"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Şerdil Dara Odabaşı: Birinci seçilsek de her şeyi tamamladık diyemiyoruz

  • 1 Mart 2021


İlçeniz endekste hangi kategori/kategorilerde yer aldı?


Şerdil Dara Odabaşı: Kadıköy, İnsani Gelişmişlik Endeksi 2020 sonuçlarına göre, “Çok Yüksek İnsani Gelişme” sıralamasında birinci oldu. Kadıköy’ün, Kadıköy’de yaşamın ve hizmetlerin değer gördüğü bir çalışmada yer almak bizleri çok mutlu etti. Endeks 138 ilçe ve 9 kategoriye göre değerlendirildi. Kadıköy; yönetişim ve saydamlık, sosyal kapsama, ekonomik durum, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, çevresel performans, ulaşım ve erişilebilirlik, toplumsal cinsiyet eşitliğinin yer aldığı kategorilerin beş tanesinde en yüksek puanı alarak birinci seçildi. Bu kategoriler sosyal kapsama, sağlık, sosyal yaşam, çevresel performans ile ulaşım ve erişilebilirlik.  


Bu kategori başlıklarına giren alanlarda belediyenizde yapılan çalışmaları anlatır mısınız?


Şerdil Dara Odabaşı: Birinci olduğumuz alanlardan “Sosyal Kapsama” kategorisi, Kadıköy Belediyesi’nin en fazla önem verdiği politikaların yer aldığı dezavantajlı ve farklı kesimlere yapılan hizmetleri kapsıyor. Bu kategoriye Alzheimer Merkezleri, Sosyal Hizmet Merkezleri, Kadın Sığınma Evi, Kadın Yaşam Evleri, Engelsiz Taksi, Toplumsal Eşitlik Birimi gibi birbirinden farklı kesimlerin yararlandığı birçok proje örnek verilebilir. Ölçütlerden biri olan “sosyal yaşam” da Kadıköy’ü en fazla öne çıkaran özelliklerden. Çünkü Kadıköy, İstanbul’a ve Türkiye’nin geneline bakıldığında kültürün ve sanatın âdeta başkenti. Kadıköy Belediyesi olarak biz de bu misyonumuzun farkındayız ve İstanbul’un her köşesinden gelen yurttaşları kucaklayan etkinlikler düzenliyoruz. “Kitap Günleri”ni, “Plak Günleri”ni, “Çevre Festivali”ni düzenli olarak yapıyoruz. Bu sene ilk kez uluslararası arenaya taşıdığımız sinema, çizgi-sahaf ve caz festivallerini içeren KADFEST Uluslararası Kadıköy Festivali büyük ilgi gördü. Pandemi nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamasına maruz kalan, evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü yurttaşlarımız için sokağa çıkabildikleri tek zaman diliminde eğitmenler eşliğinde parklarda sabah sporu yapıyoruz. Pandemide doğan bu ihtiyaca yönelik çalışmamıza yoğun katılım var, bu da bizi çok mutlu ediyor. “Çevresel Performans” içerisinde çevre, afet ve sokak hayvanları vb. konularda yapılan çalışmalar sayılabilir. Türkiye’nin gündemden hiç düşürmemesi gereken deprem konusunda Afet Eğitim ve Bilinçlendirme Parkı’nı açtık ve bu parkta deprem simülatörleriyle, 5D sinema gibi uygulamalarla her yaştan öğrenciye, sivil toplum kuruluşlarına, kamu ya da özel sektör fark etmez çalışanlara gruplar hâlinde düzenli eğitimler veriyoruz. 


