"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ahmet Sarıkurt: En Büyük Hedefim Çorlu’yu Marka İlçe Yapmak

  • 1 Mart 2021


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Ahmet Sarıkurt: Çorlu, Trakya'nın ve Tekirdağ'ın en büyük yerleşim merkezi. Tekirdağ'ın merkez ilçesi olmamasına rağmen en büyük nüfusa sahip olan Çorlu, bölgede ekonominin de merkezi. İstanbul'a sınır komşusu olan Çorlu, hayatın neredeyse 7/24 yaşandığı bir hareketliliğe sahip. 


Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte uyum içinde çalışıyoruz. Şehirlerarası otobüs terminalimizin temelini attık, 2021 yılı Haziran ayında vatandaşların da katılımıyla açılışını yapmayı hedefliyoruz.


Kuzey Yolu Projesi, ilçemiz için çok önemli. Araç trafiğini önemli ölçüde rahatlatacak olan projemize başladık ve bir kısmı da tamamlandı. Çerkezköy yoluna bağlanacak olan Kuzey Yolu Projesi’nin geri kalan kısmında kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor.


İlçemizin İstanbul girişinde yer alan ve trafik akışının belirli saatlerde oldukça yoğun olduğu alanda Orion Kavşağı Projesi’ni tamamladık. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle tamamlanan kavşak çalışması, trafik akışında önemli ölçüde rahatlama sağladı. 


Kız Öğrenci Yurdu Projesi için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne 1.186 metrekarelik bedelsiz bir alan tahsisi gerçekleştirdik. Tahsisin ardından yaptığımız protokol kapsamında Kız Öğrenci Yurdu inşaatı bir yıl içerisinde tamamlanarak belediyemize devredilecek.


Yine büyükşehir belediyesi tarafından inşasına iki yıl önce başlanan ancak müteahhit firmanın değişmesi nedeniyle istenilen seviyeye getirilemeyen Çorlu Spor Kompleksi Projesi’nin 1 yıllık süreç içerisinde tamamlanmasını ve ilçemize kazandırılmasını bekliyoruz.


Belediyemiz tarafından yapımına başlanan ve kaba inşaatı biten Trakya Gösteri ve Kongre Merkezi’nin, iç tefrişatı ve peyzaj düzenlemesi için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak ihalenin ardından kısa süre içerisinde tamamlanmasını hedefliyoruz.


Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi kurumları Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi ve TEKPARK ile altyapı, ulaşım ve otopark projeleri için işbirliği içinde çalışıyoruz.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Ahmet Sarıkurt: Çorlu'daki STK’ların büyük bir çoğunluğuyla ortak çalışmalar yürütüyoruz. Çorlu Sakatlar Derneği, Gaziler Derneği, Trakya Down Sendromu Derneği, Çorlu Müzik Derneği, Çorlu Kültür ve Sanat Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği, Çorlu İş İnsanları ve Sanayiciler Derneği, Avcılar Derneği, Çorlu Rotary Kulübü, Çorlu 100. Yıl Rotary Kulübü, Çorlu Lions Kulübü, Trakya Offroad Kulübü, Trak Motosiklet Spor Kulübü Derneği (TrakMot), Çorlu Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Tekirdağ Tabip Odası Çorlu Temsilciliği, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Çorlu Şubesi, Kadın Hakları Koruma Derneği, Çorlu Sahne Sanatları Derneği ve ilçemizde bulunan hemşeri dernekleriyle işbirliği ve uyum içinde çalışmalar gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam ediyoruz.

Örneğin Off-road Pisti, Trap ve Skeet Atış Poligonu, Engelsiz Kafe, Sanat Sokağı önemli ortak çalışmalarımızdan bazıları. Kültür-sanat ve spor alanında vatandaşlara yönelik birçok destek projesine birlikte imza attık.


Çorlu Kent Konseyi’yle birlikte güzel projelere imza atıyoruz. Önemsediğim çalışmaların başında Hanımeli Çarşı Projesi geliyor. Üreten ve ürettiklerini kazanca dönüştürerek aile bütçesine katkı sağlamak isteyen ev hanımlarının ekonomik ve sosyal hayata daha fazla katılmasına katkıda bulunmayı hedefleyen bu projemizle kadınlar el emeklerini kazanca dönüştürüyor. Hanımeli Çarşısı Projesi’nin Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde “Yerel Kalkınma” kategorisinde ödüle layık görülmesi bizi gururlandırdı.


