YÜKLENİYOR
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen
İnsani Gelişme Ödülleri-Sağlıklı Yaşam Birincisi Eskişehir
Kişi başına düşen hekim, nitelikli yatak, ambulans, hekime başvuru sayısı, bebek ölüm hızı, intihar ve kaba ölüm hızı, yatak doluluk oranları, hastanede ortalama kalış günü ve aile hekimi başına düşen nüfus oranı incelendiğine Eskişehir birinci sıraya yerleşmiştir. Bununla gurur duymaktayım.
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Birincisi Eskişehir
Belediyemizde 13 yönetici kadın (%40) görev yapmaktadır. Meclisimizde 2 kadın meclis üyesi yer almaktadır. Kadın çalışan sayısı (işçiler dahil) %20’lik oranın üzerindedir. Kadın karar alıcı, kadın yönetici, kadın çalışan ve kadın muhtar oranları, kadın ortalama eğitim süresi, adolesan doğurganlık hızı bakımından Eskişehir birinci sıraya yerleşmiştir. Bununla ayrıca gurur duymaktayım.
Günümüzde çağdaş belediyecilik anlayışı, şehirlerin fiziksel koşullarının iyileştirilmesinin yanında sosyal yapılarının da “yerelde” ve “yerinde” incelenmesini, buna göre özel tedbirler alınmasını gerektirmektedir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak şehir merkezinde ve ilçelerimizde yaşayan vatandaşlarımıza bu kapsamda hizmet sunmaktayız. Bu hizmeti de yardım etme yaklaşımından hak temelli çalışma yaklaşımına taşıyarak gerçekleştirmekteyiz.
Bu kapsamda Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’yle şehrimiz kadınlarının sağlık&sosyal yaşam yönünden güçlenmesine, şiddetle mücadeleye ve Eşitlik Birimi’yle eşit hakların farklı ihtiyaçlar gözetilerek uygulanmasına hizmet etmekteyiz.
Doğru inceleme, doğru tespit ve doğru müdahale araçları kullanarak “geride tek bir kişi kalmayacak şekilde” herkesi kapsayan bir anlayışla çalışmaktayız. Covid-19 sürecinde hizmetlerimiz online olarak devam etmiştir.
Bunun yanında 2020 yılı Kasım ayında “Toplumsal Eşitlik Komisyonu” kurduk.
Belediyenin 2020-2024 stratejik planında eşitlik bilincinin geliştirilmesine yönelik faaliyetlerin artırılması ve toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemeye yönelik faaliyetlerin gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir.
Ayrıntısıyla ifade etmek gerekirse, Eşitlik Birimi’nin, Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi’nin kadına yönelik cinsiyet ayrımcılığına karşı toplumsal duyarlılığı geliştirmek, kadınları geliştirmeye ve toplumsal cinsiyette eşitlik sağlamaya yönelik eğitimler etkinlikler yapmak, kadını güçlendirmeye yönelik hak temelli çalışmalar yapmak, danışmanlık yapmak, araştırmalar yapmak ve kadına yönelik güçlendirme politikalarının geliştirilmesine katkıda bulunma yönünde çalışmalar yapmak, kadına yönelik şiddetle mücadele yöntemleri geliştirilerek şiddet mağduru kadınların yanında olmak gibi görevleri vardır. Eğitimlerden, kurslardan ve etkinliklerden tüm kadınlar öncelikli olarak yararlanabilir.
Eşitlik Birimi, kadınlar için yaratıcı yazarlık, evde tamir ve araba bakım kursları düzenlemektedir. Kadın Danışma Merkezi ise, kadına yönelik şiddetle mücadele semineri, toplumsal cinsiyet eşitliği semineri, kurum tanıtım toplantıları, kadın sağlığı eğitim programı ( TAPV işbirliğiyle), sağlıklı beslenme semineri, obeziteyle mücadele semineri, sağlıklı pişirme yöntemleri semineri, forum tiyatrosu düzenlemektedir. Ayrıca belediyemiz bünyesinde diyetisyenlik hizmeti de verilmektedir.
Kadın Danışma Merkezi, hizmet vermeye başladığı günden bugüne tüm kurumlarla işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürmektedir. İşe ihtiyacı olan danışanlar, İşkur’da ilgili danışmana yönlendirilmektedir. Yapılan işbirliği neticesinde titizlikle görüşmeye alınmaktadır. İşe yerleştirmede kendilerine öncelik verilmektedir. Kadın Danışma Merkezi’ne barodan avukat desteği alınmaktadır. Şiddet mağduru kadınlar avukat desteğinden yararlanabilmektedir. Ayrıca şiddet mağduru kadınlar için psikolojik destek de sağlanmaktadır.
Yoksul kadınlar ve çocukları için Sosyal Yardım Hizmetleri’ne başvurulduğu andan itibaren yerinde durum tespiti yapılarak Sosyal Yardım Tespit Raporu hazırlanır. Hazırlanan rapor doğrultusunda ihtiyacı belirlenen vatandaşa belediyemiz imkânları dahilinde gıda, yakacak, okul forması, kırtasiye, ev eşyası, giyim eşyası, hasta bezi, bebek bezi ve maması, kahvaltılık yardımı, barınma gibi ihtiyaç duydukları yardımlar tutanakla ulaştırılır.
Engelli hizmetleri alanında kadınlara işitme cihazı, tekerlekli sandalye, protez gibi yardımcı ekipman desteği verilir. Hastaneye, okula ya da işe gitmek için ücretsiz engelli servis araçlarımız hizmettedir. Engelli kadınlar alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarına da etkinliklerinde destek verilmektedir. Engelli olan ya da engelli bir yakınına bakmak zorunda olan kadınlara Kadın Danışma Merkezi tarafından psikolojik danışmanlık, hukuki danışmanlık, beslenme ve diyet danışmanlığı hizmeti verilmektedir. Zihinsel engelli ya da Alzheimer hastası yakınının bakım yükünü üstlenmekte zorunda kalan kadınların özgürleşebilmesi için Zihinsel Engelli Gündüz Yaşam Merkezi’ni kurduk, pandemi koşullarına uygun olarak hâlen faaliyettedir.
“Her Ev Bir Atölye Olacak” sloganıyla kurulan ESMEK’te eğitim gören kursiyerler, farklı branşlarda ortaya çıkardıkları bireysel ya da ortak ürünlerin sergilenmesi ve satışı amacıyla 23 Mart 2017 tarihinde “Her Ev Bir Atölye Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi”ni kurmuşlardır. Her Ev Bir Atölye Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üyeleri, tıbbi aromatik bitkiler, oyuncak, dekorasyon, aksesuar ve giyim alanlarında tasarım ve üretim yapmaktadır.
Kadının sosyo-ekonomik, psiko-sosyal alanlar dahil olmak üzere her alanda güçlenmesi, temel amaçlarımızın ve hizmetlerimizin arasında olmuştur, olmaya devam edecektir.