"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Besim Dutlulu: İnsana yatırım yapıyoruz

  • 15 Mart 2021


Başlık için:

“İnsana yatırım yapıyoruz”


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Besim Dutlulu: Biz her zaman sağlıklı iletişimle ve dayanışmayla tüm engelleri aşacağımıza inandık ve çalışmalarımızı bu doğrultuda yürüttük. Siyasi ya da bürokratik durumların hizmetlerimizi engellemesine izin vermedik.


MHP’ye mensup Manisa Büyükşehir Belediyesi’yle göreve gelir gelmez yaptığımız protokol sonucunda yol yapım ve tamirat çalışmalarına başladık. Sorumluluk almaktan kaçmadık, Akhisar’a hizmet edebilmek için kollarımızı sıvadık ve daha çok çalıştık. Bu sayede Akhisar hızlı ve sağlıklı çözüme kavuştu. Akhisar’da yılların sorunu olan yol problemi büyük ölçüde ortadan kalktı. 


Göreve geldiğimiz günden beri tek amacımız, ilçemize daha iyi hizmet vermek oldu. Hem yerelde hem de devletin tüm kurumlarıyla ortaklaşa çalışmak, asıl amacımız oldu. Büyükşehir belediyesinin farklı partiden olmasını hiç sorun etmedik, yapılacak her projeye destek olacağımızı ilk günden kendilerine beyan ettik ve o sözümüzün bugün de arkasındayız. Görev süremiz bittiği zaman hizmetlerimizi anlatacağız.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Besim Dutlulu: Göreve gelirken söylediğimiz ilk söz, Akhisar’ı kapalı kapılar arkasından yönetmeyeceğimizdi. Bunu gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Gerek pandemi öncesinde gerek pandemi döneminde STK’larla birçok ortak proje geliştirildi. Göreve geldiğimiz günlerde ilk icraatımız, Akhisar Ticaret Odası’nın yarım kalan kazı alanı projesine destek olmaktı. Bu proje devam ediyor, Akhisar’a güzel bir alan kazandıracağız. 


Pandemi döneminde yaptığımız yardımlarda tüm esnaf odalarıyla iletişim hâlindeydik. Kent konseyimiz var, ama pandemi sebebiyle istediğimiz yoğunlukta çalışmalar gerçekleşmedi. Daha güzel olacağını umuyoruz.


Değiştirdiğimiz şeylerden birisi de belediyecilik anlayışımız oldu. Sosyal, şeffaf, çalışkan, adaletli, güler yüzlü, iletişimden yana ve halkın belediyesi olmak için yönetim anlayışımızı değiştirdik. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Besim Dutlulu: İnsanları ayırmadan ve ayrıştırmadan hizmetlerimizi hayata geçiriyoruz. Bizim için tüm vatandaşlar eşittir. Tabii ki ülkemizin zenginliklerinden tam olarak faydalanamayan vatandaşlara yaklaşımımız biraz daha farklı oluyor. İlçemizde yaşayan Roman vatandaşlara hem iş olanaklarında pozitif ayrımcılık yapıyoruz hem de sosyal yardımda öncelik tanıyoruz. Pandemi dönemindeki çalışmalarımız olsun diğer rutin hizmetlerimiz olsun hiçbir vatandaşın kendisine ayrımcılık yaptığımızı düşünebileceğine ihtimal vermiyorum.  İlçemizde yaşayan yoksul vatandaşlara ve dezavantajlı gruplara öncelik veriyoruz.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Besim Dutlulu: Seçim sürecinde, belediye başkan adayıyken verdiğim sözlerin %70'ini iki yıl içerisinde hayata geçirmenin haklı mutluluğunu ve gururunu yaşıyorum. Bu yola çıktığımızda ve bu yolda yürürken tek derdimiz, halka hizmet etmek ve Akhisar için faydalı hizmetler üretmek oldu.


Seçim kitapçığının ilk sayfasında güler yüzlü, insana dokunan, çözüm odaklı bir belediyecilik anlayışı getireceğimizi söylemiştim.


Beton binalar ve milyonlar harcayarak dev tesisler yapabiliriz, ama bunların içini insanla dolduramazsak, bu mekânlar sadece beton ve demirden ibaret kalır. Biz betona değil, insana öncelik verdik. Akhisar’daki belediyecilik anlayışını değiştirdik. İnsanları mutlu etmek için çalıştık. Tabii ki büyük yatırımlar da yaptık ve yapmaya devam ediyoruz, ama bunları hep vatandaşların kullanması için yapıyoruz. Yıllarca boş ve atıl duran tesislerimizi canlandırdık. Halkın hizmetine sunduk. Bu sayede hem ilçemize canlı alanlar kazandırdık hem israfı önledik hem de belediyemize ek gelir sağladık.


*Daha iyi bir hava, daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için temiz ve yenilenebilir enerji sağlayacak olan Güneş Enerjisi Santrali kurduk. 


*İlçemize modern servis bekleme durakları yaptık. İçerisinde ısıtma ve soğutma sistemleri bulunan bu duraklarımız sayesinde işçiler ve vatandaşlar kışın soğuktan ve yağmurlardan, yazın sıcaklardan korunmaya devam ediyor.