Trakya'nın ilk mahalle meclisini yine birlikte kurduk. Biri merkezde, diğeri de kırsal mahallemizde olmak üzere iki mahalle meclisimizi hayata geçirdik. Pandemi sürecinin yarattığı olumsuzluklara rağmen mahalle meclislerimizi kurmaya devam ediyoruz. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Ahmet Sarıkurt: Dezavantajlı ve kırılgan gruplara yönelik olarak hem projelerimizi hem de süreç içerisinde gelen talepleri değerlendirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 


Hanımeli Çarşısı Projesi’yle kadınların el emeğiyle ürettikleri ürünleri satarak kazanca dönüştürebilmelerine olanak sağladık. 


Yapımını tamamladığımız Engelsiz Kafe'yi Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi’ne 4 yıllığına devrederek engelli vatandaşların iş yaşamındaki önemli bir engelini daha ortadan kaldırdık.


Çocuk Meclisi’yle ilçede yaşayan çocuklar Çorlu’nun geleceğinin şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Çocuklarla el ele vererek Çorlu'yu güzelleştiriyor, birlikte örnek projelere imza atıyoruz. Çorlu Kaymakamlığı’nın ve Çorlu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün de desteklediği bu projede, Çorlu'da eğitim-öğretim veren resmi ve özel ortaokullardan öğrenciler yer aldı.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Ahmet Sarıkurt: Seçimlerden önce 62 proje vaadimiz vardı. Biz bu projelerimizi kısa, orta ve uzun vadelerde tamamlanacak şekilde hazırladık. 20 tane projemizi pandemi dönemi içinde olmamıza rağmen gerçekleştirdik. 12 projemiz ise, devam ediyor. Hazırlıklarını sürdürdüğümüz projelerimiz için ekiplerimiz son aşamaya geldi. Hazırlanan projeleri bir yıl içerisinde tamamlayarak halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz.


Atatürk Evi, Çorlu'nun Filizleri, Masal Park, Alternatif Bitki Yetiştiriciliği, Nefes Park, Çocuk Meclisi, Mahalle Meclisi, Trakya Gösteri ve Kongre Merkezi, Çorlu Spor Kompleksi, Şehirler Arası Otobüs Terminali, Hanımeli Çarşısı, Buz Pisti, Kuzey Yolu, Orion Kavşağı, Çorlu Emlak Konut Köprüsü Projesi, Kent Meydanı, Müzeler ve Kültür Yatırımları, Çukurçengel Tabiat Parkı, Çocuk Tiyatrosu, Hobi Bahçeleri, Yaşayan Çınarlarımız, Bisiklet Yolu, Taziye Evi, Açık Olimpik Yüzme Havuzu, Engelsiz Kafe, Yeni Bir Başlangıç, Jet Çözüm Ekibi, Oyun Sokakları, Buz Pisti, Yeraltı Çöp Konteynerleri projelerimizden bazıları.


Müzeler ve kültür yatırımları kapsamında Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’ni ve Tarihi Çorlu Evi'ni Çorlu'ya kazandırdık. Yaşayan Çınarlarımız Projesi kapsamında ilçemizin tarihine ışık tutacak değerli büyüklerimizle röportaj yaparak hazırladığımız “Tanık” belgeseli sayesinde geçmişi geleceğe taşıdık.

Atatürk Evi’ni vatandaşlarla el ele vererek inşa ettik. Pandemi sürecine rağmen önemli ölçüde ziyaretçi ağırladık. Atatürk Evi girişlerinden elde edeceğimiz bütçeyle de Çorlu'nun Filizleri Projesi’ni hayata geçirdik. Ziyaretlerden ele edilen gelire belediye olarak katkı sunuyor ve üniversitede eğitim gören ihtiyaç sahibi Çorlulu gençlere destek oluyoruz.


Çocuk ve mahalle meclisleriyle ilçemizde yaşayan çocukları ve vatandaşları ilçe yaşamında alınacak kararlarda söz sahibi yapıyoruz. Yarınlarımızı birlikte şekillendirmek ve daha güzel bir Çorlu için çalışıyoruz.


Sokak hayvanlarının sıcak ve güvenli yuvalarında yeni bir hayata başlamalarına imkân sağlayan “Yeni Bir Başlangıç” kapsamında yüzlerce sevimli dostumuzu sahiplendirdik.


İlçemizde yaşayan engelli bireylerin yaşamına değer katmak ve onları iş yaşamına hazırlayabilmek için Engelsiz Kafe'nin inşaatını tamamladık. Yaptığımız protokolle kafeyi dört yıllığına Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi’ne devrettik.


Jet Çözüm Ekibi’yle 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vererek vatandaşların yollarla ilgili taleplerini dikkate alıyoruz. Belediyemiz sorumluluk alanında yer alan sokaklarda, caddelerde ve bulvarlarda ortaya çıkan sorunları en kısa sürede çözüme kavuşturuyoruz.


