"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Mustafa Geyikçi: İlçemize hizmet üretmek için canla başla çalışıyoruz

  • 15 Mart 2021


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Mustafa Geyikçi: Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Muhittin Böcek’le işbirliği içerisinde uyumlu çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Bunlardan en önemlisi, büyükşehir belediyesi tarafından ilçemizde hayata geçirilecek olan kanalizasyon şebekesi projesidir. Finike, deniz kenarında bulunması, uzun bir kıyı şeridine sahip olması, Batı Antalya’nın turizm alanında büyük potansiyel taşıyan bir ilçesi olması nedeniyle kanalizasyon sistemine acil ihtiyaç duymaktadır. Ancak bu hizmet, geçmiş dönemlerde ne yazık ki hayata geçirilememiştir. Daha önce milyonlarca lira harcanarak yapılan sistem kullanılamaz durumdadır. Yani milyonlarca lira âdeta çöpe atılmıştır. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Muhittin Böcek’le hem seçimler öncesinde hem de göreve gelmemizin ardından, seçimler sonrasında yaptığımız istişarelerde konuyu masaya yatırdık. Muhittin Böcek’in girişimleriyle ilçemize kanalizasyon şebekesi yapımı için karar alındı. Proje çalışmaları tamamlanan, ihale aşamasına gelen kanalizasyon şebekesi yapımına en kısa sürede başlanacak. Çalışmalar tamamlandığında kanalizasyon sorunu ortadan kalkacak. Mavinin her tonunu içeren denizimizi, koylarımızı ve plajımızı gelecek nesillere sorunsuz bir şekilde teslim edebileceğiz. 


Kanalizasyon şebekesi projesi dışında Antalya Büyükşehir Belediyesi’yle işbirliği içerisinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Antalya Büyükşehir Belediyesi mobil et satış tırı belirli periyotlarla ilçemize gelerek hemşerilerimizin uygun fiyata ete erişimini sağlıyor. Ayrıca ilçemizde sağlık problemleri yaşayan hemşerilerimize hasta yatağı temin ediyoruz. Büyükşehir belediyesinin belediyemize verdiği yatakları hemşerilerimize tahsis ediyoruz. Büyükşehir belediyesi, sosyal ve kültürel alanlarda da belediyemize destek vermektedir. Milli bayramlarda ilçemize gelen büyükşehir belediyesine ait üstü açık otobüsle, ses/ışık sistemiyle ve gösterilerle vatandaşlara bayram coşkusu yaşatıyoruz. İlçemizde bulunan ve halkımız arasında Radyofar Koyu olarak adlandırılan doğa harikası koy, önceki dönemde Finike Belediyesi’nden alınarak büyükşehire devredilmişti. Antalya Büyükşehir Belediye BaşkanıSayın Muhittin Böcek, 2020 yılında meclis kararıyla Radyofar Koyu’nun idaresini yeniden belediyemize devrettirdi. Bu vesileyle Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Muhittin Böcek’e ve ekibine teşekkürlerimi sunuyorum.


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 

Mustafa Geyikçi: Kent konseyimiz yok. Ancak ilçemizde faaliyet yürüten STK’larla uyum içerisinde çalışıyoruz. Kısa süre önce Finike Kadınlar Kulübü’nü hizmete açtık. Sosyal ve Kültürel İşler Müdürlüğü bünyesinde hizmete giren Finike Kadınlar Kulübü, STK’larla işbirliği içerisinde çalışmalar gerçekleştirdiğimiz bir yapıdır. Finike Kadınlar Kulübü’nde LÖSEV’le, Thalasami Derneği’yle ve Kadın Dayanışma Platformu’yla işbirliği içerisindeyiz. Burada kadın hemşerilerimiz el işi, göz nuru ürünlerini satarak ev ekonomilerine katkı sağlayacaklar. Aynı zamanda atölye çalışmaları gerçekleştirerek kadın hemşerilerimize ev ekonomilerine katkı sağlayabilecekleri ürünleri nasıl yapacakları öğretilecek. Ayrıca dileyen hemşerilerimiz Finike Kadınlar Kulübü’ne el işi ürünleri hibe edebilecek. Bu ürünlerin satışından elde edilen gelir LÖSEV’e gidecek. LÖSEV de buradan elde ettiği geliri tedavi gören çocuklar ve gençler için kullanacak. 


