anlayışımızla aşıyoruz diyebilirim. Bunu da samimi olarak ifade ediyorum. Muhalefet belediyesi olmamıza rağmen özellikle belediyemizin üst yöneticilerinin iradeleri ve performansları, halka hizmet noktasında gayelerinin yüksek olması son derece sevindirici.







Edremit Belediyesi Birimleri:


Belediye Başkan Yardımcıları, Özel Kalem Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü


Stratejik Amaçlar:


2020-2024 stratejik planımızı mümkün olduğunca gerçekçi, ihtiyaca uygun ve vizyoner olarak oluşturduk. Temel amacımız, sadece günü kurtarmak değil, Edremit’i geleceğe hazırlamaktır. Özlediğimiz ve içinde yaşamaktan mutluluk duyduğumuz bir ilçe hâline getirmektir. 


İlçemizi geliştirip güzelleştirmeyi, gelişen dünyayla birlikte günümüzün koşullarını iyi değerlendirmeyi, halkımızın ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve geleceğimize yön verecek projelerimizin adımlarını atmayı yol haritamız olarak görüyoruz.

Stratejik planı; halkın karar alma süreçlerine katılımını sağlamanın, ortak yaşam kültürünü geliştirmenin, sorgulanabilir, hesap verebilir bir anlayışın yansıması şeklinde kabul ediyoruz.


Yerel yönetimlerin kaynaklarının eşitlikçi dağılımı ve etkin kullanımı başta olmak üzere farklılık gösteren bir belediyecilik anlayışını, stratejik planımızdan başlayarak belediyemizin tüm hizmet birimlerinin uygulamalarına hissedilir derecede dahil etmeye çalıştık.


Çalışan sayımız: 


Memur 158, sözleşmeli 19, daimi işçi 174, Personel A.Ş. 730


Bütçemiz:


2021 Mali Yılı Tahmini Gelir Bütçesi; 265 milyon 135 bin 817 TL

2021 Mali Yılı Tahmini Gider Bütçesi; 269 milyon 693 bin 809 TL 60 krş.

4 milyon 557 bin 992 TL 60 krş. finansmanın ekonomik sınıflandırmasında karşılık gösterilerek gelir-gider bütçesinde denklik sağlanmıştır.




Selman Hasan Arslan


1975 yılında Bursa İktisadi ve Ticari İlimler Akademisine bağlı Balıkesir İşletmecilik ve Turizm Yüksekokulu’na girdi. 1979 yılında dereceyle mezun olan Arslan, 1983 yılından beri serbest muhasebeci, mali müşavir olarak Edremit´te çalışmaktadır. 2009-2014 yıllarında Edremit Zeytinli Beldesi Belediye Başkanlığı görevinde bulundu. 2019 yerel seçimlerinde CHP’den Edremit Belediye Başkanı seçildi. Evli ve 2 çocuk babasıdır.




Önerilen Haberler