"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Halil Arda: Adil ve katılımcı yönetim anlayışını savunuyoruz

  • 15 Mart 2021


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Halil Arda: İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’le ve bürokratlarıyla yürüttüğümüz güçlü ilişkiler sayesinde büyükşehir belediyesi, ilçemize önemli yatırımlar yapıyor.


İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ilçemizde yapmayı planladığı en önemli proje, metro hattı. Seçim sürecindeki vaatlerimizden biri olan metro hattı projesindeki gelişmelerin gururunu ve heyecanını yaşıyoruz. Metro hattının hayata geçirilmesiyle Fuar İzmir, ESBAŞ, Adnan Menderes Havalimanı, Sarnıç Sanayi Bölgesi gibi önemli alanlara ev sahipliği yapan Gaziemir’in kent içi trafik sorunu önemli oranda çözülecek. Metro hattının hizmete başlamasıyla hemşerilerimiz hem hızlı hem de konforlu ulaşımla tanışacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’yle birlikte ilçemizde trafik yoğunluğu yaşanan noktalarda çözüm üretiyoruz. Bacasız sanayinin merkezi hâline gelen Sarnıç’ta özellikle mesai saatlerinde trafik yoğunluğu yaşanıyor. Bu yolda yapılan düzenlemelerle trafik yoğunluğunu bir nebze hafiflettik. Gaziemir’le Sarnıç’ı birbirine bağlayan köprünün dar olması da trafik yoğunluğuna yol açıyor. Köprünün yükünü hafifleterek bu sorunu aşmak için yeni bir yol açmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


2004-2009 döneminde İzmir İl Genel Meclisi üyesiyken, girişimlerim sonucunda ilçemize kazandırdığımız Gaziemir İlçe Stadı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yenileniyor. Stat yenileme çalışmaları kapsamında stadın zemin kaplaması sökülerek yeniden yapıldı. Sporcuların antrenman yaparken kullandıkları atletizm pisti de yenilendi. Spor yapan vatandaşların da yoğun olarak kullandığı pistin zemini tartan malzemeyle kaplandı. Çalışmaların tamamlanmasıyla stadımızı tekrar hizmete sunacağız.

Yine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle ilçemize 24 park yeri kapasiteli 2 BİSİM istasyonu kazandırdık. Vatandaşlar bu noktalardaki bisikletleri kiralayarak kullanabiliyor.

Girişimlerimiz sonucunda Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararıyla Irmak Mahallesi’yle Sarnıç Aktarma Merkezi arasında hizmet veren 491 numaralı otobüs hattı hizmete başladı. Bu hatla Irmak Mahallesi’ndeki vatandaşlar, ilçemiz içindeki merkezi noktalara kolayca ulaşabiliyor.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Halil Arda: STK’larla güçlü ilişkilerimiz var. Gaziemir Kent Konseyi’yle ve diğer STK’larla birlikte çevre, insan hakları, kadınlar ve çocuklar için özel çalışmalar yapıyoruz. 

Gaziemir Kadın Kooperatifi’ne ortak olan kadınlarla birçok projeye imza atıyoruz. Önceliğimizi kadın istihdamı olarak belirledik. Bu kapsamda restoran ve kafeterya hizmeti vereceğimiz, inşaatı devam eden Porta Gaziemir’de kooperatif üyesi kadınlardan aldığımız ürünlerin satışını gerçekleştireceğiz. Bu sayede kadınlara önemli bir gelir kapısı açacağız. 

Sanatçı Haluk Levent’in iyilik projesi AHBAP’la protokol imzalayarak ihtiyaç sahibi vatandaşlar için de güç birliği yapma kararı aldık. 

Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Halil Arda: Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önüne geçmek için kadınlara ve ekonomik darboğaza düşen yurttaşlara yönelik özel çalışmalar yapıyoruz.

Kadın dostu belediye olarak kadınların yanındayız. Cumhuriyet Semt Evleri’yle kadınların sosyal ve ekonomik hayatta söz sahibi olmasını sağlıyoruz. Pozitif Yaşam Merkezi ve Kadın Danışma Merkezi’ndeki hukuki ve psikolojik danışmanlık hizmetlerimizle çözüm kapısı oluyoruz. Yakın zamanda hayata geçireceğimiz Porta Gaziemir’de kadınlar hem üretecek hem de ürettiklerinin satışını yapabilecek. Bu sayede sosyal ve ekonomik hayatta daha fazla yer alacaklar. 

