"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Bu kentte başka bir hayatı hep birlikte inşa etmeye başladık

Belediye Gazetesi




İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer


İnsani Gelişme Vakfı’nın Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından belirlenen İnsani Gelişme Endeksi kriterlerine göre yaptığı değerlendirmede İzmir, “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji” alanında 30 büyükşehir arasında birinciliği elde etti.


Bu sonuç bizim açımızdan elbette bir tesadüf değil. Bu başarının arkasında, yarattığımız binlerce metrekare yeşil alan, atık su arıtma tesislerindeki liderliğimiz, metro, tramvay ve çevre yatırımlarımız yatıyor. Bu gurur sadece bize değil, tüm İzmir’e ait. Ama sırada daha büyük ve bugün elde ettiğimiz konumu daha da pekiştirecek hedefler var.


Örneğin, raylı sistemler alanında sürdürdüğümüz yatırımlar kentte karbon salınımını azaltma yönünde çok önemli katkı sağlayacak. %72’sini tamamladığımız Narlıdere metrosunu önümüzdeki yıl devreye alacağız. Buca metrosunun finansmanını sağladık, şimdi yapım ihalesine çıkıyoruz. 414 milyon 182 bin TL’lik yatırımla sözleşmesi imzalanan Çiğli tramvayının temelini attık, yapımına başladık. Görev süremin ilk dört yılında toplamda 18.5 kilometrelik yeni metro ve tramvay hattını İzmir'in raylı sistem ağına dahil edeceğiz. İzmir’deki metro ağının bir diğer fazı olacak Karabağlar-Gaziemir metrosu uygulama projemizle ilgili güzergâh çalışmaları tamamlandı, ön projeler onaylandı. Tüm bu yatırımlar kent merkezinde toplu ulaşımda lastik tekerlekli araç kullanımı azaltırken hava kirliliğini de minimuma indirecek. 


Ayrıca İzmir’de kişi başına düşen yeşil alan miktarını iki kat artırmak, 16 metrekareden 30 metrekareye çıkarmak için yürüttüğümüz çalışmalar sürüyor. Avrupa Kalkınma Bankası’ndan alınan hibeyle hazırladığımız Yeşil Şehir Eylem Planı’nı hayata geçiriyoruz. Gediz Deltası için UNESCO Dünya Doğa Mirası başvurusunu gerçekleştirdik. İzmir, Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı olan HORIZON 2020 kapsamında, hazırladığı projeyle 2.5 milyon euro hibe almaya hak kazandı. Bu projede ilk örneklerini gerçekleştirdiğimiz doğa esaslı peyzaj çözümlerini Peynircioğlu Deresi’nde uyguladık ve şimdi tüm İzmir için yaygınlaştırıyoruz. Geçmişte kentimiz için önemli bir sorun olan çöpü ekonomik bir değer hâline getirdik ve Harmandalı’da 90.000 hanenin ihtiyacını karşılayacak elektrik üretiyoruz. 


İzmir Büyükşehir Belediyesi, işlettiği atık su arıtma tesislerinin sayısı ve arıtılan su miktarıyla Türkiye’nin lider kenti konumunda. Yeni tesisler yapmaya ve mevcutların kapasitelerini artırmaya devam ediyoruz.


İşte, tüm bu yapılanlar ve hedeflediklerimiz sayesinde İzmir’in “Sürdürülebilir Çevre ve Enerji” endeksindeki ilk sıradaki konumunu önümüzdeki yıllarda da koruyacağını rahatlıkla söyleyebiliyorum. 


İnsani Gelişme Vakfı’nın ortaya koyduğu çalışma, İzmir için her açıdan gurur duyulacak bir tabloyu işaret ediyor. Araştırma kapsamında bir kenti yaşanabilir kılan diğer kriterlerin de ölçüldüğü “Sosyal Yaşam Endeksi”, “Eşitsizliklerle Mücadele Endeksi”, “Nitelikli Eğitim Endeksi”, “Belediye Ulaşım ve Erişilebilirlik Endeksi” ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi” başlıklı parametrelerin her birinde İzmir’in 30 büyükşehir arasında ikinci sırayı alması bence çok önemli bir veri. 


Yola çıktığımız ilk günden bu yana dile getirdiğim “İzmir’de Başka Bir Hayat Mümkün” söylemimizin altında yatan da işte sahip olduğumuz bu yüksek potansiyel. Bu kentte başka bir hayatı hep birlikte inşa etmeye başladık bile. Önümüzdeki birkaç yıl içinde çok daha farklı noktalara ulaştığımızı göreceğiz.


Önerilen Haberler