"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ali Kemal Akay: Kırsal alanlarda istihdam yaratacak projelerin uygulanması gerekiyor

  • 8 Şubat 2021


Belediyenizin bölgenizde tarım planlamasına ilişkin politikası nedir?


Ali Kemal Akay: Tarım, bir ülke için stratejik sektörlerin başında gelmektedir. 2020 yılında yaşanan ve hâlen devam eden pandemi sürecinin başlarında yaşanan gıda tedarik sorunları, tarımsal planlamanın önemini ortaya koymuştur. Gıda, ilaç sanayi, tekstil gibi sektörlerin hammaddesi olan tarım ürünlerinin temininde yaşanacak daha büyük sorunların yaşamsal sonuçları olacağı malumdur. “Üreten Belediye” sloganıyla şekillendirdiğimiz politika ve stratejik yaklaşımımız özellikle tarımsal alanda daha da önem kazanmaktadır. Bu kapsamda 2019 yılında Seyhan Belediyesi’ne bağlı 35 kırsal mahallenin tarımsal envanteri çıkarılarak müzakere edilmiştir. Üretim-katma değer-istihdam-sosyal refah başlıklarını kapsayan bir kırsal kalkınma politikası benimsenerek bu politikaya stratejik planda yer verilmiş ve faaliyetler belirlenmiştir. 


Bu konuda projeleriniz var mı? Varsa nelerdir?


Ali Kemal Akay: Belediyemize bağlı kırsal mahallelerde yaptığımız envanter çalışmasında tarımsal faaliyetlerde kârlılığın azalması, önemli boyutlardaki gelir dengesizliği, tarımsal istihdamın azalması ve kırsal nüfusun hızla erimesi, hayvancılığın ve hayvan sayılarının büyük bir ivmeyle düşüş sürecinde olması, kırsalda yaşayan kadınların üretim sürecine yeterince katılmaması saptadığımız öncelikli konular oldu. Buna bağlı olarak ekonomik ve sosyal statülerinin düşük olması, birim alandan elde edilen katma değerin görece azlığı, sahanın iklimsel ve diğer tarımsal avantajlarının yeterince kullanılamaması, üretim kalitesinin istenen düzeyde olmaması, gıda ve diğer tarımsal ürünlerin tedarik sürecinde aracı sayısının fazlalığı sebebiyle kent yoksullarının ucuz ve güvenli gıda maddelerine erişim zorluğu gibi sorunlar tespit edilmiştir.


Kırsal alanlardaki gelir dengesizliğinin ve küçük üreticilerin rekabet koşullarının gün geçtikçe zorlaşmasının çözümüne ilişkin kırsal alanda üretici örgütlenmesi teşvik edilerek ve desteklenerek bir kooperatif kurulması sağlanmıştır. 


Kooperatif kanalıyla, sözleşmeli stevia üretim modeliyle küçük üreticilerin desteklenmesi projesi başlatılmıştır. 


Tarım ürünlerine katma değer kazandırılması, kadın emeğinin değerlendirilmesi ve istihdamın artırılması amacıyla Salmanbeyli Mahallesi’nde bulunan kooperatif evi, gıda üretim merkezine dönüştürülmüş, donanım ve sarf malzeme desteği verilmiştir. Tesis Salmanbeyli ve çevredeki diğer kırsal mahallerde yaşayan kadınların hizmetine sunulmuştur, kadınların gıda üretiminde hijyen eğitimleri alması sağlanarak üretim süreci başlatılmıştır. 


Hayvancılıkta yaşanan ekonomik sorunların giderilmesi ve hayvansal ürünlerin katma değerinin yükseltilmesi amacıyla Karayusuflu Mahallesi’ndeki eski binalar tadil edilerek mandıraya dönüştürülmüştür, donanım eksikliklerinin giderilmesi çalışması başlatılmıştır. Aynı kapsamda veterinerlik hizmetleri ve kombine süt çiftliği proje çalışmaları da başlatılmıştır. 


