"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Şükrü Genç: Yaşamın gerçekliği yerel yönetim anlayışımızın temel taşlarından birisini oluşturdu

  • 1 Mart 2021


İlçeniz endekste hangi kategori/kategorilerde yer aldı?


Şükrü Genç: Sarıyer, 34 ilçe arasından “Çok Yüksek İnsani Gelişme” gösteren 6. ilçe oldu. Sağlık ve Belediye Çevresel Performans Endeksi kategorilerinde ise, ilk beş ilçe arasında yer aldı.


Bu kategori başlıklarına giren alanlarda belediyenizde yapılan çalışmaları anlatır mısınız?


Şükrü Genç: Geride bıraktığımız 2020 yılı tüm dünya için belki de bir daha benzerini yaşamayacağımız bir yıl oldu. Beklenmedik bir şekilde hayatımıza giren koronavirüs, önceliklerimizi değiştirdi. Hazırlıksız yakalandığımız bu süreçte hepimizin birinci önceliği yaşam kaygısı oldu. Sarıyer, geçtiğimiz yıllarda da “Çok Yüksek İnsani Gelişme” gösteren ilçeler arasına girmişti. Fakat böyle bir dönemde sağlık ve belediye çevresel performans endeksi kategorilerinde başarı sağlamak bizi gururlandırdı.


Ülkemizde koronavirüs salgınının başlamasıyla birlikte paydaşlarımız, belediyemizde görev yapan doktorlarımız, sağlık çalışanlarımız ve yöneticilerimizle bir araya gelerek sağlık emekçilerimizin üzerindeki yükü nasıl hafifletebiliriz diye düşündük ve toplantılar yaparak planlı bir çalışma ortaya koyduk. İki polikliniğimizle, ağız ve diş sağlığı merkezimizle, 5 ambulansımızla ve sağlık çalışanlarımızla hemen işe koyulduk. Böylece sağlık kuruluşlarımızın üzerindeki yükü bir nebze de olsa hafifletmiş olduk. Bu sırada sahada çalışan sağlık çalışanlarımızı da unutmamız mümkün değildi. Artan vaka sayıları nedeniyle korona hastalarına ulaşamayan ekiplere destek olmak amacıyla Sarıyer Kaymakamlığı’yla birlikte bir filyasyon ekibi oluşturduk. Bir yandan sağlık alanında hizmetlerimizi sürdürürken diğer yandan Sarıyer’de bulunan tüm ortak alanlarda dezenfekte çalışmalarımıza hız kesmeden devam ettik. Temel poliklinik, radyoloji ve laboratuvar hizmetlerimiz sürerken ekiplerimiz ihtiyacı olan vatandaşlarımızın tedavilerini ve temel bakım ihtiyaçlarını evlerinde gerçekleştirmeye devam etti. Böylece hastanelerde yaşanması muhtemel yoğunluğun önüne geçmiş olduk. Aynı zamanda Kilyos Sosyal Tesisleri ve Bahçeköy Kız Konukevi’nin kapılarını sağlık çalışanlarımıza açtık. 


Pandemi süreci, hepimizin yaşamını baştan aşağı değiştirdi. Çevre konusunda toplumsal duyarlılığın artarak devam etmesi, gelecek nesillere yaşanılabilir, sağlıklı, yeşil ve temiz bir dünya bırakılması için hepimize büyük görevler düşüyor. İstanbul’da maalesef yeşil alanlarımız kısıtlı. Pandemi döneminde bu eksiklik daha fazla öne çıktı. Virüsün yayılma hızını kesmek için uygulanan kısıtlamalarla birlikte sosyalleşebileceğimiz mekânların kapandığını gördük. Özellikle kısıtlamaya tabi olan 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız evlere hapsolmaktan ve dışarı çıkabildikleri kısa zaman diliminde nefes alabilecekleri alanların olmamasından şikâyetçiydi. İşte, bu noktada parklar, bahçeler, yeşil alanlar daha büyük önem kazandı. Fakat biz Sarıyer’e kazandırdığımız 177 park ve 48 yeşil alan sayesinde biraz daha şanslıydık. Vatandaşlarımıza bu dönemde huzur ve güven içinde dinlenebileceği ve çocuklarıyla zaman geçirebileceği bir ortam sunmuş olduk. Bütün bu hizmetlerin yanı sıra parklarımızı ve yeşil alanlarımızı dezenfekte etmeye devam ettik.