Kadıköy, sokak hayvanları konusunda hassasiyetin yüksek olduğu yerlerden biri. Kadıköy’de insanlar gibi sokak hayvanları da kendilerini güvende hissediyor. Bu hayvanlarımızın bakımı için Sahipsiz Hayvanlar Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni hayata geçirdik. Merkezimizde en son teknolojiyle donatılmış ameliyathaneler, yoğun bakım üniteleri bulunuyor, hizmetlerimizi ücretsiz veriyoruz. Hastanemizin yanı sıra Ataşehir’de hayvan barınağımız var. Hayvanlarımızın sağlığının ve barınmasının yanı sıra yeni yuvalar bulması için de 20 yıldan bu güne devam eden “Satın Alma Sahiplen” kampanyamız bulunuyor. Para vererek “cins” hayvan satın almak yerine barınağımızdaki hayvanların güvenilir ve sevgi dolu yuvalarına kavuşmasına aracı oluyoruz. “Çevresel Performans” ölçütleri arasında kişi başına düşen yeşil alanların artırılması hedefini, Bütüncül ve Katılımcı İklim Eylemi Projesi’ni, Sürdürülebilir Enerji ve Adaptasyon Eylem Planlarını da sayabiliriz. Kadıköy, “Atıksız Yaşam Hareketi”ni hayatta geçiren bir ilçe. Bu kapsamda Türkiye’de ilk defa  tek kullanımlık ürünler yerine uzun ömürlü, ambalajsız ve ekolojik ürünlere yer verdiğimiz “Dükkan”ı hayata geçirdik. İlçenin parklarına çok sayıda geri dönüşüm kutusu yerleştirdik. Mobil atık araçlarımız ve noktalarımız camdan plastiğe, kâğıttan ambalaja kadar tonlarca geri dönüşebilir malzemenin çöpe karışmasını engelliyor.   

   

Kadıköy Belediyesi’nin en yüksek çıktığı kategorilerden olan ulaşım ve sağlık aslında hükümetin yürütmesi gereken hizmetler. Merkezi hükümetin talepleri karşılamakta yetersiz olması nedeniyle bu alanlarda da çalışmalar yürütüyoruz. “Yaya öncelikli kent” politikasını gözetiyor, kaldırımları genişletiyoruz, yayaların kullanım alanlarını artırıyoruz. Çalışmalarımızı engelsiz ulaşıma uygun şekilde tasarlıyoruz. Sağlık alanı da dikkatle çalıştığımız alanlardan biri. Mamografi Merkezi, Çocuk Ağız Diş Sağlığı Merkezi, Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, farklı mahallelerimizde yer alan poliklinikler bu kategoride yer alıyor. 


Bu alandaki çalışmalarınızla ilçenizdeki yaşam kalitesinde nasıl bir fark yarattınız?


Şerdil Dara Odabaşı: Bugün İstanbul’da sokağa çıkıp sorsanız, pek çok insanın Kadıköy’de yaşamak istediğini görürsünüz. Metro, metrobüs, vapur gibi ulaşım ağlarının kesişiminde olduğu için insanlar yaşamasa da sosyal hayatını Kadıköy’de geçiriyor. Kültür-sanat faaliyetlerini takip etmek, yeşil alanlarda soluklanabilmek için kentin farklı hatta uzak noktalarından Kadıköy’e geliyor. Kadıköy’ün bu kadar tercih edilen ve gözbebeği bir yer olmasının sebepleri, hizmetlere erişim kolaylığı, her yaş grubuna ve dezavantajlı gruba yönelik projelerin üretilmesi. İnsanların tercih yapabilecekleri çok fazla seçenek var. Yeteneklerini geliştirmek ve kaliteli vakit geçirmek için imkânlar var. Yurttaşların bireysel ve kolektif olarak kendi potansiyellerini geliştirmesi, üretken ve yaratıcı bir hayat geçirmesi için gerekli şartlar var. Her şeyden önce Kadıköy, özgür bir ortam. 


Yine endeks parametrelerine göre belediyenizin geliştirmesi gereken alanlar neler?


Şerdil Dara Odabaşı: Kadıköy olarak birinci seçilsek de “her şeyi tamamladık” diyemiyoruz, elbette bizim de eksiklerimiz var. İnsani Gelişmişlik Endeksi’nden çıkan sonuçları bir karne şeklinde değerlendiriyorum. “Pekiyi” aldığımız notlarımızın yanında “İyi” olarak değerlendirilmiş, demek ki yeterince mükemmel olmadığımız alanlar var. Birinci olamadığımız kategorilerde eksiklerimiz neler, neden olamamış diye değerlendireceğiz. Öte yandan, dezavantajlı ve farklı kesimlere yönelik hizmetlerimizi artıracağız. Adaylık sürecinde “Tek Kadıköy” sloganıyla yola çıkmıştık. Bütün mahallelerin eşit hizmet alması için çalışmalarımız devam ediyor. Kadıköy’de yaşayan her birey “İyi ki Kadıköylüyüm” diyecek.   




Önerilen Haberler