"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tolga Tosun: Sosyal demokrat anlayışla insan odaklı projelerimize çok önem veriyoruz

  • 8 Şubat 2021



Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Tolga Tosun: 2019 yerel seçimlerinde halkımızın verdiği büyük destekle Bandırma’nın en genç belediye başkanı sıfatıyla Cumhuriyet Halk Partisi’ni üçüncü kez iktidara taşıdık. Bu yeni dönemle birlikte büyükşehir yasası gerçeğini de göz ardı etmeden, Bandırma Belediyesi’nin yetkisi dışında olan ve kentimizin ihtiyaç duyduğu konularla ilgili AKP’li Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte ortak akıl, uyum ve işbirliğini ön planda tutan bir süreci başlatmak istedik. Amacımız, ilçemize fayda sağlayacağını düşündüğümüz çalışmaları büyükşehirle gerçekleştirmekti. Bu aşamada büyükşehirden de olumlu bir geri dönüş aldık. Ancak gelinen noktada dar bir çerçevede ortak çalışma alanı ve destek görebildik. Öncesinde yapılan toplantılar, belirlenen çalışma sahaları, amaçlanan hizmetler ve projelerle ilgili çalışmalar şu âna kadar somut bir noktaya getirilemedi. Örneğin, park ve bahçeler hizmetleri kapsamında ilçemizdeki peyzaj çalışmaları için istediğimiz destek yeterli seviyede olmadı. Bunun dışında sağlık hizmetleri çalışmalarında büyükşehir meclisince alınan kararla ilçelerdeki haşereyle mücadele çalışmaları yine ilçe belediyelerine devredildi. İlaçlama hizmetini büyükşehir belediyesinin verdiği kısmi destekle kırsalda ve merkezde toplam 52 mahallede bünyemizde oluşturduğumuz yeni ilaçlama ekiplerimizle gerçekleştiriyoruz. Barınağımızdaki sokak hayvanlarının rehabilitasyon çalışmalarına büyükşehir belediyesi de belirli günlerde gelen personelle destek veriyor. Sonuç olarak belirli rutin çalışmaların dışında büyükşehirden büyük bir katkı gördüğümüzü söylemek güç.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


Tolga Tosun: Seçim öncesinde de belirttiğimiz ve ifade ettiğimiz hedefimiz şuydu: “Bu ilçeyi birlikte yöneteceğiz.”  Göreve geldiğimiz ilk günden bugüne kadar geçen sürede de bu düşünceyle hareket etme gayesi içinde olduk. Halkımızın ihtiyaçlarını, bizden beklentilerini, istek ve düşüncelerini daha iyi anlamak için esnaf ve vatandaş ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Bununla yetinmeden belediye hizmet binamızda hafta sonlarında “Halk Günleri” düzenledik, vatandaşların istek ve taleplerini daha yakından dinleme fırsatımız oldu. Bu görüşmelerden gelen taleplerin çözümü konusunda yerel yönetim olarak elimizden gelen gayreti göstererek vatandaşların mağdur olmaması amacıyla gerekli kurum ve kuruluşlarla da etkileşim içinde olduk. Bu noktada sadece vatandaşlarla değil, ilçemizdeki tüm sivil toplum kuruluşlarıyla da uyum ve işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bundan sonra da tüm STK’larla her konuda ortak aklı ön planda tutarak uyum içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


Tolga Tosun: Bandırma, sosyal demokrat yönetimle tanıştığı 2009 yılından bu yana engelli vatandaşlara, engelli çocuklara ve onların ailelerine yönelik birçok alanda sosyal odaklı çalışmayı yerine getirdi. Özellikle 2009 yılından itibaren belediyemiz bünyesinde uygulanmaya başlayan “Engelli Masası” süreci de ilk adım olmuştu. Biz yeni bir yerel yönetim olarak bu hizmet sürecini daha ileriye taşımak istedik. Çünkü biz engelli dostlarımızla bir gün değil, her gün birlikteyiz ve beraberiz. Kapıdağ-Tatlısu mevkisinde belediyemize ait olan deniz kıyısındaki bir arazimizde “Engelli Kampı ve Sosyal Yaşam Alanı” projemizin yapımına geçtiğimiz yıl başladık. Projenin ilk etap çalışmalarını tamamladık. Proje kapsamında çocukların kullanımına uygun park ve yeşil alanlar olacak. Aynı zamanda tatillerini geçirebilecekleri konaklama alanları ve büyük bir kafeterya da yer alacak. Bu projemizde doğa dostu temiz enerji üretimini ön planda tutarak uygun noktalara güneş enerjisi panellerini kurmayı planlıyoruz. Kısacası, “Engelli Kampı ve Sosyal Yaşam Alanı” projemizde engelli tüm engelleri ortadan kaldıracağız. Bu proje dışında engelli çocukların sosyal yaşamda daha çok yer alabilmeleri için Gençlik ve Spor Merkezi’nde çeşitli kurslar, eğitimler ve atölyeler planladık. Atölyelerdeki eğitimlerde ve kurslarda engelli çocuklar, aileleriyle birlikte yer alarak kendilerini daha da geliştirme fırsatı buldu. 


