YÜKLENİYOR
Belediyenizin bölgenizde tarım planlamasına ilişkin politikaları nelerdir?
Osman Gürün: Turizm kenti olarak bilinen ilimiz Muğla aynı zamanda verimli toprakları ve başat ürünleriyle tarım kentidir. Muğla, dünyanın en değerli zeytinyağlarına ev sahipliği yaptığı ve dünya çam balı üretimine büyük katkı sunduğu için dağlarından yağ, ovalarından bal akan şehir olarak da tanımlanabilir.
%68 orman varlığına sahip olması, nüfusun %55’inden fazlasının kırsalda yaşaması ve tarımdan gelir elde etmesi nedeniyle tarım konusu bizim kırmızı çizgimizdir.
Büyükşehir olduğumuz 2014 yılından bu yana tarımı ileriye götürmek, özellikle kadın çiftçilerin gelir düzeyini yükseltmek, bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak, kaliteyi yükseltmek, sürdürebilir kırsal kalkınmayı sağlamak, alternatif tarım tekniklerini ve ürünlerini geliştirmek, üreticileri ve kooperatifleri desteklemek amacıyla çeşitli tarımsal projeleri hayata geçiriyoruz.
Tarım ve hayvancılık alanlarında yürütülen faaliyetler, üretilen ürünlerin değişik türde katma değerli ürünlere dönüştürülebileceği kalıcı çözümlere yönelik planlanmaktadır. Örneğin, meyve-sebze kurutma tesisini “Muğla Tarım Modeli” olarak isimlendiriyoruz.
Bu konuda projeleriniz var mı? Varsa nelerdir?
Osman Gürün: İlimizde yürütülen tarım ve hayvancılık projelerimiz şöyle:
İlçelerimize deneme bahçeleri kuruyoruz. Çiftçileri alternatif ürün yetiştirmeye teşvik ediyor, destekliyoruz. Tıbbi Aromatik Bitkiler Çiftliği, Trüf Mantarı Üretim Projesi, Sakız Ağacı Deneme Bahçesi, Koleksiyon Bağ Projesi, İpek Böceği Yetiştiriciliği Projesi.
Kooperatif kurmaya teşvik ediyoruz. İlimiz sınırlarında faaliyet gösteren tüm Tarımsal Kalkınma ve Tüketim Kooperatifleri’ni destekliyoruz. Koku Vadisi Projesi, Alım Garantili Süs Bitkisi Üretimi Projesi, Süt Tankı Desteği, Tarımsal İlaçlama Makinesi Desteği, Arıcılık Desteği (alternatif arı ürünlerinin desteklenmesi, arıcılık eğitimleri ve malzeme desteği yapılması), Kıl Keçisi Desteği, Fide/Fidan Desteği, Yem Bitkisi Tohumu Desteği, Doğal, Organik ve Yöresel Ürünlerin Desteklenmesi.
Desteklenen kooperatiflerin ürettikleri ürünler “Bu kooperatif Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenmektedir” logosuyla pazara sunulmaktadır.
İlimizin sembolü hâline gelmiş tarımsal ürünleri destekliyoruz, tanıtımlarında ve markalaşmalarında rehber oluyoruz. Örneğin, “Gökova Susamı” çalışmaları bulunmaktadır.
Yerel tohum merkezimiz bulunmaktadır. 900’den fazla yerel tohum çeşidi bulunan merkezimiz Türkiye’nin en büyük ve kapsamlı yerel tohum merkezidir.
2020 yılında sadece ilimizde değil, 81 ilde yerel tohum desteği ücretsiz verilmiştir. 2021 yılı Şubat ayı itibarıyla da 2021 yılı yerel tohum dağıtımı için talepler toplanmaktadır.
Tarımsal laboratuvarlar kuruyoruz. Tarımsal amaçlı toprak, yaprak ve su analizleri yapılıyor, hem üreticimiz toprağını tanıyor hem de proje kapsamında ilimizin toprak haritası oluşturuluyor. Zeytinyağı analizleri ve duyusal tadımları yapılıyor. Ata tohumlarımız test ediliyor ve gelecek nesillere bırakabilmemiz için laboratuvarda donduruluyor. Tohum Test Laboratuvarı, Kriyoprezervasyon ve Doku Kültürü Laboratuvarı, Tıbbi-Aromatik Bitkiler Laboratuvarı, Duyusal Analiz Laboratuvarı Sürekli Eğitim Merkezi, Tarımsal Amaçlı Toprak Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı, Trüf AR-GE Laboratuvarı.
