"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yerel Eşitlik Planı hazırlayarak İstanbul’da toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışacağız

Belediye Gazetesi


İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu


İNGEV, yerel ölçekte insani gelişmeyi desteklemek üzere 3 yıldır sürdürdüğü İnsani Gelişme Endeksi çalışmasında 2020 İnsani Gelişme Endeksi sıralamasında 65.7 skoruyla İstanbul, ilk sırada yer almıştır. İGE-B 2020 Endeksi’nde toplam sonuçları oluşturan İnsani Gelişme Endeksi’nin yanı sıra yerel yönetim faaliyetlerinin yönlendirilmesinde önem taşıyan 9 alt endeks yayınlanmaktadır. İstanbul 4 endekste ilk sırada yer almıştır. Bunlar: “Eşitsizliklerle Mücadele”, “Sürdürülebilir Ekonomi”, “Sosyal Yaşam” ile “Ulaşım ve Erişilebilirlik.”

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’un ilk sırada yer aldığı aşağıdaki başlıklarda İstanbul’u gelecek senelerde de ilk sırada tutabilmek için stratejik planına birçok hedef koymuş ve başka belediyelere de ilham verebilecek birçok çalışma yapmıştır.



Eşitsizliklerle Mücadele


Sosyal ihtiyaçları eşit ve kapsayıcı bir şekilde karşılayarak paylaşan bir şehir oluşturmak,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin stratejik planında yer alan temel amaçlarından biridir. Bu kapsamda İBB, sosyal destek hizmetinin çeşitliliğini, etkinliğini, verimliliğini geliştirmeyi ve kapsayıcılığını artırmayı, eşit haklara ulaşamayan toplumsal gruplara yönelik hizmetleri geliştirmeyi hedefleyerek kadınlara, çocuklara, gençlere, yaşlılara, engellilere ve diğer dezavantajlı gruplara yönelik “Yuvamız İstanbul”, “Mahalle Evleri”, “Gençlik Merkezleri” vb. alanlar oluşturarak mahalleden, sokaktan hatta haneden başlayarak eşitsizliklerle mücadele etmeye çalışır.


İstanbul’da yaşayan çocukların okul öncesi eğitime eşit erişimini ve kadın istihdamını desteklemek, evde bakım veren kadınların yükünü azaltmak amacıyla 16 tane “Yuvamız İstanbul” kreşi hizmete açılmıştır. Eşit bir kent yaratmanın herkes için eşit fırsatlar sunmak olduğu gerçeğinden hareketle 165 adet ISMEK merkezimizde herkes için erişilebilir ve nitelikli mesleki eğitim imkânları sunulmaktadır. 34 merkezde hizmet veren İSEM’lerde engelliler için etkin rehabilitasyon desteği verilmektedir. Kentin bütününe yayılmış durumdaki 18 ISADEM merkezimizde kadın-çocuk odaklı eğitim ve güçlendirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.

 

Oluşturulan “Çocuk Koruma Birimi”nde 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında çocuğun yüksek yararı gözetilerek ihmal ve istismarı önlemeye yönelik koruyucu ve önleyici mesleki çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda sosyal inceleme, takip ve müdahale, izleme ve değerlendirme, hukuksal danışmanlık, gelişim değerlendirmesi ve danışmanlığı, psikososyal destek kapsamında psikolojik danışmanlık, sosyal danışmanlık, oyun terapisi, çocuk ve ergen psikoterapisi, yetişkin psikoterapisi hizmetleri verilmektedir.

 

İki mahallemizde oluşturulan “Mahalle Evleri”nde yerelin ihtiyaçlarına en uygun biçimde yine kadın ve çocuk odaklı faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 

 

Sürdürülebilir Ekonomi


Sürdürürebilir bir ekonomi için yerelde finansal sürdürülebilirliği sağlamanın elzem olduğunun bilincindeyiz. İBB kurumsal kaynak planlamasıyla tedarik süreçlerini tasarrufu sağlayarak şeffaf ve hesap verilebilir bir şekilde yönetmeyi, yeni gelir kaynakları oluşturmayı, mevcut kaynakları tasarruf ve bütçe disipliniyle eşitlik ve şeffaflık çerçevesinde yönetmeyi hedefliyoruz. Ayrıca kentin ekonomik değerinin yükselmesine katkı sağlamak amacıyla kentin yaratıcı, inovatif potansiyelini açığa çıkaracak bilim, teknoloji, inovasyon merkezlerini planlayacak, girişimciliği teşvik edecek, İstanbul’un turizm potansiyelini geliştirecek, kentsel tarımı destekleyecek çalışmaların yürütüleceği stratejik planda beyan edilmiştir.