Koronavirüs salgını ve yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ekonomik zorluk yaşayan vatandaşlara destek oluyoruz. İyi günde ve kötü günde vatandaşın yanı başında yer alıyor, sosyal yardımlarla vatandaşa nefes aldırıyoruz. 

Yaşama geçirdiğimiz Sosyal Market’te yardımseverlerle ihtiyaç sahiplerini bir araya getiriyoruz. Yardımseverlerin yaptıkları bağışlar belediye eliyle Sosyal Market’te ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Son üç ayda 1.263 aile Sosyal Market’te verilen hizmetten yararlandı. Sosyal Market’ten yararlanan aile sayısını 350’den 500’e yükseltme kararı aldık. 

Gaziemir Gönüllü Kadınlar Derneği’yle imzaladığımız işbirliği protokolüyle dernekte toplanan bağışlar da Sosyal Market’e iletiliyor ve bu bağışlar ihtiyaç sahibi ailelere gıda ve temizlik malzemesi olarak ulaşıyor.

2020 yılında 3.518 aileye ayni yardım yaptık. Sosyal Market aracılığıyla 3 ayda 1.263 vatandaşa yardım eli uzattık. 

Hem üreticiyi hem de ihtiyaç sahiplerini desteklemek için Tire Üretim ve Pazarlama Kooperatifi çatısı altında birleşen Tire Kızılcahavlu Köyü’ndeki üreticilerden satın alınan 10 ton patatesi Gaziemirli 1.000 aileye dağıttık.

 

2020 yılında cenaze ve taziye hizmetlerimizle 442 yurttaşın acısına ortak olduk. 

Çamaşırhanemizde 304 aileye 2.015 kez çamaşır yıkama hizmeti verdik.




Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Halil Arda: Seçim döneminde söz verdiğimiz projelerin %60’ından fazlasını gerçekleştirdik. Göreve gelir gelmez vatandaşların çıkarını gözeterek projeler hayata geçirdik. İlk iş olarak belediyemizin mali yapısını kontrol altına alarak bütçe disiplini sağlamak için adımlar attık. Belediye bütçesine büyük yük getiren temizlik aracı kiralama sistemine son vererek 19 yeni araç satın aldık. Geri dönüşüm atıklarının toplanması için ihaleye çıktık ve bu ihale sonucunda 1 milyon 150 bin TL’lik yeni bir gelir kalemi oluşturduk. Kamusal alanları genişletme kararı doğrultusunda belediye mülklerini kendi bünyemizde işleterek vatandaşlara ucuz ve kaliteli hizmet sunmak için çalışmalar ürettik. Kamusal alanları genişleterek halkın sağlıklı ve ucuz hizmet alabileceği tesisler açma hedefiyle çıktığımız yolda işletme hakları özel şirketlere verilen ve kira sözleşmelerinin süresi biten tesislerimizi belediye bünyemize katmanın gururunu yaşıyorum. Bu kapsamda yaşama geçirdiğimiz Porta Kafe’nin inşaatı bitmek üzere. Sevgi Yolu’nda bulunan belediye mülkündeki kiracı da yargı yoluyla tahliye edildi. Tesislerimizi belediye olarak biz işleteceğiz. Tesislerimizin hizmete girmesiyle Gaziemirliler sağlıklı ve temiz gıdaya, ucuz ve kaliteli hizmete ulaşacak.

İlçemizin en eski yapılarından birini 2 milyon 800 bin TL bedelle kamulaştırdık. Tarihi yapıyı restore ettikten sonra kültür evi olarak hizmete sunacağız.
Sarnıç Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların kanayan yarası hâline gelen tapu ve ecrimisil sorununun çözümü için çalışmalar yaptık, vatandaşlarımızı bilgilendirdik. Girişimlerimiz sonucunda ecrimisiller durduruldu.


Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından Gaziemir’de 13 yıl önce tespit edilen eski kurşun döküm fabrikasının bahçesindeki tehlikeli atıkların ve radyoaktif maddelerin temizlenmesi için mücadelemiz sürüyor. Aktepe-Emrez kentsel dönüşüm alanında vatandaşların arazilerinin üzerindeki hazine miktar şerhlerinin kaldırılması için girişimlerde bulunduk.


İlçemizi eğitim vizyonu üzerinde yükselteceğimize söz vermiştik. Bunun için ilk çalışmamız da Yurtdışı Akademik Burs Ofisi oldu. YABO’da yurtdışı eğitim ve burs olanakları hakkında öğrencilere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Gaziemir Destek Eğitim Kursu’nda lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilere ücretsiz ders veriyoruz. 