*İçerisine her ay belli bir miktar para yüklediğimiz Bakkal Kart projemizle ilçemizdeki ihtiyaç sahipleri, bakkal, manav, kasap, temizlik, kırtasiye gibi ihtiyaçlarını yine ilçemizdeki esnaflardan sağlıyor. Bu sayede hem ihtiyaç sahibi vatandaşları hem de esnafları destekliyoruz. 


*10 yıldır ilçe merkezinde atıl bir şekilde bekleyen eski belediye binamızı yeniden yaptık ve 2021 Mart ayında Kültür ve Sanat Merkezi olarak yeniden ilçemize kazandıracağız. 


*Çocuk sahibi olan çalışan vatandaşların, çocuklarını güvenilir ellere emanet edebileceği, çocukların müzik, resim, yabancı dil ve çeşitli kültürel eğitimleri alabileceği, modern ve temiz salonları olan, çocukların her türlü ihtiyacının karşılandığı “Mahalle Kreşi”nin ilkini bu ay içerisinde, uzaktan eğitimin bitmesiyle birlikte açıyoruz. 


*Geleceğimizin teminatı gençlerin derslerine ve sınavlarına çalışabileceği “Etüt Merkezi”ni hizmete açtık. Bu merkez özellikle uzaktan eğitim süresince tableti veya bilgisayarı olmayan öğrencilerin kurtarıcısı oldu. 


*Söz verdiğimiz projelerimiz arasında yer alan Kadın ve Aile Danışma Merkezi’nde uzman psikolog/sosyolog personelimizin yardımıyla kadına ve aileye yönelik her türlü bilgilendirmeyi yapıyor, şiddet mağduru kadınların yanında oluyoruz. İlçemizde yaşayan kadınlar özellikle pandemi döneminin de etkisiyle gerek çocukları gerek kendileri gerek aileleri için birçok konuda merkezimize müracaat etti ve dertlerine derman buldular.

 

*Yine pandemi sürecinde çok aktif şekilde işleyen bir başka projemiz de “Sağlıklı Yaşam ve Danışma Merkezi” oldu. Vatandaşların sağlığına ve gelişimine destek olmak için uzman diyetisyen personelimizin bulunduğu bu merkez, kiloya bağlı hastalık riskini azaltmak, fazla kilolardan kurtulmak ya da sağlıklı beslenmeyle ilgili tüm konularda ücretsiz olarak hizmet vermeye devam ediyor. 


*Katılımcı demokrasi anlayışımızla vatandaşları da yönetimde söz sahibi yaptık. Hayata geçirdiğimiz “Mahalle Meclisleri”nde bölgenin sorunlarını doğrudan vatandaşlardan öğrenerek hızlı çözümler üretiyoruz. 


*İlçenin uluslararası standartlardaki ilk bisiklet yolunu, özellikle öğrencilerin okullarına gitmek için kullandıkları güzergâhta hayata geçirdik.  Bunun yanı sıra Akhisar'da ilk defa gerçekleşen, “Belespit” adını verdiğimiz ücretsiz bisiklet kiralama hizmetini başlattık. “Bisikletli Şehir” unvanını hak edecek oranda 7'den 70'e bisiklet kullanan vatandaşların olduğu Akhisar'da, Bisiklet Trafik Eğitim Parkı'nı hizmete açtık ve bisiklet eğitimi vermeye başladık. Bisiklet kullanımına büyük önem veriyoruz. Sağlıklı yaşam ve temiz bir ilçe için bu konuda çalışmalarımıza ağırlık vereceğiz. 


*Derman belediyeciliği anlayışımızla “kimse yoksa biz varız” dedik, yaşlı, engelli ve kimsesiz vatandaşlar için evde bakım hizmetimizi başlattık. İhtiyaç sahibi vatandaşların her türlü isteğini karşıladığımız bu hizmetimizle onların yanında oluyor ve hayatlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmeleri için destek olmaya devam ediyoruz. 


*Akhisar’da hiçbir çocuk, hiçbir anne, baba, kardeş aç kalmasın diye Akhisar Belediyesi Aşevi'ni kurduk. Aşevi, yeterli gelir düzeyi olmayıp evinde aş kaynatamayan vatandaşlar için yılın 12 ayı ücretsiz sıcak yemek pişirecek. Tüm çalışmaları bitirdik, pandemi etkisinin azalmasıyla birlikte dağıtımımıza başlayacağız. 


*Kırsal Kalkınma Müdürlüğü'nü aktif hâle getirdik ve belediyenin olan fakat uzun yıllardan beri atıl bekleyen tüm tarım arazilerimizi değerlendirdik. Bu arazilerden elde ettiğimiz gıdaları da yine pandemi sürecinde ihtiyaç sahibi vatandaşlara ücretsiz dağıttık. 