Nefes Park, bölgenin en önemli park projelerinden birisi oldu ve gerçekten ilgi çekiyor. İçinde 72 tür bitki bulunan Nefes Park'ta ağaçlardan oluşturduğumuz labirent, parkımıza ayrıcalık kazandırdı.


Oyun Sokakları Projesi’yle çocukları sanal dünyadan uzaklaştırdık, tıpkı kendi çocukluğumuzda olduğu gibi koşup eğlenebilecekleri alanlar yarattık.


Orion Kavşağı Projesi’ni Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’yle, Çorlu Emlak Konut Köprüsü Projesi’ni Karayolları Genel Müdürlüğü’le işbirliği yaparak tamamladık, hayata geçirdik. Kuzey Yolu Projesi kapsamında çalışmalarımızın bir kısmı tamamlandı. Kalan kısmını ise, kamulaştırma çalışmalarının sona ermesiyle birlikte yine Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle tamamlayacağız.


Ayrıca Hobi Bahçeleri ve Alternatif Bitki Yetiştiriciliği çalışmalarımızı da bu süreçte hayata geçirdik. Projelerimizin büyük bir kısmını iki yıllık görev süremiz içinde gerçekleştirmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz. Yeni projeler için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 

Ahmet Sarıkurt: En büyük hedefim, Çorlu’yu marka ilçe hâline getirmek. Nüfusu her geçen gün artan Çorlu'da hayata geçirdiğimiz projelerimizle ve gerçekleştirdiğimiz örnek hizmetlerle bu hedefe adım adım yaklaşıyoruz. Hayallerimizi ve vizyonumuzu hayata geçirerek halkımızla bütünleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek kültür ve sanat faaliyetlerine, spora, çevreye, restorasyona, bilişimden teknolojiye kadar pek çok alana yönelik geliştirdiğimiz projeleri tamamladığımızda zaman hem benim hem de vatandaşların hayalinin gerçekleşeceğini düşünüyorum.


Çorlu’da 2021 yılını “Bisiklet Yılı” olarak ilan ettik. Bisiklet yolları, bisiklet meydanı projelerimizi kısa süre içinde hayata geçireceğiz.


Çorlu, bölgemizin en büyük ve en değerli ilçesi. 2020 Avrupa Spor Kenti olarak önemli bir başarı elde etti. Türkiye Basketbol İkinci Ligi'nde mücadele eden Çorlu Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü (ÇBSK) Erkek Basketbol Takımı, ligde bulunduğu konumu itibarıyla gurur kaynağımız.


İçerisinde üç adet sahanın yer alacağı Kapalı Futbol Sahası,  2021 yılı içinde tamamlanarak hizmete girecek. Avrupa Spor Kenti olan Çorlu'ya yeni sahalar ve spor alanları kazandırmaya devam edeceğiz.


Çorlu’nun Filizleri Projesi kapsamında 2021-2022 eğitim öğretim yılında aileleri Çorlu’da ikamet eden ve maddi imkânsızlıklardan dolayı zor şartlar altında eğitimine devam eden yükseköğrenim öğrencilerine Atatürk Evi'nden elde edilecek gelirle ve belediye bütçesinden aktarılacak kaynakla burs verilecek.


Bölgemizin ilk ve tek temalı parkı olan Masal Park’ın yapımına Mart ayında başlayıp Eylül ayında tamamlamayı hedefliyoruz. 21 farklı konsepti ve 167 masal kahramanını içinde barındıracak olan Masal Park’la ilçemize ayrı bir değer katmayı planlıyoruz. 


Kentsel dönüşüm projemiz için çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda yetki belgesi alma aşamasındayız.


Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Projesi kapsamındaAfet Eğitim Merkezi ve Afet Kurtarma Ekibi” çalışmalarını başlattık. Yer tahsisi gerçekleştirildi ve gönüllü vatandaşların yer alacağı kurtarma ekiplerimizi oluşturmaya başladık.


Alternatif Bitki Yetiştiriciliği konusunda çalışmalarımız sürüyor. Nohut ve fasulyenin ardından şimdi de lavanta dikimi gerçekleştiriyoruz.


Müze ve Kültür Yatırımları Master Planı’nı hazırladık. Bu çerçevede yeni bir ilçe meydanıyla Doğa ve Bilim Müzesi için hazırlıklara başladık.


Çocuklara doğal yaşamın keyfini yaşatabilmek ve çocukların sosyalleşmesi sağlayabilmek için hobi bahçeleri oluşturduk. Bahçelerimizin bir kısmı şehit yakınlarına, gazi ve gazi yakınlarına ücretsiz tahsis edildi.


İlçemizin kuzey kesiminde tüm vatandaşların temiz bir çevrede yaşamasını güvence altına alarak yoğun iş temposundan sonra aileleriyle birlikte dinlenmelerini ve eğlenmelerini sağlayacak olan Çukurçengel Tabiat Parkı için çalışmalarımızı son aşamaya getirdik.