Vatandaşların sosyal yaşamlarını kolaylaştırmak ve taziyelerini rahat ortamlarda kabul etmelerini sağlamak için Aktepe-Emrez ve Binbaşı Reşat Bey Mahallesi’nde taziye evlerini törenle hizmete açtık.





Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 



Halil Arda: Hayata geçirmeyi planladığımız en önemli projelerimiz, Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi ve Gaziemir Gençlik Merkezi. 


Cumhuriyetin 100. yılında açmayı planladığımız Yüzüncü Yıl Sanat Merkezi, İzmir’in kültür/sanat hayatına yön verecek. Gaziemirli gençlerin çağdaş fikirlerle donatılacağı, dil eğitimi alacağı, sorgulayan, hesap soran, özgür gençlerin yetişeceği Gaziemir Gençlik Merkezi’ni de hizmete sunacağız. 



Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 



Halil Arda: En büyük sıkıntılarımız, ekonomi ve projelerimizi hayata geçireceğimiz arsa olmaması. Vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verecek tesisleri hayata geçirmek için arsa bulamıyoruz. 


Ayrıca ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik darboğaz nedeniyle belediyelere İller Bankası’ndan gelen paylarda önemli düşüşler yaşandı. Aynı zamanda vatandaşlar da krizden etkilendi. Vergi ödemelerinde yaşanan azalma nedeniyle belediyelerin gelir kalemleri de önemli ölçüde düştü. 


Bu süreç, hizmetleri hayata geçirmemizin üzerinde önemli engellere neden olsa da yılmadan yeni ekonomik kaynaklar yaratarak vatandaşa en iyi hizmeti vermeyi sürdüreceğiz. 





Halil Arda


Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Gençlik Kolları’nda başlayan aktif siyasi hayatında parti içinde başkan yardımcılığı da dahil olmak üzere farklı görevler üstlendi. 2004-2009 yılları arasında CHP İzmir İl Genel Meclisi üyeliği süresince Plan Bütçe Komisyon Başkanlığı, Meclis Divan Kâtipliği ve İzmir Özel İdare Denetim Komisyon Başkanlığı görevlerini yürüttü.  Mart 2019 yerel seçimlerinde CHP’den Gaziemir Belediye Başkanlığı’na seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.


Gaziemir Belediyesi Kurumsal Yapı

Organizasyon Yapısı: Özel Kalem Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitimi Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım işleri Müdürlüğü, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Etüt Proje Müdürlüğü, Plan ve Proje Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü

Personel Sayısı: 197 memur, 20 sözleşmeli memur, 4 kadrolu işçi, 662 şirket personeli, 5 hizmet alımı personeli olmak üzere toplam 898 personel. 

Misyon: Mutlu bireylerin yaşadığı bir ilçe için adil ve katılımcı yönetim anlayışıyla kaynakları verimli kullanarak ilçenin ve ilçede yaşayanların ortak ihtiyaçlarına yönelik sağlıklı, ulaşılabilir, çevreye duyarlı, kaliteli hizmet sunmak.

Vizyon: Sosyo-kültürel alanda yaşam kalitesi yüksek, insana, doğaya ve çevreye duyarlı öncü belediye olmak.

Temel Değerler: Vatandaş memnuniyeti, hızlı, kaliteli ve güler yüzlü hizmet, adalet ve eşitlik, katılımcı yönetim, şeffaflık, yenilikçi ve gelişime açık çözüm odaklı belediyecilik, sosyal belediyecilik, etkinlik ve verimlilik.


2020-2024 Stratejik Amaç ve Hedefler:

Adil ve katılımcı yönetim anlayışı ve etkin personel politikasıyla hizmet kalitesini artırmak, kaynakları verimli kullanarak ihtiyaçların karşılanmasına yönelik kurumsal yapı oluşturmak.

Stratejik yönetim ve performans yönetimini kurum kültürü hâline getirmek, dış kaynak kullanımını artırmak.

Yaşanabilir bir ilçe için çözümler üreterek çevre sağlığını ve düzenini korumak.

Halkın bedensel ve ruhsal yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerini yürütmek ve fırsat eşitliğini sağlamak üzere ihtiyaç sahibi ve dezavantajlı kesimlere destek vermek.

Kültürel kalkınma ve sağlıklı bir toplum için eğitim ve etkinlikler düzenlemek, girişimciliği teşvik etmek.

Doğa dostu, planlı, sürdürülebilir ve yaşam kalitesi yüksek kentleşmeyi sağlamak.

2021 Yılı Bütçe (Tahmini) : 195.000.000 TL



Önerilen Haberler