YÜKLENİYOR
Şehrinizde balıkçılıkla uğraşan nüfus hakkında bilginiz var mı?
Ülgür Gökhan: Çanakkale, suyun şehridir. Balığın, bolluğun, bereketin şehridir. Hâl böyle olunca Çanakkale’de yaşayan insanlar da bu nimetten faydalanmaktadır. Balık hali her daim canlıdır, tazedir. Çanakkale’de bayat balık bulmak da öyle kolay değildir. Şehrimizin insanı da balık tüketimi konusunda oldukça istekli ve bilinçlidir. Bu nedenle balık ve balıkçılık sektörü şehrin en önemli simgelerindendir. Bu anlamda Çanakkale’de yaklaşık 1.000 kişi balıkçılıkla uğraşmaktadır.
Balık kooperatifi var mı? Balık kooperatifleriyle işbirliğiniz oluyor mu? Oluyorsa nasıl?
Ülgür Gökhan: Çanakkale merkezde iki tane, yakın civar Kepez’de bir tane kooperatif bulunuyor. Çanakkale merkezdekilerin ilki, Merkez 1 Su Ürünleri Kooperatifi; diğeri, Merkez Su Ürünleri Kooperatifi (Gırgırlar).
Elbette belediye olarak var olan kooperatiflerimizle işbirliği yapıyoruz. Her yıl düzenli toplantılar yapıyor, bu sektördeki eksiklikleri belirliyor ve yeni projeler geliştiriyoruz. Geçtiğimiz yıllarda kıyı balıkçılarının sıkça kullandığı Çayyolu’na yürüyüş yolu yaptık. Kooperatiflerin hizmet verdiği binaların bakım ve yenileme çalışmalarına da destek oluyoruz.
En yoğun sosyal yaşam alanı olan Kordon bölgesinin tam göbeğindeki sandal baseni, balıkçılarımızın şehrin sosyal yaşamına katılmasını sağlıyor. Belediyemizin işlettiği, şehir merkezinde yer alan, balıkçılarımızın her türlü ihtiyaçlarını karşılamasını kolaylaştıran sandal baseninde ve yüzer iskelelerimizde 63 adet balıkçı teknesi bağlı bulunuyor. Sandal basenine daha iyi hizmet verebilmek için elektrik ve su bağladık. Aynı bölgeye balıkçılarımız malzemelerini koyabilsin diye eşya dolapları yaptırdık.
Şehrin en işlek yerlerinden marinaya canlı balık reyonu yaptık. Bu projemizden de gerek halkımız gerek balıkçı arkadaşlarımız oldukça memnun.
Balık haliniz var mı? Varsa sorunlar yaşanıyor mu? Ne kadar balık çıkıyor? Sadece şehir nüfusuna mı yetiyor? Diğer şehirlere ürün gönderiliyor mu?
Ülgür Gökhan: Şehrimizde 12 adet perakende satış yeriyle birlikte 2 adet toptan su ürünleri ticareti yapan esnafın yer aldığı balık halimiz bulunuyor. Mevcut hal, 2014 yılında özelleştirilmiştir ve kapasitesiyle şehir nüfusu için oldukça yeterli durumdadır. Şehir merkezine büyük su ürünleri teknelerinin yanaşabileceği bir iskele olmadığı için komşu illere balık satışı olmamaktadır. Yasaklara ve mevsimsel şartlara göre balık halimizde aylık ortalama 10-20 ton arası balık sirkülasyonu gözlenmektedir.
Balık ölçüsü denetimi ve diğer denetimler yapılıyor mu?
Ülgür Gökhan: Balık ölçüsü denetimleri Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
Balıkçılara yönelik destek, eğitim ya da projeniz var mı?
Ülgür Gökhan: Su ürünleriyle ilgili konularda Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilidir. Bunun dışında balık halimiz özel bir haldir ve talep halinde belediyemizce gerekli destek sağlanmaktadır.
Trol balıkçılığıyla nasıl mücadele ediyorsunuz?
Ülgür Gökhan: Trol balıkçılığın önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda Sahil Güvenlik Komutanlığı yetkilidir.
Sizce şehrinizdeki balıkçılık faaliyetinin ekonominize daha iyi katkı sunmasının önündeki engeller neler?
Ülgür Gökhan: Çanakkale’nin denizinin bereketinden bahsetmiştim. Bu anlamda balık, şehrin önemli bir geçim kaynağı. Buna rağmen son yıllarda denizlerimizde giderek artan kirlilik, bu rengârenk yaşam döngüsünü tehdit etmektedir. Şehrin yerel temsilcileri olarak kültürümüze, doğamıza, suyumuza her anlamda sahip çıkıyor, bu mirası korumak için elimizden geleni yapıyoruz.
Kooperatifleşmenin önemini bir kez daha görüyoruz. Kooperatifler genelde barınak ve çekek yeri üzerine yoğunlaşıyor. Özellikle olta ve küçük tekne balıkçılığının gelişmiş olduğu şehirde ürünlerin üreticisi olarak tabir edebileceğimiz balıkçılar için kooperatifler -pazarlama ve ürünleri saklama konusunda- aktif rol oynayabilir. Ayrıca büyük balıkçı teknelerinin yanaşabileceği liman ve iskele olmadığı için Kabatepe Limanı ve Yeniköy Limanı’ndan ürünler civar illere gitmektedir.