Bölgesel İstihdam Ofisleri aracılığıyla şimdiye kadar 13.000 İstanbullunun çalışma yaşamına katılımı sağlanmıştır. İstanbul’un 8 farklı ilçesinde (Küçükçekmece, Şişli, Kartal, Sancaktepe, Büyükçekmece, Bağcılar, Ümraniye, Tuzla) yer alan Bölgesel İstihdam Ofisleri’nin sayısının 2021 sonunda 12’ye çıkarılması, bu sayede toplam 200.000 kişinin çalışma yaşamına katılması amaçlanmaktadır. Ayrıca İstanbul’daki çiftçilere ücretsiz sebze fidesi dağıtılarak toplam 3.5 milyon fide üreticiyle buluşturulmuştur.



Sosyal Yaşam


İBB stratejik planında sosyal yaşam olanaklarını geliştirerek yaşayan bir şehir oluşturmak amacıyla spor hizmetlerinin çeşitliliğini ve erişilebilirliğini artırarak kentin spor imkânlarını genişletmeyi, kentin kütüphanelerini nicelik ve nitelik açısından artırarak kütüphanecilik faaliyetlerini geliştirmeyi, erişilebilir ve kapsayıcı stratejilerle dinamik bir kültür-sanat alanı yaratmayı hedefler.

 


Bu bağlamda Kadıköy Gazhanesi yenilenerek İstanbul’a yeni bir şehir tiyatrosu ve sergi salonu kazandırılmıştır. 2021 senesinde kullanıma açılacak 3 yeni kültür merkezinin temeli atılmıştır. Mevcut spor tesislerimiz de yenilenmektedir. 2021 senesinde 8 yeni spor tesisi İstanbullular’la buluşturulacaktır.


Ulaşım ve Erişilebilirlik


Stratejik planında sürdürülebilir hareketlilik kapsamında kentsel ulaşımı geliştirmeyi amaçlayan İBB, raylı sistemin ağını ve toplu ulaşım içindeki payını artırmayı, toplu taşımada entegrasyonu, erişilebilirliği ve kaliteyi artırmayı, deniz yolu taşımacılığının kapasitesini ve toplu ulaşım içindeki payını artırmayı hedefler.

 


Bu kapsamda 0-4 yaş aralığında çocuğu olan 150.000’den fazla anne, ücretsiz ulaşım kartıyla toplu ulaşımı ücretsiz kullanmaya başlamıştır. Şehir hatlarına ait vapurların içerisine çocuk oyun alanları kurulmaktadır. Eminönü-Alibeyköy tramvay hattı ve Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı kullanıma açılmıştır. İstanbul içerisinde bisiklet kullanımının artırılması amacıyla “Bisiklet Şefliği” kurulmuştur. İstanbul’a 50 yeni deniz taksisi kazandırılması için çalışmalar da devam etmektedir.


Yerel Eşitlik Planı hazırlayarak İstanbul’da toplumsal cinsiyet eşitliği için çalışacağız.


İstanbul’un dördüncü sırada yer aldığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi, İBB’nin önüne bir hedef olarak koyduğu alanlar arasındadır. Oluşturduğumuz Kadın Koruma Birimi’yle toplumsal cinsiyete dayalı şiddet başta olmak üzere karşılaşılan sorunlara vaka bazlı hukuki, psikolojik ve sosyal çözümler üretilmektedir. Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde 7 gün 24 saat hizmet veren Kadın Destek Hattı’yla bu hizmetlerimizi hızlı, etkin ve erişilebilir biçimde sunmayı sürdürüyoruz. Hazırlanmakta olan Yerel Eşitlik Eylem Planı’yla bu alandaki çalışma ve hizmet sayımızı da artırarak gelecek senelerde İstanbul’u ilk sıraya taşımayı hedeflemekteyiz.



Önerilen Haberler