"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Rıza Akpolat: Hizmetlerimizin çeşitliliğini ve kalitesini her geçen gün artırıyoruz

  • 1 Mart 2021


İlçeniz endekste hangi kategori/kategorilerde yer aldı?


Rıza Akpolat: Beşiktaş, hem Türkiye genelinde “Çok Yüksek İnsani Gelişme” bölgesi olarak belirlenen 34 ilçe içinde hem de İstanbul ölçeğinde 17 ilçe arasında 2. sırada yer aldı. Beşiktaş ayrıca “Ekonomik Durum Endeksi” ile “Eğitim Endeksi”nde birinci, “Sosyal Yaşam Endeksi”nde üçüncü, “Sosyal Kapsama Endeksi” ile “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi”nde dördüncü, “Sağlık Endeksi”nde altıncı, “Ulaşım ve Erişilebilirlik Endeksi”nde dokuzuncu, “Çevresel Performans Endeksi”nde onuncu sırada. 


Bu kategori başlıklarına giren alanlarda belediyenizde yapılan çalışmaları anlatır mısınız?


Rıza Akpolat: Özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği, sosyal kapsayıcılık ve sosyal yaşam, belediyemizin yoğun olarak ilgilendiği alanlar. Bu çabamız endekse de yansımış. Beşiktaş’ta kadınların güçlenmesini ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için gayret gösteriyoruz. Belediyemiz bünyesinde çalışanların %21’i kadın. 23 muhtarımızın ise, 14’ü kadın.

 

2019’da sosyal kapsayıcılık ve eşitlik misyonuyla kurulan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, yerel nüfusun yapısına ve ihtiyaçlarına yönelik sosyal politikalar üretirken toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını tüm yerel hizmet alanlarında yaygınlaştırıyor. 2020’de açtığımız Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi’nde, şiddete maruz bırakılan kadınlar ve çocuklar barınma, psikolojik, hukuki ve sosyal haklar konusunda ilgili destek mekanizmalarına yönlendiriliyor. İyileşmenin farkındalıkla başladığı gerçeğinden hareketle Beşiktaş’ta “Toplumsal Cinsiyet Farkındalık” kampanyaları düzenledik. Pandemi sürecinde ev içindeki eşitsizliğe dikkat çekmek için “Eşitlik Evde Başlar”, İstanbul Sözleşmesi’nin önemine dikkat çekmek için “İstanbul Sözleşmesi’ni Okudun mu?” kampanyası düzenledik. Beşiktaş'ta evlenen çiftlere evlilik cüzdanının yanında İstanbul Sözleşmesi bilgilendirme kartı vermeye başladık. Ayrıca BM Kadın Birimi’nin “Ateş Böcekleri-Karanlığı Aydınlat” projesinin yerelde paydaşı olarak ilçemizde kadınların güvensiz olarak işaretledikleri alanları aydınlattık.


Endekste dördüncü sırada yer aldığımız “Sosyal Kapsayıcılık” konusunda hizmetlerimizin çeşitliliğini ve kalitesini her geçen gün artırıyoruz. Çocuk ve Gençlik Çalışmaları Birimi, çocukların çocukluklarını yaşayabilmeleri için alan açmayı, ilçeye dair kararların çocuk katılımıyla ve çocuk hakları gözetilerek alınmasını, hizmetlerin çocukların ve gençlerin fiziksel ve ruhsal gelişimine uygun tasarlanmasını hedefliyor.


Sınırları içindeki 9 üniversiteyle öğrenci ilçesi olan Beşiktaş’ta gençlere eğitim hayatlarında destek oluyoruz. Her ay 87 öğrenciye burs veriyoruz. AB projelerimize şu âna kadar 754 genç katılma fırsatı buldu. Beşiktaş’ta öğrencilerin yemek ihtiyacını temiz, güvenilir ve ücretsiz olarak gidermesi için “ÖğrenciYe” projesine imza attık. Beşiktaş Akademi’de lise ve üniversite hazırlık kurslarımız, okul takviye kurslarımız, kültür-sanat kurslarımızla hiçbir ücret almadan eğitime desteğimizi sürdürüyoruz. Yakında açacağımız Kariyer ve Girişimcilik Merkezi’yle gençlere destek olmayı sürdüreceğiz. Yine çok yakında açılacak olan Halk Mağaza’da ve Halk Market’te ihtiyaç sahibi vatandaşlar ihtiyaçlarını karşılayabilecek.


Beşiktaş’ın “Sosyal Yaşam” kategorisinde üçüncü sırada yer almasını kültüre ve sanata verdiğimiz öneme borçluyuz. Beş kültür merkezimizde yıl boyunca tiyatro, festival ve diğer çeşitli kültürel etkinlikler düzenliyoruz. Beşiktaş’taki kültür sanat kurumlarıyla işbirlikleri geliştiriyor, Beşiktaşlıları spor, müzik, tiyatro ve sinema gibi etkinliklerle buluşturuyoruz. 

Bu alandaki çalışmalarınızla ilçenizdeki yaşam kalitesinde nasıl bir fark yarattınız?


