YÜKLENİYOR
İlçeniz endekste hangi kategori/kategorilerde yer aldı?
Abdül Batur: Konak Belediyesi, İnsani Gelişme Vakfı (İNGEV) tarafından yapılan “İnsani Gelişme Endeksi” çalışmasında mercek altına alınan 188 ilçe belediyesi arasında 13. sırada yer alarak “Çok Yüksek İnsani Gelişme” kategorisine girdi. Yeşil renkle ifade edilen en üst kategoriye seçilerek ödül aldık.
Bu kategori başlıklarına giren alanlarda belediyenizde yapılan çalışmaları anlatır mısınız?
Abdül Batur: Bu kapsamda gerçekleştirdiğimiz birçok çalışmamız bulunuyor. Bazılarını özetle şöyle aktarabilirim:
Konak’ta göreve “Birlikte Konak” sloganıyla başladık ve bu anlayışla belediyemizin ilçenin tüm yaşayanlarıyla iletişimini güçlendirdik. Esnaf masası, engelliler, sivil toplum kuruluşları ve hemşeri dernekleri birimlerimizi kurduk. Konak Belediyesi, yaptığı birçok çalışmada sivil toplum kuruluşları, kamu kurumları ve iş dünyasıyla birlikte omuz omuza hareket ediyor. İlçemizin, Konaklı hemşerilerimizin yararına olan tüm işbirliklerine açık, şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim anlayışla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Konak’ta hemşerilerimizin hayatlarını daha yaşanabilir bir hâle getirmek amacıyla önceliğimiz, kentsel dönüşüm oldu. İlçemizde yılan hikâyesine dönen Gültepe İmar Planları sorununu çözdük. Orada çalışmaları hızla ve vatandaşlarımızla iletişim hâlinde sürdürüyoruz. Hemen ardından Beştepeler planlarımızı hazırladık. Bu süreç de hızla ilerliyor. Yenişehir’den Mersinli’ye kadar uzanan bölgemizin planlarına, saha çalışmalarına da başladık. Konak’ta kentsel dönüşüm açısından planlanmamış bölge bırakmayacağız. Üstelik, tüm bu planlarımızda sosyal kullanım ve kişi başına düşen yeşil alan miktarında rekor bir artış sağladık, dünya standartlarının da üzerine çıktık. Beştepeler bölgesi planlarımızda doğa dostu füniküler sistemimiz bulunuyor. Planlarımız İzmir’in de çehresini değiştirecek ve şehir trafiğini rahatlatacak.
Konak’ta tarihi değerlerimize sahip çıkıyoruz. Birçok tarihi yapımızda restorasyon çalışmalarımız sürüyor. Tarihi Kemer Tren İstasyonu’nu “Gençlik Destek Merkezi” olarak yakın zamanda hizmete sokacağız. İstasyonun hangar binasını da mimar meslektaşlarımızla birlikte mimarlık müzesine çeviriyoruz. Restorasyonunu yaptığımız Alanyalı Konağı’nı ise, İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte “Kurtuluş” müzesine dönüştürüyoruz. Her iki müzemizi de 2023 yılına, Cumhuriyeti’in 100. yıldönümüne yetiştireceğiz. Kıllıoğlu Hamamı’nı kültür merkezine çeviriyoruz. İstiklal İlkokulu’nu inovasyon, gençlik merkezi olarak hizmete sokacağız. Tarihi İkiz Evleri’ni de yıkılmaktan kurtardık ve semt merkezi olarak bitirdik. İkiçeşmelik’te caddeye adını veren tarihi çeşmemizi ortaya çıkarmak için çalışmalarımız sürüyor. Tepecik’te bulunan tarihi bir binamızı Roman Kültür Merkezi’ne çeviriyoruz. Tarihi bir başka binamızı da İzmir Milli Kütüphane Vakfı desteğiyle 7 gün 24 saat açık olacak kütüphaneye dönüştürdük. Öt yandan, Ferahlı Mahallesi’nde inşa edeceğimiz 4 katlı cemevinin projesini son aşamaya getirdik.
İlçemizde hem bölgeye değer katacak hem de yaşamı canlandıracak tesisler kuruyoruz. Toros’ta çok amaçlı kullanılacak sosyal tesislerimiz tamamlandı. Bu tesisimizin daha ufak bir modelini 1. Kadriye’de inşa etmeye başladık. Gültepe’de en büyük isteklerden biri, gençlerin yararlanabileceği bir spor tesisiydi. Gültepe Spor Kompleksi’ni de yapıyoruz. Türkiye’de örnek bir proje olarak “Engelsiz Yaşam Köyü”nü kurduk. Merkezimizde zihinsel engelli çocuklara ve ailelerine destek veriyoruz.
