"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Cemil Tugay: Sosyal belediyecilik anlayışıyla insana dokunan hizmetler üretmek başlıca görevimiz

  • 1 Mart 2021


İlçeniz endekste hangi kategori/kategorilerde yer aldı?


Cemil Tugay: İnsani Gelişme Vakfı'nın (İNGEV) ilçelerde insani gelişmeyi desteklemek üzere hazırladığı İnsani Gelişme Endeksi İlçeler (İGE-İ) 2020 sonuçlarına göre, Karşıyaka "Çok Yüksek İnsani Gelişme Grubundaki İlçeler" arasında yedinci sırada yer aldı ve Ege Bölgesi'nden ilk 10'a giren tek ilçe oldu. Karşıyaka, araştırmanın alt kategorilerinden biri olan “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi”nde Türkiye'nin zirvesine oturdu. Ayrıca “Eğitim Endeksi”nde Türkiye genelinde altıncı, “Sosyal Yaşam Endeksi”nde dokuzuncu sıraya yerleşti.


Bu kategori başlıklarına giren alanlarda belediyenizde yapılan çalışmaları anlatır mısınız?


Cemil Tugay: Belediyemizde toplumsal gelişimin teminatı olan kadınlara ve aileye yönelik çalışmalar yapmak üzere “Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü” kurduk. Bu müdürlüğü kurarak belediyemiz ve ilçemiz için çok önemli bir karar aldığımıza inanıyorum. Bu kurulan müdürlülüğümüz belediyemiz ve ilçemiz adına önemli bir adım. Karşıyaka’nın kadın-erkek nüfus dağılımına baktığımız zaman yaklaşık %52’ye %48’lik oranla kadın nüfusunun daha fazla olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla müdürlüğümüz, kadın ve aileyle ilgili hizmetlerin doğrudan düzenlenmesi ve koordine edilmesi bakımından fayda ve gelişim sağladı. Aynı zamanda eş zamanlı olarak Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü bünyesinde “Toplumsal Eşitlik Birimi” kurduk. Avrupa Birliği’yle ortak projeler yürütmek ve hibe imkânlarından yararlanmak amacıyla kurduğumuz bu birimin dezavantajlı kişilerin ve grupların toplumdaki yerini güçlendirmeye yönelik hizmetler üreteceğini öngördük. Toplumsal Eşitlik Birimi’yle birlikte değerlendirildiğinde de belediyemizin kadın hakları ve toplumsal eşitlik konusuna bakış açısını daha net bir şekilde ortaya koymuş, bu alanlarda verilen mücadelede öne çıkan bir kurum olduğumuzu göstermiş olduk. Araştırma sonuçlarına bakıldığında her alanda örnek alınası bir yaşam tercihiyle bizler açısından gurur verici bu sonucu, mimarı olan Karşıyaka halkına borçluyuz.


Toplumsal Cinsiyet Eşitliği endeksindeki değişkenlere göz atıldığında Türkiye genelinde nüfusu 150.000 üzerinde olan 138 ilçe arasında belediyemizin meclis üyesi kadın sayısı oranı, başkan yardımcısı kadın sayısı oranı, kadın müdür ve toplam kadın çalışan sayısının oranı, ilçedeki kadın muhtar çalışan sayısı oranı, kadınların ortalama eğitim süresi ve ortalama evlenme yaşı, değerlendirmeler sonucunda birinci sıraya gelmemize sebebiyet vermiştir. Başkanlık görevine geldiğim zaman kadınlara daha çok söz hakkı verilmesi ve onlara güvenmek gerektiği ilkesini savunarak iyi bir ekip kurmak adına birtakım değişiklikler yaptım. Belediyemiz yönetim kadrosunda eşitlik ilkesini temel alarak kadın yöneticilerin çoğunlukta olduğu bir yönetim şeması oluşturduk. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi, "Daha emin ve daha doğru olarak yürüyeceğimiz bir yol vardır: Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak kılmaktır." Bu ilke doğrultusunda 17 Aralık 2019 tarihinde Avrupa Bölgeler ve Belediyeler Konseyi’nin (CEMR) hazırlamış olduğu “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı”nı imzalayarak, özellikle kadınların ve kız çocuklarının yaşam kalitesini yükseltecek hizmet tasarımına ve sunumuna ilişkin yerel eşitlik mekanizmalarının oluşturulması için -katılımcı bir süreçle ortak aklın oluşturulacağı- ilgili tüm kesimlerin görüşlerinin alınacağı bir “Yerel Eşitlik Eylem Planı” hazırlama sözü verdik.


