"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Utku Gümrükçü: Amatör balıkçılık üzerine proje hazırlıklarımız var

  • 22 Şubat 2021


İlçenizde balıkçılıkla uğraşan nüfus hakkında bilginiz var mı?


Utku Gümrükçü: Gelişmiş ülkelerde sosyal devlet olmanın güçlü göstergelerinden biri de denizin etkin kullanımıdır. Bu bağlamda balıkçılığın da önemli bir yeri olduğuna inanıyoruz. İlçemiz Gediz Deltası’nda bulunan, Çiğli Azmak mevkisindeki Ragıp Paşa ve Homa Dalyanı’nı kapsayan önemli bir bölgede yer almaktadır. Söz konusu bölge koruma kanunu kapsamında yer aldığı için profesyonel balıkçılık yapılmasına da maalesef tam olarak uygun değildir. Bu nedenle yaklaşık 130 aile geçimini balıkçılıktan sağlamaktadır. 


Balık kooperatifleriyle işbirliğiniz oluyor mu? Oluyorsa nasıl?


Utku Gümrükçü: İlçemizde balıkçıların örgütlü çalışmasına destek verdiğimiz Sasalı Balıkçılık Kooperatifi bulunmaktadır. Kooperatifin 80’e yakın aktif üyesi vardır. Karşılıklı güçlü iletişime sahip olduğumuz kooperatifle birçok alanda işbirliğimiz bulunmaktadır. Teknelerin kıyıya yanaşmasında makara sisteminin kurulması aşamasında ve kazıkların temini konusunda destek verilmektedir.


Balık haliniz var mı? Varsa sorunlar yaşanıyor mu? Ne kadar balık çıkıyor? Sadece ilçe nüfusuna mı yetiyor? Diğer şehirlere ürün gönderiliyor mu?


Utku Gümrükçü: Balık satışı için kullanılan mezat alanımız bulunmaktadır, bu alan düzenli olarak denetlenmektedir ve halkımızın sağlıklı balık alması sağlanmaktadır. Halkımızın sağlığını ve balıkla buluşmasını güvenilir kılmak için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’yle zabıtalarımız koordineli bir şekilde denetim yapmaktadır.


Bölgemiz deniz ürünleri bakımından oldukça verimlidir. Levrek, çipura, dil balığı, barbun, kefal, isparoz, melakop, granyoz mırmır, sübye, kalamar ve ahtapot gibi oldukça zengin deniz ürünleri çeşitliliğine sahiptir. Bulunduğumuz bölgenin özel bir alan olması nedeniyle koruma kanunlarına uymamız gerekmektedir. Bu alan, koruma kanunu kapsamında olmasından dolayı zorlayıcı gibi görünse de balıkçılarımız doğanın güzelliğini ve eşsiz üretkenliğini etkin bir şekilde değerlendirmektedir. Kış aylarında mezata satış için günlük gelen balık miktarı 20-30 kg. iken yaz aylarında bu miktar 600 kg.’a kadar çıkmaktadır. Bu balık rakamları ilçe talebini dahi karşılamakta yetersiz kalmaktadır. 


Balık ölçüsü denetimi ve diğer denetimler yapılıyor mu?


Utku Gümrükçü: Balıkçılığın gelişmesi için kooperatif üyelerine balık ölçümü konusunda eğitimler verilmektedir. Doğa dostu buluşma alanları ve avlanma noktaları kurma konusunda planlamalar yapılmaktadır. Balıkçılığa gönül vermiş vatandaşların amatör balıkçılıkla buluşmasını sağlamak için Homa Dalyanı’nı İzmir’in kuzeyinde parlayan bir yıldız yapma konusunda çalışmalarımız devam edecektir. Bu bağlamda sıkı bir denetim süreci yönetiyoruz.


Balıkçılara yönelik destek, eğitim ya da projeniz var mı?


Utku Gümrükçü: Amatör balıkçılık üzerine proje hazırlıklarımız bulunmaktadır. Amatör balıkçılık için uygun bir sahil yapısı mevcut olmasına karşın koruma kanunu kapsamına girmesi nedeniyle doğa dostu yapılarla amatör balıkçılığı destekleyecek bir süreç planlıyoruz.

   

Trol balıkçılığıyla nasıl mücadele ediyorsunuz?


Utku Gümrükçü: Gerek belediye yetkililerimiz gerek balıkçılar kooperatifi üyeleri bu tür faaliyetlerde bulunanları sahil güvenliğe ya da kıyı emniyetine bildirmektedir. 


Sizce ilçenizdeki balıkçılık faaliyetinin ekonominize daha iyi katkı sunmasının önündeki engeller neler?


Utku Gümrükçü: Balıkçılarımız koruma kanunu ve bulundukları alanda tuzla tesislerinin olması nedeniyle denize ilkel yöntemle açılabilmektedir. Balıkçıların kayıklarını bağlayabilecekleri bir liman, barınak ya da dalgakıran maalesef ki bulunmamaktadır. Tüm bunlara rağmen elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışan çalışkan balıkçılarımız, ilçemize katkı sağlama aşamasında büyük mücadeleler vermektedir, bizler de her koşulda onların yanında olduğumuzu hissettirmeye devam edeceğiz.



Önerilen Haberler