Sosyal hizmette lider bir belediyecilik yaptığımızı ifade etmek isterim. Pandemi sürecinde de bu hizmetlerimizi artırarak sürdürüyoruz. Dar gelirli vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Sosyal inceleme yaparak belirlediğimiz adreslere her gün sıcak yemek ulaştırıyoruz. İhtiyacı olan vatandaşlarımıza ev eşyası, giysi yardımı yapıyoruz. Erzak kolilerimizi yine dara düşen hemşerilerimize ulaştırıyoruz. Öğrencilere, yeni doğan çocuklara yönelik destek çalışmalarımız var. Öğrencilerin kırtasiyelerden alışveriş yapabileceği “Konak Eğitim Kart” uygulamasını başlattık. Engelli hemşerilerimize yönelik özel hizmetler sunuyoruz. Pandemi nedeniyle dara düşen vatandaşlarımızın bakkallara ve eczanelere biriken borçlarının ödenmesine yönelik kampanyalar düzenledik ve hem esnafın hem hemşerilerimizin yüzünü güldüren sonuçlar aldık. Pandemi sürecinden ekonomik olarak en büyük zararı esnaf alıyor. İşini, aşını kaybeden, dükkânına kilit vuran, kirasını, vergisini ödeyemeyen esnaf hemşerilerimizin yanındayız, yardım için elimizden geleni de yapıyoruz. Son olarak kahveci esnafımıza nakdi destek sağladık.
Fen işlerinde de büyük bir atak yaptığımızı, ilçemizde çevreyi korumaya yönelik çalışmalara ağırlık verdiğimizi de vurgulamak isterim. Özelikle atıkların çevreye zarar vermeden toplanmasına yönelik birçok projeyi de uyguluyoruz. Sokakta yaşayan can dostlarımıza yönelik veterinerlik hizmetlerimizi de çeşitlendirerek yeni cihazlarla hizmet kalitemizi artırdık.
Bu alandaki çalışmalarınızla ilçenizdeki yaşam kalitesinde nasıl bir fark yarattınız?
Abdül Batur: Konak’ta her alanda, öncelikli olarak dezavantajlı gruplara ağırlık vererek, şehrimizde hayatı paylaştığımız tüm kesimlere yönelik çalışmalar yapıyoruz. Seçim döneminde ortaya koyduğumuz vaatlerin %65’ini 500 günlük hizmet dönemimizde gerçekleştirdik. Hemşerilerimize verdiğimiz sözleri bir bir tutuyoruz. Belediyecilik hizmetlerimizi ve pandemi nedeniyle yoğunlaştığımız çalışmalarımızı aksatmadan sürdürüyoruz. Şehrimize beş yıldızlı birçok tesis kazandırıyoruz. Aslında Konak’ın dört bir yanı şantiye alanı gibi. Ekiplerimiz sürekli çalışıyor, ama pandemi nedeniyle hizmete sokamadığımız için bu heyecanı tam anlamıyla paylaşamıyoruz. Bu günleri de elbette aşacağız ve pandeminin ardından açılışlarını yaptığımız, tam kapasite hizmete soktuğumuz yeni tesislerimizle şehrimizdeki yaşam kalitesini ne kadar değiştirdiğimiz daha net ortaya çıkacak.
Yine endeks parametrelerine göre belediyenizin geliştirmesi gereken alanlar neler?
Abdül Batur: Yaptığımız her çalışmayı daha da ileri götürmek için çabalıyoruz. “Birlikte Konak” anlayışıyla sağladığımız dayanışmanın şehrimiz için çok yararlı olduğunu görüyoruz. Bu dayanışmayı güçlendirerek sürdürmeye kararlıyız. Biz tüm vatandaşlarımıza hizmet götürmeye, Konak’taki değişimi, dönüşümü sağlamaya devam edeceğiz. Özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık vermemizin ne kadar doğru olduğunu İzmir depreminde bir kez daha gördük. Güvenli, depreme dayanıklı binalar ve ona bağlı çevre düzenlemeleriyle şehrin değişiminin, dönüşümünün sağlanması gerekiyor. Konak Belediyesi’nin hizmet binalarını da depremin hemen ardından hem vatandaşlarımızın hem de çalışanlarımızın güvenliği için tahliye etmiştik. Bugün yedi ayrı yerde hizmet binamız var. Çalışmalarımızı aksatmadan sürdürüyoruz, ama süreç de kolay değil. Bu nedenle yeni binamızın inşaatına vakit kaybetmeden başladık. Uzlaşmaları sağlayarak hızla kamulaştırma sürecini tamamladık. Eski binamızın yıkımına da başladık. Basmane Meydanı’nda Konak Belediyesi’ne, şehrimize yakışır bir belediye binası inşa edeceğiz ve tüm birimlerimizi buraya toplayacağız. Yeni hizmet binamızın Basmane Meydanı’nda olmasını hemşerilerimiz de istiyordu. Bu konuda da halkımızın mesajını aldık. Her konuda halkımıza gitmeye, onlarla beraber, onlar için çalışmaya devam edeceğiz.