Rıza Akpolat: Pandemi döneminde “Beşiktaş İyileşecek” etkinlikleri düzenledik. Sağlık danışmanlık hizmetlerimizi dijitale taşıdık. “Saha Çözüm Hareketi”yle yerinde çözümler ürettik. “Açık Mikrofon” ve “Komşu Buluşmaları” etkinlerimizle erişilebilir bir yerel yönetim olduk. Yıllardır çözülemeyen altyapı sorunlarını çözüme kavuşturmaya başladık. Halk Mağaza ve Halk Market ile Beşiktaş’taki ihtiyaç sahibi komşularımıza ulaşacağız. Organik pazarımızı açtık. Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurarak kentsel dönüşüm çalışmalarını planlamaya başladık. Parklarımızı ve okullarımızı yeniliyoruz. Çocuk oyun alanları oluşturuyoruz. Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi de örnek çalışmalarımızdan biri. Beşiktaşlıların uygun fiyata çay içip deniz kenarında vakit geçirebilmesi için BELTAŞ Cafe’yi hayata geçiriyoruz. MOBİVET hayvan ambulansıyla sokak hayvanlarının yardımına koşuyoruz. Ayrıca “Engelsiz Sanat Topluluğu” kurduk.


Yine endeks parametrelerine göre belediyenizin geliştirmesi gereken alanlar neler?


Rıza Akpolat: “Yönetişim ve Saydamlık Endeksi"nde ilk 10’da yer almıyoruz. Ama bu alandaki çalışmalarımızla kendimizi geliştiriyoruz. Örneğin, belediyemiz Beşiktaş’ta “Saha Çözüm Hareketi” başlattı. Alanında uzman, genç ve dinamik saha çözüm ekibimiz tüm mahallelerimizde maske ve dezenfektan dağıtıyor, projelerimizi anlatıyor, anketler yapıyor ve sorunları dinleyip talepleri not ediyor. Bu sayede sorunlara hızlı ve yerinde çözüm üretiyoruz. Belediye ve iştirakleri için belirlenen kurumsal iletişim standartlarının sürdürülmesi için müdürlüklerle koordinasyon sağlayan Beşiktaş İletişim Ofisi’ni (BİO) kurduk. Sitelerimizde ikamet eden vatandaşlarla sağlıklı iletişim kurmak için Vatandaşlık İşleri ve Siteler Birimi’ni açtık. 2020-2024 stratejik planımızı konuyla ilgili paydaşlar ve STK’larla bir araya geldiğimiz atölyelerle ve çalıştaylarla hazırladık.


“Sağlık Endeksi”nde 6. sıradayız. İki ambulansımızın hizmet verdiği Beşiktaş’ta 130 eczane ve bir devlet hastanesi var. 75 yaş üstü yalnız yaşayan, engelli ve dezavantajlı komşularımızın hayatını kolaylaştırmak için kurduğumuz Esenlik Hizmeti Birimi çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Beşiktaş Belediyesi olarak tüm engel gruplarının bir araya gelmesiyle oluşturulan, aynı zamanda Türkiye’de ve dünyada bir ilk olma özelliğini taşıyan topluluğumuz kısa sürede birçok gösteriye imza attı. Engelsiz Sanat Topluluğu’yla Beşiktaş Belediyesi’nde resim, tiyatro, dans gibi farklı dallarda kendilerini geliştirebilecekler.

“Belediye Çevresel Performans Endeksi”nde ilk 5’te yer almıyoruz. Bu başlık kapsamında yaptığımız çalışmalar arasında sokak hayvanlarına yönelik hizmetlerimiz öne çıkıyor. Veteriner İşleri Müdürlüğü ekibimizi genişlettik ve hizmet saatlerini artırdık. MOBİVET sokak hayvanları ambulansımızla Beşiktaş’ın tüm noktalarında kedi ve köpekleri besliyor, tedavilerini gerçekleştiriyoruz. 2019’da karbon ayak izimizi nötrledik, yöneticilerimizin araçlarını hibrit araçlara çevirerek çevreye fayda sağladık. Yeşil alanlarımızı artırdık. İki adet kompost dönüşüm makinemizle organik atıkları gübreye dönüştürüyoruz. Salgın, afet ve deprem gibi halk sağlığını ilgilendiren tüm durumlarda dijital altyapılı Halk Sağlığı Yönetim Merkezi’yle müdürlükler ve ilgili kurumlar arasında gerekli koordinasyonu sağlıyoruz. Afet Yönetim Merkezi’nde (AYÖM) afet hazırlık planlama, tatbikat ve eğitim çalışmalarımız sürüyor. Bölgemizde 16 adet tam donanımlı afet konteyneri, 53 adet acil durum ve afet toplanma alanı bulunuyor. Ayrıca afet yönetimi mahalle takımları çalışmamız için de hazırlıklarımız başladı. Beşiktaş’taki yaşam standartlarını her alanda en üst seviyeye çıkarabilmek için planladığımız nitelikli projelerimizi ve faaliyetlerimizi hayata geçirmeye tüm hızıyla devam edeceğiz. 

 



Önerilen Haberler