"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ahmet Aras: Bodrum’un sürdürülebilir geleceğini planlamak istiyoruz

  • 1 Mart 2021



İlçeniz endekste hangi kategori/kategorilerde yer aldı?


Ahmet Aras: Bodrum, İnsani Gelişmişlik Endeksi’nde geçen yıl “Yüksek İnsani Gelişme Grubu”nda yer alırken bu yıl “Çok Yüksek İnsani Gelişme Grubu”ndaki ilçeler arasında yer aldı. Yine “Ekonomik Durum Alt Endeksi” dikkate alındığında Bodrum, büyükşehir ilçe belediyeleri arasında 4. sırada yer almaktadır.


Kalkınmanın sadece iktisadi büyümeyle ölçülmesinin yetersiz olması, insan eksenli ölçme tekniklerini ortaya çıkarmıştır. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (United Nations Development Programme-UNDP) tarafından geliştirilen İnsani Kalkınma Endeksi (Human Development Index-HDI); sağlık, bilgi ve gelir düzeyi bazında üç temel unsura dayalı olarak hesaplanmaktadır.


2018 yılında 28 büyükşehir belediyesinin 161 ilçesinde yapılan “Ekonomi, Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yaşam Endeksi” verilerine göre Bodrum, “Öne Çıkan İlçeler” arasında gösterilmiştir. 2020 yılında ise, ilk 10 sıralamasında dördüncü sırada yer almıştır.


İyi bir yaşama, ekonomik kaynaklara, çok sayıda siyasal ve sosyal amaçlara ulaşılmasının göstergesi olan ve UNDP tarafından hesaplanan HDI trend değerleri, Bodrum’un istikrarlı bir insani kalkınma süreci sergilediğini göstermektedir.



Bu kategori başlıklarına giren alanlarda belediyenizde yapılan çalışmaları anlatır mısınız?


Ahmet Aras: Bodrum Belediyesi, yönetişim ve saydamlık ilkesi çerçevesinde belediye web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden vatandaşların ihtiyaç duyduğu bilgilere kolaylıkla ulaşmasını sağlamıştır. İhalelerimiz ve belediye meclis toplantılarımız canlı olarak sosyal medya hesaplarımız üzerinden yayınlanmaktadır.


Belediyemiz, katılımcılığın geniş anlamda gerçekleşmesini sağlamak için yaptığı duyurular ve çağrılarla farkındalığı ve sorumluluğu, gelişmişlik kriterlerine uygun hâle getirmiştir. İlçemizde seçimlere katılım oranı en yüksek düzeydedir.


Bodrum Belediyesi, halkla ilişkiler personeli aracılığıyla “Hoşgeldin Bebek” kampanyası kapsamında ilçe genelinde aileleri ziyaret etmekte ve “Yeni Doğan Seti” hediye etmektedir. Kampanya, ailelerle yerinde ve doğrudan diyaloğun gerçekleşmesini ve belediyemize karşı aidiyet duygusunun gelişmesini sağlamıştır. 


Çocuklara ve gençlere yönelik olarak ilçemiz genelinde 326 park ve oyun alanı bulunmaktadır. Umurca Mahallesi’nde yer alan eski belediye kademesi “Kent Parkı” olarak organize edilmiştir. 


Engelli vatandaşların denize girebilmesi için “Özgür Plaj” uygulamamız, Bitez Mahallesi’nde faaliyete geçirilmiştir ve beğeni toplamıştır.


Hasta, yaşlı ve engellilere yönelik nakil hizmetimiz, coğrafi açıdan dağınık olan ilçemizde sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşılmasını sağlamaktadır. Hizmetlerimizi planlarken vatandaşların gündelik hayatını kolaylaştırıcı hizmetlere öncelik veriyoruz. Gündelik yaşamın kolaylaşmasının ve kalitesini artıran hizmetlerimizin vatandaşlarımıza doğrudan etki yaptığını gözlemliyoruz.


Eşitsizliğe uğrayan tüm kesimleri kapsayan ve seslerinin duyulmasını sağlayan Toplumsal Eşitlik Birimi’ni kurduk. Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Komisyonu’nu aktif olarak çalışmaktadır. Bodrum Belediyesi, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ve Bodrum Kent Konseyi’nin birlikte projelendirdiği “Bodrum’dan Türkiye’ye: Kadınlar Eşitlikçi ve Şiddetsiz Kentini Yaratıyor”girişimi için Sabancı Vakfı’na yapılan hibe başvurusu kabul edilmiştir.


Bodrum Belediyesi’nde iki kadın başkan yardımcısı ve altı kadın müdür görev yapmaktadır. Kadın Meclisi üye sayısı, partimizin uyguladığı %33 kadın kotasıyla uyum içerisindedir.


Sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerimizin kalitesini artırabilmek için Veteriner İşleri Müdürlüğü’nü faaliyete geçirdik. Bodrum Kent Konseyi Hayvan Hakları Grubu’yla ortak çalışmalar yürüten belediyemiz, Konacık Mahallesi’nde “Dost Patiler Eğitim ve Uyum Parkı”nı kullanıma açmıştır.