Vatandaşların keyifle ve huzurla vakit geçirebilecekleri, su sporları yapabilecekleri Yenice Sahil Projesi’ni hazırladık. 2021 yılı içerisinde yapımına başlayacağımız projemizi 2022 yılında tamamlamayı hedefliyoruz.


Vatandaşların yüzme sporuna olan ilgisini artırmak ve ulusal/uluslararası müsabakalara sporcular yetiştirmek için Açık Olimpik Yüzme Havuzu tesisimizi Mustafa Kemal Atatürk Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nun yanında bulunan alanda ilçemize kazandıracağız.


İlçemizi marka hâline getirmenin hem benim hem vatandaşların ortak hayali ve hedefi olduğu kanaatindeyim. Hayallerimize her gün yenilerini ekliyoruz.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


Ahmet Sarıkurt: Büyükşehir Belediye Kanunu kaynaklı sıkıntılar yaşanıyor. İlgili kanunda yetki, görev ve sorumluluklar da dahil olmak üzere yeni düzenlemeler yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Büyükşehir yasasıyla birlikte ilçe belediyelerinin gelirlerinde önemli ölçüde kayıp yaşandı. Sorumluluk alanlarıyla ilgili olarak mevcut düzenleme yine ilçe belediyelerinin sorunlarını artırmaktadır. 


Ancak tüm bunlara rağmen ilçemize hizmet edebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kaynaklarımızı en iyi şekilde kullanıp, şeffaf belediyecilik anlayışıyla her kuruşun hesabını vererek Çorlu için çalışmaya devam ediyoruz.





Çorlu Belediyesi Kurumsal Yapı


Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt başkanlığında 6 başkan yardımcısı ve 22 müdürlük bulunmaktadır. Belediye bünyesinde 188 memur, 98 daimi işçi, 21 sözleşmeli memur ve 652 şirket personeli olmak üzere toplamda 959 personel mevcuttur.


Müdürlükler: Arşiv Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü.


2020 Bütçe: 210.617.000 TL

2021 Bütçe: 255.935.000 TL


Stratejik Hedefler


Çocukların ve gençlerin bilimsel alandaki gelişmelerine destek olmak, ihtiyaç sahibi ve bakıma muhtaç vatandaşların gereksinimlerini karşılamak, bilişim sistemini yeni teknolojiler kullanarak yaygınlaştırmak, Çorlu’nun her noktasına engelsiz ve güvenli ulaşımı sağlamak, belediyemizin hizmet verdiği sosyal tesislerin sayısını artırmak, tarihi ve kültürel mirası geliştirmek ve korumak, kitlesel spor faaliyetlerini desteklemek, vatandaşları sağlıklı yaşama ve spora yönlendirerek sportif yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı olacak çalışmalar yapmak, kadınların toplumsal ve ekonomik yaşama katılmalarını sağlamak, kadına yönelik şiddeti önlemeye ilişkin hizmetler sunmak, engelli bireylerin toplumsal ve ekonomik yaşama engelsiz katılımını sağlamak, yaşlılara yönelik sağlık hizmetlerimizi artırmak ve yoksulların temel gereksinimlerini karşılamak, birlikte yönetim anlayışıyla bireylerin ve kurumların yönetime doğrudan katılımını sağlamak amacıyla toplantılar düzenlemek, belediyenin kurum içi ve kurum dışı olumlu etkileşimini ve koordinasyonunu en üst düzeyde tutmak, mevcut yeşil alanların niteliğini yükseltmek ve kişi başına düşen yeşil alan miktarını artırmak, sporda tesisleşmek.


Ahmet Sarıkurt


İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra iş hayatına Çorlu’da başladı. 2001-2006 yıllarında özel bir firmada kontrol mühendisi olarak çalıştı. 2006-2009 yılları arasında aynı zamanda ortağı olduğu firmanın yöneticiliğini yaptı. 2007-2009 yılları arasında Namık Kemal Üniversitesi’nde “Çelik Yapılar” konusunda yüksek lisans yaptı. 

2009’da CHP meclis üyesi adayı olarak Çorlu Belediye Meclisi'ne girdi ve 2009-2014 yılları arasında Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. O dönemde belediye başkanının milletvekilliği adaylığı için görevi bırakmasının ardından 3 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirilen meclis oylamasında başkan seçilerek Çorlu Belediye Başkanlığı görevine başladı. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde CHP tarafından belediye başkan adayı gösterildi ve seçimi kazanarak Çorlu Belediye Başkanı oldu. Evli ve bir çocuk babasıdır. 



Önerilen Haberler