YÜKLENİYOR
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
Mehmet Oktay: Marmaris Belediyesi olarak tüm kurumlarla uyumlu bir çalışma içindeyiz. Bu çerçevede Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle de uyum ve işbirliği içinde hizmetlerimizi sürdürüyoruz. Yol, kanalizasyon ve su konusunda yatırımlar devam ediyor. Su sorunu yaşayan kırsal mahallelerde bu problemin ortadan kalkması için büyük bir proje hayata geçirilecek. Ayrıca büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanında kalan İçmeler’deki kamp alanıyla ilgili de proje hazırlandı. Bakanlıktan onaylandığı zaman burası denizcilik ve yelken eğitim merkezine dönüştürülecek. Asparan’da da kamp yeri projesi için çalışmalar yürütülüyor.
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
Mehmet Oktay: Marmaris’te aktif bir şekilde çalışmalar yürüten kent konseyimiz mevcut. Zaman zaman ortak projeler de gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra Atatürkçü Düşünce Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi kurumların Marmaris şubeleriyle de devamlı iletişim hâlindeyiz. Özellikle çevre gibi ilçemizin genelini ilgilendiren konularda iletişim kuruyoruz.
Öte yandan, belediye işbirliğiyle kurulan Marmaris Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kanalıyla çiftçilere ve kadınlara yönelik çalışmalar yapıyoruz. Engelli ve Aileleri Birliği Derneği (ENABİRDER) ile ortak faaliyetler sürdürüyoruz.
Marmaris Belediyesi olarak toplumun her kesimiyle ve STK’larla sürekli işbirliği içindeyiz. Bu noktada yeni önerilere de her zaman açığız.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
Mehmet Oktay: Sosyal belediyeciliğin gereği olarak bu yönde birçok çalışma yürütüyoruz. Dar gelirli ailelere yıl boyunca gıda yardımı, kış mevsiminde odun yardımı yapıyoruz. Bunun yanı sıra maddi yardımda bulunduğumuz aileler de var. Pandemi döneminde iş yeri kapatıldığı için sıkıntı yaşayan vatandaşlara da yardım eli uzattık.
Engelli vatandaşlara yönelik ENABİRDER’le ortak çalışmalar yürütüyoruz. Tekerlekli sandalye, koltuk değneği, baston gibi ihtiyaçları karşılıyoruz. Maddi sıkıntı yaşayan engelli vatandaşlara yardım eli uzatıyoruz. Ayrıca engellilerin ve ailelerinin sosyal yaşama daha kolay entegre olması için şehrin fiziki engellerini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Örneğin, Söğüt Köyü’nde ailesinin 70 metrelik patika yolda sırtında taşıdığı çocuğu Berat için yol açtık. Bunun gibi münferit çalışmalarımız da oluyor.
Marmaris Belediyesi Huzurevi’nde şu anda 12 büyüğümüzü misafir ediyoruz. Yine yaşlılara yönelik olarak özellikle pandemi döneminde daha yoğun çalışmalar yaptık. Dışarı çıkamayanların alışveriş ihtiyaçlarını karşıladık. Semt pazarlarında saat 11:00-12:00 arasında sadece 65 yaş ve üstü vatandaşların alışveriş yapmasına yönelik uygulamayı hayata geçirdik. Böylelikle onların daha rahat bir ortamda ve risk almadan alışveriş yapmasını sağlıyoruz.
Bir ülkenin gelişmesi için kadınların ekonomide, üretimde ve hayatın her alanında aktif olması gerektiğine inanıyorum. Bu çerçevede geçtiğimiz yıl Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kurulmasına yardımcı olduk. Bu kooperatif kanalıyla faaliyetler yürütüyoruz. Pandemi nedeniyle şu an maalesef çok aktif gerçekleştiremediğimiz faaliyetleri pandemi sonrasında artırarak hayata geçireceğiz.
Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?