Bu alandaki çalışmalarınızla ilçenizdeki yaşam kalitesinde nasıl bir fark yarattınız?


Şükrü Genç: Sarıyer’in birbirinden farklı kültürlerin buluşma noktası, bir arada huzurla yaşadığı özel bir ilçe olduğu gerçeğini bütün projelerimizin ve çalışmamızın önüne koyduk. Yaşamın içerisinde olmayan, odağına insanı ve çevreyi koymayan herhangi bir anlayışın başarılı olma şansı yoktur. Katılımcılıkta olduğu gibi, yaşamın gerçekliği de yerel yönetim anlayışımızın temel taşlarından birisini oluşturdu. Çalışmalarımızın -hangi başlıkta olursa olsun- altyapısını irdelerseniz mutlaka bir hikâyesi olduğunu göreceksiniz. Çünkü hepsi yaşamın içerisinden, insanın odak olduğu anlayışın ürünü olarak ortaya çıktı.


Dediğim gibi, 2020 yılı beklenmedik bir şekilde tüm planlarımızı alt üst etti. Bu süreçte sağlık alanında yaptığımız çalışmaların temeli sağlık kuruluşlarımızın yükünü bir nebze de olsa azaltabilmekti. İlk olarak verdiğimiz poliklinik hizmetleriyle hastanelerimizdeki yoğunluğu azalttık. Sağlık emekçilerimiz bizlerin sağlığı için gece gündüz demeden çalışıyor. Fakat vaka sayılarının her geçen gün artmasıyla onlar da hastalara ulaşmakta zorluk yaşıyor. Bu yoğunluğu bir nebze de olsa azaltmak için kurduğumuz filyasyon ekibiyle hem sağlık çalışmalarımızın yükünü hafifletmiş olduk hem de yoğunluk nedeniyle hizmete ulaşamayan vatandaşlara el uzattık. Bütün bu çalışmaların neticesinde Sarıyer, uzun bir süre en az vakanın görüldüğü ilçeler arasında yer aldı. Geçtiğimiz aylarda vaka sayısında artış olsa da çalışmalarımız sayesinde kısa sürede bu sayı geriledi. İlçemizdeki hastanelerin yoğun bakım ünitelerindeki doluluk hiçbir zaman %50’nin üzerine çıkmadı. 


İstanbul, yeşil alanların çok kısıtlı olduğu bir bölge. Fakat biz Sarıyer’e kazandırdığımız 177 park ve 48 yeşil alan sayesinde biraz daha şanslıydık. Pandemi sürecinde 20 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız dışarıya çıktıkları kısıtlı saatlerde parklarımızda ve yeşil alanlarımızda vakit geçirme imkânı buldu. Yine kısıtlamaların hafifletildiği yaz aylarında kapalı ortamlarda vakit geçirmek istemeyen İstanbulluların uğrak noktası Sarıyer oldu. Bu anlamda Sadece Sarıyerlilere değil, bütün İstanbullulara hizmet vermiş olduk.


Yine endeks parametrelerine göre belediyenizin geliştirmesi gereken alanlar neler?


Şükrü Genç: Araştırmaya konu olan alanlarda birçok çalışma yürütüyoruz. Ama değişen nüfus, ekonomik ve sosyal koşullar nedeniyle bu çalışmaları belirli aralıklarla güncellemek gerektiğini düşünüyoruz. Bu anlamda şu an güncellemek için üzerinde çalıştığımız Sarıyer Kalkınma Eylem Planı (SKEP) ile sözü geçen alanlarda birçok yeni proje hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu planları yaparken de paydaşlarımızdan destek alıyoruz. Örneğin, eğitimde fırsat eşitliği ilkesiyle yaşama geçirdiğimiz “Gençlik Eğitim Merkezleri”ni ve “Çocuk Gündüz Bakımevleri”ni tüm mahallelerimizde açmak gibi bir hedefimiz var. Yine çok kısa bir sürede alanında en başarılı kurumlar arasına giren Sarıyer Akademi’den daha çok öğrencinin yararlanması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece Sarıyerli öğrencilerin değil, Türkiye genelinde bütün öğrencilerin yararlanması için altyapı çalışmalarımız tamamlanmak üzere. 






Önerilen Haberler