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?

 

Tolga Tosun: 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde hizmet önceliği, -partimizin de çok önem verdiği- çocuk gündüz bakımevleri yani kreş projeleri oldu. En önemli söylemimiz, ekonomik durumu yeterli olmayan ailelerin çocuklarının da kreşe gidebilmesi, bir çocuğun eğitiminde çok önemli yer tutan okul öncesi eğitimden yararlanabilmesiydi. Bu amaçla seçimlerde sözünü verdiğimiz kreş projelerimizin ilk etabında iki adet yeni ve modern projenin yapımına başladık. Bandırma Levent Mahallesi’ndeki kreşi tamamladık. Bu projemiz 460 metrekarelik bir alanda, 2 katlı, 5 sınıflı ve ortalama 80 çocuk kapasiteli olacak şekilde yapıldı. Bu yapı içerisinde fen sınıfı ve aktivite odası yer alıyor. Ayrıca kreşin dış alanı çeşitli oyun grupları, yeşil alanlar ve tarım bahçesi olacak şekilde projelendirildi. Kreşin çatı bölümüne ise, güneş enerjisi panelleri yerleştirilecek. Bandırma 600 Evler Mahallesi’ndeki kreş projemizin de ihale sürecini tamamladık. Bu projemizi de 2021 yılında tamamlamayarak çocukların ve ailelerinin kullanımına açacağız. 

 

Sosyal demokrat anlayışla insan odaklı projelerimize çok önem veriyoruz. Bu açıdan ilk olarak 2009-2014 yılları arasında başkanlık yapan Sedat Pekel tarafından eğitimde fırsat eşitliği sağlamak amacıyla uygulamaya alınan “Eğitim Destek Evi” projemizi daha modern ve konforlu hâle getirmek istedik. Bu sosyal proje, ilçemizin tarihi yapılarından olan Belediye Nikâh Salonu’nda uygulamaya alınmıştı. Burası tarihi bir yapı olduğundan ve bu tür bir sosyal proje için fiziki şartları bakımından çok uygun olmadığından daha modern bir anlayışla, “Yeni Çocuk ve Gençlik Merkezi” projesiyle eğitim ve öğretim sürecine devam etmesine karar verdik. Şu anki mevcut “Eğitim Destek Evi”nden 170 öğrencimiz yararlanırken yeni projeyle birlikte bu sayı 300 öğrenciye kadar çıkacak. Proje kapsamında çocuklar ve gençler için çeşitli eğitim atölyeler ve sınıflar yer alırken çocukların gelişimlerine büyük katkı sunacak resim, müzik, dans, bilgisayar ve benzeri alanlardaki kurslar ve eğitimler “Yeni Çocuk ve Gençlik Merkezi”yle verilecek.


İlçemizde daha çok yeşil alana ve sağlıklı ortamlara ihtiyaç duyuyoruz. Bu amaçla ilçenin farklı noktalarında 4 büyük parkın yapımını başladık ve kısa sürede de tamamladık. Bu projelerimiz kapsamında ağaçlandırılmış yeşil alanlar, oyun grupları, yürüyüş yolları, spor ve fitness aletleri yer alıyor. Pandeminin ardından aynı alanlarda kafelerimizi hizmete açacağız. Böylece Bandırmalı hemşerilerimizin nefes alabileceği, aileleriyle birlikte vakit geçirebileceği alternatif alanların sayısı da artmış olacak. 



Sosyal ve sportif faaliyetler kapsamında çocukların ve gençlerin ruhsal/bedensel gelişimlerine katkı sunmak ve daha fazla spor yapabilmelerine olanak sağlamak için yeni bir spor tesisinin yapım sürecini başlattık. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde ilerliyor. Pandeminin sona ermesiyle gençlere yeni bir spor alanı kazandıracağız.