*Bunların yanı sıra yeşili ve doğayı seven, kültürel ve sanatsal faaliyetleri ön planda tutan, şeffaf, katılımcı, adil, kolay ulaşılabilir, güler yüzlü hizmet sunan bir belediye olduk ve daha sayamayacağım birçok projemizi hayata geçirdik. Her zaman halkın içinde olacağımızın sözünü de tutmuş olmalıyız ki, vatandaşlar bizi sokakta her gördüğünde bunu dile getiriyor. Başta da söylediğim gibi, verdiğimiz sözlerin %70'ini daha ikinci görev yılımızda hayata geçirmenin gururuyla şehrimizin sokaklarında gezebiliyorum. Akhisar'ı daha güzel, çağdaş ve modern bir ilçe yapmak için var gücümüzle, heyecanımızla ve tüm inancımızla çalışmaya devam edeceğiz. Desteklerini her zaman arkamda hissettiğim tüm Akhisarlılara çok teşekkür ederim. 


2019 yılı Nisan ayından bu yana attığımız her adımda, aldığımız her kararda Akhisar’ın ve Akhisarlıların hizmet ihtiyacına yoğunlaştık. Nerede bir sorun varsa, var gücümüzle çözmeye çalıştık. Amacımız, Akhisar halkının kaynaklarını yine Akhisar halkına harcamak ve Akhisar’ın sorunlarına kalıcı çözümler üretmek oldu.  Bu yolculuğa aynı azim ve kararlılıkla devam ediyoruz.



Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 



Besim Dutlulu: Yakın zamanda hayata geçirmeyi planladığımız, birçok spor kulübünün, altyapı takımlarının kullanacağı, kış aylarında konserlerin olacağı, toplantıların yapılacağı, sadece basketbol, voleybol gibi takım sporlarının değil, güreş, okçuluk, masa tenisi gibi bireysel spor branşlarının olduğu, içinde salonların yer aldığı bir spor kompleksi için proje aşamasındayız. Umarım kısa süre içerisinde Akhisar’a kazandıracağız.


Şeffaf, katılımcı ve sosyal belediyecilik anlayışını her çalışmamızda ilke edindik. 7’den 70’e herkesin sahiplenebileceği “halkın belediyesi” olmak için çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz. 




Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 



Besim Dutlulu: Ülkemizde zaten ekonomik kriz vardı, bir de üzerine pandemi gelince belediyecilik gerçekten zorlaştı. Tabii muhalefet partisi belediyesi olduğumuz için özellikle bürokraside zorluklar yaşıyoruz. Ama bunları hiç dert etmedik, etmeyeceğiz. Bahane üretmeye değil, hizmet üretmeye geldik ve bu şekilde de devam edeceğiz.


Akhisar Belediyesi Kurumsal Yapı:


Belediye Başkanı, Belediye Meclisi, Belediye Encümeni, Özel Kalem Müdürlüğü, Başkan Yardımcıları, Yazı İşleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Tesisler Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Spor İşleri Müdürlüğü, Kırsal Hizmetler Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Muhtarlıklar Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü, Çevre Koruma Müdürlüğü, Temizlik İşleri  Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Akhisar Belediyesi Personel A.Ş., Çağlak İnşaat Ticaret A.Ş.

 


Personel Sayısı: 850


2021 Yılı Bütçesi: 160.000.000 TL



Stratejik Hedefler: Ekonomik, kültürel ve sosyal yaşam kalitesini artırmak. Altyapıları ve üstyapıları tamamlanmış, yeşil alan sayısının arttığı bir ilçe oluşturmak. Hemşerilerimizin yaşamlarını anlamlı kılmak, onların ilçeden ve ilçe yönetimlerinden beklentilerini en etkin biçimde karşılamak. Sadece betona değil, insana yatırım yapmak. Çocukların ve gençlerin sanat, spor ve bilimsel alandaki gelişimlerine destek olmak. İhtiyaç sahibi ve bakıma muhtaç vatandaşların ihtiyaçları noktasında çalışmalar yürütmek. Mahalle meclisleriyle vatandaşları yönetimde söz sahibi yapmak. Spor faaliyetlerini yaygınlaştırmak ve sporcuları desteklemek. İlçedeki yeşil alanları artırmak. Kadınların toplumsal ve sosyal yaşamda daha aktif olması için çalışmak. Tarihi ve kültürel mirasları geliştirmek ve korumak. Tarım arazilerini verimli şekilde ve halk yararına kullanmak. Şeffaf, adil, katılımcı ve çalışkan bir yönetim anlayışıyla modern ve kaliteli hizmet sunmak.  


Besim Dutlulu


Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden mezun oldu. 2005 yılında Akhisar’da kendisine ait eczanesini açtı. 


Akhisar’daki birçok sivil toplum kuruluşuna ve derneğe üye olmakla beraber bazılarının yönetiminde görev aldı. Mesleki kooperatifler olan EDAK, ÇEKOP ve FARMAKOOP üyesidir.


Mart 2019 yerel seçimlerinde Akhisar'da CHP adayı olarak girdiği belediye başkanlığı seçimini yüzde %55.40 oy alarak kazandı. Evli ve iki çocuk babasıdır.





Önerilen Haberler