Mehmet Oktay: Marmaris’e en önemli vaadimiz, “huzur” getirmekti. Daha önceki dönemlerde kurumlar arasında yaşanan gerilim hizmete de yansıyordu. Biz çatışma ortamından uzak, huzurun ve barışın egemen olduğu, ortak akılla yönetilen bir Marmaris vaat ettik. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren bunun hayata geçirilmesi için büyük gayret gösterdik, başarılı olduğumuza da inanıyoruz. Verdiğimiz bir diğer söz, ilçemizin simgelerinden biri olan ve tarihi meydana da ismini veren çeşmeyi yeniden yapmaktı. İlk bir yıl içinde bunu gerçekleştirdik. Kötü durumda olan Geçici Hayvan Bakımevi’ni ele alarak modern bir hâle getirdik.
Vaatlerimizden biri, Marmaris’in gençlerini sporla buluşturmak ve Marmaris Belediyespor’u eski özlenen günlerine kavuşturmaktı. İlk adım olarak Amiral Orhan Aydın Spor Salonu’nun bahçesinde atıl vaziyette bulunan alanı modern bir spor salonuna çevirdik. Yine atıl vaziyetteki İçmeler Stadı’nı yeniledik. Bunun yanı sıra kongresini yaparak yeni bir yönetimle yola devam eden Marmaris Belediyespor, birçok branşta başarılara imza atmaya başladı. Halk Kafe sözümüzü de yerine getiriyoruz. 19 Mayıs Meydanı’nda yapımında sona geldiğimiz Halk Kafe’yi çok yakın bir zamanda hizmete açacağız. Bunun yanı sıra yol, üstyapı, temizlik, park gibi rutin çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?
Mehmet Oktay: Öncelikli olarak deprem riski taşıdığı için tahliye ettiğimiz belediye binamızın yerine modern bir hizmet binası yapacağız. Bunun yanı sıra ilçemizin en büyük ihtiyacı olan otopark yapımı için ilk kazmayı vurmayı hedefliyoruz.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
Mehmet Oktay: Belediye olarak merkezi hükümetle bir çatışma hâlinde değiliz. Ancak temel sorun, ekonomik. Kendi öz kaynaklarımızla hizmet üretmeye çalışsak da yeterli olmuyor. Hükümetin belediyelere ayırdığı paylardan kesinti yapılması bizi zora sokuyor. Bu durum hem hizmetleri hem de vaat ettiğimiz projeleri hayata geçirmemizde sıkıntı yaratıyor.
Marmaris olarak yaşadığımız bir diğer sorun ise, mevsimsel nüfus artışı. Normalde 98.000 civarında olan nüfusumuz yaz sezonunda 500.000’i buluyor. Bu da temizlikten fen işlerine kadar 5 kat fazla efor sarf etmemize ve masrafa neden oluyor. İller Bankası’ndan kış nüfusumuza göre aldığımız pay elbette yeterli gelmiyor. Bu nedenle bizim gibi mevsimsel nüfus artışı yaşayan ilçelere özel bir uygulama yapılması gerekiyor.
Mehmet Oktay
İlk, ortaokul ve lise öğrenimini Marmaris’te tamamladı. İngiltere Oxford’ta İngilizce dil eğitimi aldı. İş hayatına turizm sektöründe başlayan Mehmet Oktay, kendilerine ait turistik tesis işletmeciliği yapmaktadır.
2001 yılında CHP Gençlik Kolları’nda başlayan siyasi hayatına 2003 yılında Marmaris Gençlik Kolları Başkanlığı ve 2011-2014 yılları arasında CHP İlçe Başkanlığı görevlerini üstlenerek devam etti. 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde Marmaris Belediye Meclisi ve Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi seçildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden yapılanmasında etkin görev alan Oktay, dört yıl boyunca Büyükşehir Belediyesi Encümen Üyeliği ve Komisyon Başkanlığı görevini sürdürdü. 2019 yerel seçimlerinde Marmaris Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.
KURUMSAL YAPI: 4 başkan yardımcısı, 13 müdürlükten oluşuyor.
ÇALIŞAN SAYISI:
Kadrolu işçi: 109
Memur: 142
Personel A.Ş. elemanı: 480
Sözleşmeli memur: 16
STRATEJİK PLANA GÖRE ÖNCELİKLİ HEDEFLER: Marmaris Belediyesi olarak yeşilin ve mavinin kucaklaştığı, dünyanın incisi olan ilçemizi turizm, tarım, kültür sanat, ekoloji gibi konularda daha da tanınır hâle getirmek ve marka ilçe yapmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
BÜTÇE: 141 milyon 620 bin TL