 

Seçim öncesinde de ifade ettiğimiz gibi belediyemizin kaynaklarını daha verimli kullanmak, bizim öncelikli çalışmalarımız arasında olacaktı. “Artık kendi rulo çimimizi kendimiz üretmeliyiz” düşüncesiyle belediyemize ait olan 25.000 metrekarelik arazide kendi rulo çimlerimizi yetiştiriyoruz. Bu çimlerimizi yine ekiplerimizce yapılan yeşil alan düzenleme ve peyzaj çalışmalarımızda kullanıyoruz. Böyle belediyemizin imkânlarını en iyi şekilde kullanarak daha uygun fiyatlara mal etmiş oluyoruz.


Çocuklar, bizim kıymetlilerimiz. Sosyal demokrat belediyecilik anlayışımızla hiçbir çocuk süt içmeden yatağa girmesin istedik. Bu bağlamda 1 Haziran Dünya Süt Günü’nde tüm çocukların ücretsiz olarak süt içebilmelerine olanak sağlayan “BAN-SÜT” projesinin startını verdik. Ayda 6.000 litreden yılda toplamda 72.000 litre sütü ihtiyaç sahibi çocuklara ücretsiz olarak ulaştırmaya başladık. Özellikle son dönemde süt ve süt ürünlerindeki fiyat artışları da kampanyanın ne kadar önemli bir çalışma olduğunu bir kez daha gösterdi. 

 

Kırsal kalkınmaya destek olmak amacıyla belediyemize ait toplam 662 dönümlük tarım arazimizi imzalanan protokolle 1 yıllığına Doğa Mahallesi Güzelleştirme ve Yaşatma Derneği’ne devrettik. Bu projeyle diğer sosyal yardım projelerimize katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Buradan elde edilecek fasulye ve nohut gibi mahsulleri yine belediyemizin sosyal yardım çalışmaları kapsamında ihtiyaç sahibi olan vatandaşlara dağıtacağız.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?

 

Tolga Tosun: Yeni yılla birlikte öncelikle yapmak istediğimiz ve bu amaçla yapım sürecine yakın zamanda başlayacağımız yeni bir asfalt tesisi projemiz var. Şu anda belediyemiz şantiyesindeki mevcut tesis neredeyse kırk yaşına gelmiş, eskimiş, istenilen verimlilikte olmayan, sürekli yapılan bakım ve onarım çalışmalarıyla belli bir maliyet yükü ortaya çıkaran bir tesis. Artık onu emekli ediyoruz. Teknolojik özellikleri, üretim kapasitesi ve maliyeti açısından daha uygun olan yeni asfalt tesisimizin yapımına kısa sürede başlıyoruz. Program dahilinde Mart-Nisan gibi tamamlayacağız. Bu tesisimizle hem kırsal ve merkez mahallelerimizin caddelerini, sokaklarını asfaltlayacağız hem de komşu belediyelerimize katkı sağlayacağız. 


Önümüzdeki aylarda yapımı için çalışmalarımıza hız vereceğimiz yeni projemiz, Malta Deresi Yeni Park ve Yeşil Alan. Pandemiyle birlikte vatandaşların yeşil alanlara yönelmesiyle bizler de projelerimiz arasına yeni park ve yeşil alanları ekledik. Bunlardan en büyüğü de Malta Deresi Yeni Park’ı olacak. Yapım sürecine belirli bölümleri kapsayacak şekilde başladık. 90.000 metrekarelik bir alanda yer alacak olan proje kapsamında 8.000 metrekarelik bir biyolojik havuz, bisiklet yolları, yürüyüş yolları, midilli parkı, kafeteryalar, restoranlar, çeşitli peyzaj alanları ve yeşil alanlar, amfi tiyatrolar, çocuk parkları, spor aletleri ve kamelyalar gibi farklı birçok özelliği bünyesinde barındıran bir park yapmak istiyoruz. Umuyorum ki, projeyi tamamlayarak ilçemize yakışan bir park yapacağız. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