Sağlık hizmetlerinde de önemli hedeflerimiz var, ancak bunları pandemi sonrasında hızla hayata geçirmeyi planlıyoruz. Hekim kimliğimi özel projelerle Karşıyaka için kullanmak istiyorum. Beslenmeden kansere, şeker gibi kronik hastalıklara kadar pek çok konuda çalışmalar yapmayı planladık. “Sağlıklı Karşıyaka” hedefiyle insanlarımızın daha sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için bir dizi önlem almak, taramalar yapmak, bilinçlendirici çalışmalar gerçekleştirmek gibi planlarımız hazır. Pandemi döneminde olduğumuz için bunlara öncelik veremiyoruz, ama hepsiyle ilgili yavaş yavaş harekete geçeceğiz. Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, 0-3 yaş çocukları evde takip etmek için önemli bir program başlatmıştı, yine pandemi nedeniyle ev ziyaretlerini durdurmak zorunda kaldılar. Şimdilik online devam ediyorlar, internet üzerinden takip ettikleri aileler var. Amacımız, hamilelikten itibaren 3 yaşını doldurana kadar çocukların gelişimini takip etmek ve yaşanan sorunlarda ailelere destek olmak. Pandemi sonrasında daha etkin şekilde bütün kentte bunu yapmayı planlıyoruz.

Karşıyaka Belediyesi, tüm bu çalışmaları yürütürken Birleşmiş Milletler’in toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme programının eğitimini almıştır ve Cinsiyet İzleme Derneği’nin (CEİD) Avrupa Birliği finansmanıyla yürüttüğü “Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İzlenme Projesi”ne dahil olmuştur.


Bu alandaki çalışmalarınızla ilçenizdeki yaşam kalitesinde nasıl bir fark yarattınız?


Cemil Tugay: Çarşıyı daha düzgün ve sistemli hâle getirecek bir planlama yapıyoruz. Proje tamamlanıp hayata geçtiğinde Karşıyaka Çarşı hak ettiği değere kavuşacak, âdeta açık hava alışveriş merkezi gibi olacak. Sanatın ve kültürün ilçesi Karşıyaka’da sanatsal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir alan yaratmayı hedefliyoruz. Şimdiye kadar Balkan gecesi, köy festivali, heykel sempozyumu gibi etkinlikler düzenledik, bunları çeşitlendireceğiz ve artıracağız. Ayrıca Karşıyaka Kent Müzesi kuracağız. Karşıyaka’nın tarihiyle, bugünüyle ilgili nitelikli ve özel kitaplarımız hazırlanıyor. Karşıyaka’yı kalkındırmak, daha güzel bir Karşıyaka yaratmak amacıyla yapacağımız daha birçok çalışma var, hepsini hayata geçirmeye çalışacağız. Aynı zamanda CHP’li belediyeler, Karşıyaka’da gördüğümüz gibi tüm yönetim alanlarında fark yaratıyor. Karşıyaka’da parti örgütüyle aramızda örnek bir uyum var. Bu uyumu tüm örgütlerde sağlamamız, birbirimize sıkıca sarılmamız gerektiğini düşünüyorum.


Maalesef ki bir pandemi süreci yaşamaktayız. Bu olumsuz durumu tersine çevirmeyi planlarken bir deprem felaketi üstüne fırtına ve sel felaketleri yaşadık. Bu talihsizlikleri bahane etmeden çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Ağaçlandırma çalışmaları, yeşil alanlar, yeni parklar, park revizyonları, otopark düzenlemeleri yapmaya devam ediyoruz. Sadece Karşıyaka Çarşı içerisinde 4 tane sokağı değiştirdik, Beşincisinin inşaatı devam ediyor. Şu anda bitmiş olan, açılışını yapmadığımız tesislerimiz, kütüphanelerimiz, girişimcilik merkezimiz, Sıfır Karbon Noktası gibi projelerimiz, yeni meydan çalışmamız var. Çok sayıda sokağımızı yeniledik. Tesislerimizin tamamında büyük revizyonlar gerçekleştirdik. Yeni bir anaokulu yapıyoruz. STK’larla birlikte Karşıyaka Dayanışma Platformu’nu kurduk. Depremde 250 civarında ağır hasarlı ev sakinine destek verdik. 1 milyon 200 bin TL civarında kira ve taşınma desteği sağladık. Her birine 2.000 TL ile 5.000 TL arasında yardımda bulunduk, daha da fazlasını yapabilmek isterdik. Hatta depremde evini kaybeden insanlar için bize bir rezerv alan verilirse konut yapmak gibi bir düşüncemiz var.