Ekolojik mirasın korunmasında sürdürülebilirlik kavramını yönetim politikalarında da etkin kılabilmek için Sürdürülebilirlik Birimi’ni kurduk. Birimimiz, dünya genelinde en büyük turizm organizasyonu olarak kabul edilen ve Birleşmiş Milletler tarafından da akredite edilmiş olan “Sürdürülebilir Kaliteli Kıyı Uygulaması”’nı (Green Destinations Foundation) Bitez Mahallesi’nde uygulamaya almıştır. Uygulamamız, Türkiye’de ilk kez Bodrum’da gerçekleştirilmiştir. Bodrum (Bitez), Green Destinations haritasına ülkemizden katılan ilk destinasyon olacaktır.


Tarım politikaları alanındaki çalışmalarımız, yaşama geçirdiğimiz projelerle yürütülmektedir. Bu nedenle Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’nü kurduk. Tarım politikamızı geliştirebilmek için öncelikle bir çalıştay düzenledik ve tarımsal üretimi geliştirebilmek için Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin (TARKO) kuruluşunu destekledik. Vatandaşlarımızın ürettiği ürünlere alım garantisi vererek TARKO mağazalarında doğrudan tüketiciyle buluşturuyoruz. 



Bu alandaki çalışmalarınızla ilçenizdeki yaşam kalitesinde nasıl bir fark yarattınız?


Ahmet Aras: Yaşam kalitesi; ekonomik kalkınmayı kapsayan, gelir, eğitim, entelektüel birikim ve sosyal ilişkiler gibi göstergeleri de içine alan geniş bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.


Kavram olarak önemli evrensel hedeflerden biri ve insanlığın ortak değeridir. Toplumlararası gelişmişlik kıyaslamasının temel göstergesi olarak kullanılmaktadır. Bu nedenledir ki, kentsel yaşam kalitesi, kentli haklarının karşılanma düzeyi, kentsel hizmetlerin herkes için adil ve erişilebilir olması, vatandaş memnuniyetiyle ölçülmektedir. 



Bodrum Belediyesi, eşsiz coğrafyasının geleceği için küresel ölçekte bir sözleşme olan “Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi”ni imzaladı.


Sözleşmeye Muğla genelinde ilk imzayı atan Bodrum Belediyesi, 2030 yılına kadar sera gazı salınımını en az %40 oranında azaltmayı ve iklim değişikliği eylem planı hazırlamayı kabul etmiştir. Eylem planı, kentsel planlamadan arazi kullanımına, yerel enerji kaynaklarından belediye yapılarının yenilenebilir enerjiyle donatılmasına kadar geniş bir alanı kapsıyor.


Bodrum’un yaşam kalitesi yüksek bir ilçe olduğu gerçeği, pandemi sürecinde tercih nedeni olarak ortaya çıkmıştır. İlçenin yerleşik nüfusu 200.000’den yaklaşık 450.000’e çıkmıştır. 


Yine endeks parametrelerine göre belediyenizin geliştirmesi gereken alanlar neler?


Ahmet Aras: Ekonomik, sosyal, ekolojik, kültürel alanda sorumluluk üstlenen kentlerin seçilmiş yöneticileri olarak yaşanabilirlik düzeyini toplumsal yaşamın önemli evrensel hedeflerinden biri şeklinde ele almak zorundayız.


Yaşanabilirlik; çevresel kalite, yaşam kalitesi, sürdürebilirlik gibi kentsel yaşama ilişkin unsurların toplamı göz önüne alınarak değerlendirilmektedir. Kentlerin yaşanabilirlik düzeyi ve yaşam kalitesi ölçü kabul edilerek sınıflandırılması yapılmaktadır. 


Bodrum, cazibesi, canlılığı, denizi, güneşi, hoşça vakit geçirilebilen mekânları, düzenli parkları, hayat dolu mahalleleri, kozmopolit kültürü ve coşkulu halkıyla dostluğun, barışın ve hoşgörünün ilçesidir.


Bodrum’un temel sorunu olan altyapı sorununa kalıcı çözüm getirmek için neşter vurmayı göze aldık. Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’yle yürütülen uyumlu çalışmalar sonucunda Bodrum’un altyapı sorununu çözüme kavuşturacak “Arıtma Tesisleri”, “Atık Su ve Kanalizasyon Hatları” için büyük yatırımlar gerçekleştirdik. Bu çalışmalarımızı hızla tamamlamaya çalışıyoruz.


Yine Bodrum’un artan nüfusuna paralel olarak ortaya çıkan betonlaşma, kaçak yapılaşma ve trafik sorunu için çözüm üretmeye çalışıyoruz. Kaçak yapılaşma konusu kırmızı çizgimiz. İzin vermiyoruz ve vermeyeceğiz. Elbette gelişmenin önünde engel de değiliz. Bodrum markasına uygun, planlı ve çevreye duyarlı projelerle ilerlemek istiyoruz. Bodrum’un sürdürülebilir geleceğini planlamak istiyoruz.






Önerilen Haberler