Tarlanıza Geliyoruz Projesi: Erken teşhis ve yerinde analizler sayesinde gereksiz tarım ilacı ve gübrelemenin de önüne geçilmesi planlanan projede, üreticilere en az girdiyle en temiz ve kaliteli ürün üretimi konularında destek verilmektedir. Ayrıca belediyemizin mobil uygulamasıyla üreticiler cep telefonlarından hizmet talebi oluşturabilmektedir. Pandemi döneminde evinde kalan üreticilerin tarımsal talepleri karşılanmıştır. Teknik ekibimiz taleplere birebir cevap vermiştir, vermeye devam etmektedir.
Üreticilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi için destek verilmektedir.
Meyve fidanı desteği
Yem bitkisi tohumu desteği
Sebze tohumu desteği
Yerel tohum desteği
“Meyve Sebze Kurutma Tesisi”, “Distilasyon Tesisi” gibi tesisler kuruyoruz ve alternatif tarım ürünlerini üretmelerinde ve markalaşmalarında üreticilere destek sağlıyoruz.
Hayvancılığa ve hayvan üreticilerinin girdilerine destek veriyoruz. Eğitimler düzenliyoruz. Hayvan besleme konusunda bilgi veriyoruz. Böylece süt ve et veriminin artması sağlanıyor. Kooperatiflere süt tankı desteği yapılıyor ve aracıların kazanacağı parayı üretici kazanıyor. Meralar rehabilite ediliyor. Özellikle tarımla uğraşan kadınlara kıl keçisi dağıtımı yapıyoruz. Yem bitkisi tohumu desteği veriyoruz.
Arıcılığı destekliyoruz. Arıcılarımıza malzeme desteği yapılarak eğitimler verilmektedir. Bal ve bal ürünlerinin tanıtımı ve markalaşması için çalışmalar yürütüyoruz. Arıcılık kooperatiflerine hem malzeme yardımı yapılıyor hem de ürünlerinin pazarlanması ve markalaşması sağlanıyor.
Su kaynaklarının tarımsal alanlarda kullanımına ilişkin önlemleriniz var mı? Varsa nelerdir?
Osman Gürün: Büyükşehir belediyesi tasarrufunda bulunmayan tarımsal sulama faaliyetleri konusunda da destek sağlanmaktadır. Kırsal kalkınmaya destek vermek amacıyla sulama suyunun verimli kullanılması, su tasarrufunun sağlanması, su kayıplarının azaltılması, sulama suyu dağıtımı ve kullanım maliyetlerinin azaltılması için çiftçilerin kendi imkânlarıyla yapamayacakları bakım- onarım faaliyetlerine yardımcı oluyoruz.
Tarım sektörünün sıkıntılarını aşmada yerel yönetimlerin alabileceği inisiyatifler sizce neler olabilir? Belediyenizin bu konuda girişimi var mı?
Osman Gürün: “Kırsalda üret, sahilde tüket” ve “Toprağını satma, ürününü sat” sloganları tarım projelerimize rehber olmaktadır. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak amacımız, tarım alanlarının imara açılmasını önlemek, tarımda kadının yerini ve kooperatifleşmenin önemini ortaya koymak.
MELSA kuruluşumuzla kooperatiflerimizle yaptığımız işbirliği sonucunda ürünleri bu mağazamızda satıyor, üreticiden ürünlerini aracısız alıyoruz. Bu mağazamızda farklı şehirlerden ürünler - Hatay’ın ipek tekstili, İzmir’in tohum yağları, Artvin’in çayı, Ankara’nın domates salçası, Denizli’nin turşusu- Muğla’da hemşerilerimizle buluşuyor. Ayrıca vatandaşlar Muğla’nın ilçelerinin meşhur ürünlerini de bu mağazamızdan ve internet adresinden sipariş yöntemiyle temin edilebiliyor.