Kırsal alanda sosyal yaşamın canlandırılması, kırsal mahallelerin cazibesinin artırılması amacıyla kırsal turizmin canlandırılması projeleri üretilerek çalışmalara başlanmıştır. 

Tarımsal üretimde sürdürülebilir modellerin yaygınlaştırılması, üretim katma değerinin yükseltilmesi, su kaynaklarının kullanımında sarfiyatın düşürülmesi amacıyla su ürünlerinin ve bitkisel üretimin entegrasyonuna dayalı bir permakültür modeli projelendirilmiştir.


Katma değerin yükseltilmesi için bölge iklimine uygun yüksek kazançlı, alternatif tropik/sub tropik, tıbbi ve aromatik bitkilerin yaygınlaştırılması amacıyla belediyemize ait tarım alanlarında demo üretimi çalışmalarına başlanmıştır.  


Aynı kapsamda Karayusuflu Mahallesi’nde fide ve fidan üretimi için doku kültürü laboratuvarı binası hazırlanmış, donatım çalışmalarına başlanmıştır.


Kent insanının ucuz ve güvenli gıdaya ulaşabilmesi için meyve/sebze kurutma, taze meyve/sebze soğuk hava deposu, küçük satış noktaları ve market kurulumu çalışmalarına başlanmıştır. 


Su kaynaklarının tarımsal alanlarda kullanımına ilişkin önlemleriniz var mı? Varsa nelerdir?


Ali Kemal Akay: Seyhan kırsalında tarımsal sulamada vahşi (salma) sulama oranı nispeten düşüktür. Bunun nedeni, turunçgiller başta olmak üzere bahçe tarımının yaygınlığıdır. İklimsel değişiklikler, yağış rejimindeki düzensizlikler, kuraklık periyodunun sıklaşması gibi hayati değişimler karşısında tarımsal sulamada tasarruf gittikçe önemli hâle gelmektedir. Bu kapsamda belediyemizin arazilerinde kurulacak demonstrasyon parsellerinde ve tesislerinde su sarfiyatını en aza indiren hidrofonik (su kültürü), akuafonik (su ürünleri-bitkisel üretim entegrasyonu) üretim teknikleri sergilenecek ve işbaşı eğitimleri verilecektir. Ayrıca kooperatif kanalıyla yapılacak sözleşmeli üretim alanlarında üreticilerin damlama sulama sistemleri alımı belediyemiz tarafından desteklenecektir. 


Tarım sektörünün sıkıntılarını aşmada yerel yönetimlerin alabileceği inisiyatifler sizce neler olabilir? Belediyenizin bu konuda girişimi var mı?


Ali Kemal Akay: Tarımsal üretimde özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere sahip üreticilerin örgütlenmesinin desteklenmesi ve başarılı kooperatif örneklerinin çoğaltılması, tarım ürünlerini kent insanıyla aracısız buluşturarak ucuz ve güvenli gıdaya ulaşmalarının kolaylaştırılması, sosyal sorumluluk kapsamında dezavantajlı bireylere ve gruplara temel gıda maddelerinin dağıtılması, yardımlaşma ağı oluşturulması, sözleşmeli üretim modelinin yaygınlaştırılarak küçük üreticilerin korunmasına katkı sunulması, kırsal alanlarda istihdam yaratacak projelerin uygulanması, kırsal alanlarda altyapı çalışmalarının tarımsal üretimi kolaylaştırıcı yönde yoğunlaştırılması, alternatif ürünlerin ve üretim metotlarının üreticiyle buluşturulması ve örneklenmesi, atıl arazilerin üretim sürecine dahil edilmesi, tarımsal sulamada sarfiyatın düşürülmesine yönelik uygulamalar ve eğitsel çalışmalar yapılması, tarım ürünlerine katma değer kazandırılması, üreticilerin üretim miktar ve kalitesinin artırılması, ürün işleme gibi konularda eğitsel ihtiyaçların giderilmesi ve desteklenmesi, kent tarımının örneklenmesi, yerel yönetimlerin alabileceği inisiyatiflerdendir.


Önerilen Haberler