2020 Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı oluşturuyoruz. Bu plan çerçevesinde yürüteceğimiz çalışmalarımızı TMMOB Çevre Mühendisleri Odası işbirliğiyle yürüteceğiz. Bu çalışmayla belediyemizin 2030 yılı için sera gazı salım azaltma planının oluşturulmasını ve uygulama araçlarının belirlenmesini amaçlamaktayız. 2020 Enerji ve İklim Eylem Planı çerçevesinde yürüteceğimiz faaliyetlerle elde edeceğimiz sonuçların kentsel planlama ilkelerinde kalıcı bir farkındalık ve kapasite artışı yaratacağını düşünmekteyim. Belediye olarak karbon emisyonları düşük, enerji verimliliği yüksek sağlıklı kent yapısının sağlanması hedeflenmektedir. 2021 yılında “Kent Sağlık Profili” oluşturacağız. Sağlık temelinde ihtiyaçlarımızı belirleyeceğiz ve yol haritamızı çizeceğiz. Evsel atıklarımızı kaynağında ayırıp geri dönüşüm ve geri kazanım yoluyla kaynak yaratarak ulusal ekonomiye katkı sağlarken gelecek nesillerin temiz ve sağlıklı çevrede yaşam hakkını korumak için çalışmaya devam edeceğiz.


Karşıyaka gibi Türkiye’nin en çağdaş ve güzel ilçesinde belediye başkanlığı görevini yapmak benim için en büyük onurdur. Her ânım bu sorumluluğu hissederek geçiyor. Karşıyaka, özlediğimiz çağdaş cumhuriyeti örneklemesi açısından da çok önemli ilçelerden bir tanesidir. Sosyal belediyecilik anlayışıyla insana dokunan hizmetler üretmek bizim başlıca görevlerimizdendir. 


Yine endeks parametrelerine göre belediyenizin geliştirmesi gereken alanlar neler?



Cemil Tugay: Karşıyaka’nın eğitim seviyesi oldukça yüksek orandadır. İlçemizin okur-yazar oranının, üniversite mezunu oranının, kadınların eğitim durumunun ve oranlarının oldukça iyi olduğunu belirtmek isterim. Karşıyaka nüfusunun %36’sı üniversite ve üstünden mezun, %52’si liseden mezundur. Bu oranları daha da artırmak için eğitime önem vermemiz gerekmektedir. Bu bağlamda İsmail Hakkı Tonguç Gençlik Eğitim Merkezi’nde (KARGEM) 5-12. sınıf aralığındaki çocuklara ve gençlere ücretsiz eğitim desteği verilmektedir. Eğitim dönemi boyunca 1.000’nin üzerinde öğrencinin devam ettiği KARGEM’de çocukları hayata en donanımlı şekilde hazırlamak ve sosyal yaşamlarına katkı sağlamak amacıyla kurslar, geziler ve çeşitli aktiviteler düzenlenmekteydi. Bu kurslarımız sayesinde uzman eğitim kadrosuyla görev yapan merkezimizde lise ve üniversite giriş sınavlarında başarı oranı %90’a yükselmiştir. Tabii pandemi döneminde kurslarımıza bir süre ara vermiş olsak da yeni dönemde tekrar eğitimlere devam edilecektir. Bununla birlikte Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde halkımıza meslek edindirme kursları verilmekteydi. Aşçılık, dikiş, kaynakçılık, barista gibi farklı meslek edindirme kurslarımızla halkımıza destek vermek bizleri mutlu etmektedir. İmkânsızlıklara çözüm yolu bulmak, gençlerin önünü açıp ufuklarını genişletmek bizim sorumluluklarımız arasındadır.  


Karşıyaka Belediyesi’nde çalışan her emekçi görevini özveriyle yerine getiriyor. Bundan sonraki süreçte de aynı özen ve fedakârlıkla çalışmaya devam edeceğimize yürekten inanıyorum. Emekçi arkadaşlarımız gece-gündüz sahada çalışıyor, işlerinin hakkını veriyorlar. Ben de onların hakkının ödenmesi için elimden gelen her şeyi yapıyorum. Biz hepimiz kocaman bir aileyiz. Biz bir aileyiz lafı kolay edilir, ama biz gerçek anlamda böyleyiz. Hem emekçi arkadaşlarıma hem de bana destek veren halkımıza çok teşekkür ediyorum. 




Önerilen Haberler