Tolga Tosun: Belediyecilik, vatandaşa ve ilçemize hizmet işidir. Bu süreçte karşılaştığımız en önemli sıkıntı, tüm belediyelerde olduğu gibi ekonomik şartlardır. Özellikle 2014 yerel seçimleriyle birlikte uygulamaya alınan yasayla birlikte ilçe belediyelerinin gelirleri büyük oranda büyükşehir belediyelerine kaydırıldı. Ayrıca köyler de mahalle statüsüne alınarak ilçe belediyelerinin toplam mahalle sayıları da çok yüksek rakamlara ulaştı. Bu açıdan uygulamanın Bandırma gibi nüfusu 170.000’lere dayanan bir ilçe için sürdürülebilir olmadığını söylemek yanlış olmaz. Gelirleriniz azalıyor, ancak hizmet alanınız genişliyor. CHP’li bir belediye olmanın birtakım zorluklara göğüs germeyi gerektirdiğinin farkındayız.

 

Bandırma Belediyesi Hakkında


Misyonumuz: Eşitlik duygusuyla tüm halkı kucaklayarak yerel hizmetleri etkin, verimli ve şeffaf bir şekilde kullanmak.  Katılımcı ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışını benimseyerek Bandırma halkının yaşam kalitesini artırmak. 


Vizyonumuz: Doğru ve etkin planlamayla geleceği tasarlayan, Marmara’nın çevreci bir sanayi üssü, hayatıyla, üniversitesiyle, tarımda marka ürünleriyle, turizmdeki tarihi ve doğal güzellikleriyle bir cazibe merkezi hâline gelen bir liman ilçesi olmak. 


Yerel yönetimi anlayışımızı tamamlayan ilkelerimiz: Cumhuriyet değerlerine bağlı kalmak, hizmet üretiminde etik değerleri gözetmek, etkin ve etkili hizmet sunmak, kaynak kullanımında verimliliği sağlamak, doğaya ve çevreye saygılı olmak, kültürel mirası sahiplenmek, değişime ve yeniliğe açık, güler yüzlü ve çözüm odaklı olmak, insan haklarına saygılı ve kamu yararı odaklı hizmet etmek, katılımı ve şeffaf bir belediyecilik anlayışını benimsemek. 



Stratejik Hedefler: Sürekli gelişim anlayışıyla kurumsal yapımızı ve iş yöntemlerimizi geliştirmek. Sürdürülebilir sağlıklı bir çevre oluşturmak, korumak ve halk sağlığına yönelik çalışmalar yapmak. Altyapısıyla ve üstyapısıyla sağlıklı, güvenli ve çağdaş yaşam standartlarına sahip bir belediye olmak. İhtiyaçlar doğrultusunda sosyal yardım yapmak ve bu alanda hizmet vermek. Eğitim, meslek ve beceri kazandırma çalışmalarını sürdürmek ve yeni projeler üretmek. Mali yönetimi etkinleştirmek ve mali yapıyı güçlendirmek. 


Organizasyon yapısındaki toplam 24 müdürlükle ilçemize hizmet vermekteyiz. Bu yapı içerisinde; Özel Kalem, Yazı İşleri, Destek Hizmetleri, Park ve Bahçeler, Zabıta, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler, Bilgi İşlem, Sosyal Yardım İşleri, Kültür ve Sosyal İşler, Temizlik İşleri, Mali Hizmetler, İmar ve Şehircilik, Fen İşleri, Hukuk İşleri, Teftiş Kurulu, Emlak ve İstimlak, İşletme ve İştirakler, Sağlık İşleri, Gençlik ve Spor Hizmetleri ve Kreş Hizmetleri Müdürlükleri yer almaktadır. Ayrıca Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren “Halk Masası” birimiyle vatandaşların şikâyet ve taleplerini en kısa sürede çözüme kavuşturarak insan odaklı hizmetlerimizi sürdürüyoruz. 


Bütçe: 169.970.000 Milyon TL 


124 memur, 16 sözleşmeli-81 kadrolu işçi ve 432 KHK’lı işçiyle toplam personel sayımız 653 kişidir. 



Tolga Tosun


Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Kurduğu Tosun Avukatlık Bürosu’nda 14 yıldır avukatlık yapıyor. CHP’nin her kademesinde görev alıp çalışmalarda bulundu. 2011’den bu yana il ve ilçe delegelikleri görevini üstlendi. Bandırma’daki birçok sivil toplum örgütünde aktif üyeliği var. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde CHP’den seçilerek Bandırma Belediye Başkanı oldu. Evlidir.

 

 



Önerilen Haberler