Kısa süre önce hizmete giren Finike Kadınlar Kulübü’ne halkımızın ilgisi oldukça fazla. Süreç içerisinde bu ilginin daha da artmasını bekliyoruz. Bunun dışında ilçemizde birçok alanda faaliyet yürüten tüm derneklerle de iyi ilişkilerimiz var. Hayata geçirecekleri hizmetlerde belediye olarak her türlü desteği veriyoruz. Örneğin, doğa harikası Gökbük Mahallesi’nde kültür sanat festivali düzenlendi. Sulu boya resim alanında çalışmalar yapan ressamlarımızı ilçemizde misafir ettik. Açık havada sanatsal çalışmalar gerçekleştirdiler. Bu festivale gelecek yıllarda da destek vermeyi sürdüreceğiz. İlçemizin adını sanat alanında da duyurmak, en büyük hedeflerimiz arasında.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 

Mustafa Geyikçi: İlçemizde yaşamını sürdüren ihtiyaç sahibi hemşerilerimiz için bir dizi faaliyet gerçekleştiriyoruz. Bunların arasında aşevi ilk sırada yer alıyor. Aşevi, yerel seçimler öncesinde hemşerilerimize söz verdiğimiz bir hizmetti. Göreve geldikten sonra aşevini kurarak ihtiyaç sahibi hemşerilerimize destek olmaya başladık. Aşevi, her gün çok sayıda hemşerimize 3 öğün yemek yardımında bulunuyor. Yine kış soğukları başlamadan ihtiyaç sahibi hemşerilerimize yakacak odun yardımı yapıyoruz. Ayrıca hemşerilerimizce bağışlanan ev eşyaları ve kıyafetleri ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırıyoruz. Kıyafet yardımını sadece gündelik yaşamla sınırlı tutmuyoruz. Nişanlık, gelinlik ve damatlık da temin ediyoruz.

 

Son dönemde evleri yangında kullanılamaz hâle gelen, ekonomik sorunları nedeniyle evlerine tadilat yapamayan hemşerilerimize de destek olmaya başladık. Fiziki şartları çok kötü olan evler Fen İşleri Müdürlüğü bünyesinde görevli personelimiz tarafından onarıldı. Böylece bu evlerin fiziki şartları iyi seviyelere ulaştı, daha yaşanır hâle geldi ve hemşerilerimiz daha iyi şartlarda yaşam sürmeye başladı.


Pandemiyle birlikte bilindiği gibi uzaktan eğitim dönemi başladı. Sürecin başlamasıyla birlikte ilçemizde ekonomik durumu kötü ailelerin evlerinde bilgisayar olmadığını gördük. Evlerinde bilgisayar ya da tablet olmayan öğrencilerin derslerinden geri kalmasına üzüntüyle şahit olduk. Tamamen gönüllülük esasına dayanan bir sistemle hayırsever vatandaşlardan tablet bağışı kabul etmeye başladık ve bu tabletleri öğrencilere ücretsiz olarak tahsis ettik. Böylece yarınlarımız olan çocukların ve gençlerin derslerini daha iyi takip etmesini sağladık.


İlçemizde sağlık sorunları bulunan ve yatağa bağımlı olarak yaşamını sürdüren hemşerilerimiz için büyükşehir belediyesi işbirliğiyle hasta yatağı tahsisi yapıyoruz. Böylece hastalarımızın tedavi ve bakım süreci yakınları için bir nebze olsun kolaylaşıyor. Belediyemiz bünyesinde görevli hemşiremiz periyodik olarak ev ziyaretleri gerçekleştiriyor. Hemşerilerimizin ateşini, tansiyonunu ve şekerini ölçüyor. Yarası bulunanların yaralarını pansuman edip sarıyor. 



Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Mustafa Geyikçi: Seçimler öncesinde aşevi, hayvan barınağı, kent meydanı, kanalizasyon şebekesi ve şeffaf belediyecilik, hesap verilebilir bir yönetim sözü verdik. Aşevi ve hayvan barınağı hizmete girdi ve çalışmalarını sürdürüyor. Kanalizasyon şebekesi için büyükşehir belediyesi işe başlamak için gün sayıyor. Kent meydanı için projemizi hazırladık. Ancak Antalya Müftülüğü’nün proje alanında ibadethane talebi oldu. İlgili bakanlık bu talebi kabul ederek imar planına ibadethane alanını işledi. Biz kent meydanında kullanım alanlarından dolayı bir ibadethanenin uygun olmayacağını düşündüğümüz için imar planına gerekli itirazları yaptık. Şimdi ilgili bakanlığın kararını vermesini bekliyoruz. Engellerin aşılması hâlinde kent meydanı projemizi en kısa sürede hayata geçireceğiz.

Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 

Mustafa Geyikçi: Şu an gündemimizde kent meydanı projesi var. Kent meydanı projemizi hayata geçirmek için bir önceki soruda ifade ettiğim gibi ilgili bakanlığın imar planına yönelik itirazımızı kabul etmesini, planın bizim projemize uygun hâliyle hayata geçmesini istiyoruz. Talebimiz kabul edilirse, önce kent meydanını yapacağız. Biz hayata geçireceğimiz projelere bütüncül bir planlamayla yaklaşıyoruz. Kent meydanı projemiz, iki akarsuyun arasında yer alıyor. Akarsuların etrafında rekreasyon alanları düşünüyoruz. Antik kentten doğan ve denize dökülen akarsuda elektrikli teknelerle turlar yapmayı planlıyoruz. Ama bu projeleri hayata geçirebilmemiz için öncelikle meydan projesinin önündeki engelin kalkması gerekiyor.


Marina içerisindeki alanda park çalışmamız devam ediyor ve tamamlanma aşamasına yaklaştı. Burası on yıllar önce halkımızın yürüyüş yaptığı, çayını içmek için mola verdiği bir yerdi. Ancak yanlış uygulamalar nedeniyle amacı dışında kullanılmaya başlayan ve son yıllarda halkımızın gitmekten vazgeçtiği bu alana yönelik çalışmamız ilçemize yakışacak. Eskiden olduğu gibi hemşerilerimiz yürüyüş yaparak marinaya gelebilecek. Çaylarını içip peyzaj alanımızda dinlenebilecekler. Çocuklar parkımızda oynayabilecek ve küçük amfi tiyatromuz eski günlerdeki gibi amacına uygun olarak kullanılabilecek.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 

Mustafa Geyikçi: Yerel seçimler sonrası ekonomik açıdan dibe vurmuş bir belediye teslim aldık. Ciddi miktardaki borcu kapatmak için sıkı bir ekonomik tedbir programı uygulamamız gerekiyordu ve uyguladık. Gereksiz harcamalara son verdik. Sıkı tedbirler alarak, disiplini elden bırakmayarak finans sistemimizi yönetilebilir hâle getirdik. Geride kalan zamanda çok ciddi borç ödedik, önümüzdeki süreçte ödemeye de devam edeceğiz. Bu nedenle ilk zamanlarda hizmet üretmekte ciddi zorluklar yaşadık. Şimdi düne göre bir nebze de olsa iyiyiz. Artık hizmet üretebiliyoruz. Belediyeyi devraldığımız dönemde ciddi bir borç yüküyle karşılaşmamış olsak, bugün çok farklı şeyleri konuşacaktık. Ama biz yine de hemşerilerimize hak ettikleri hizmetleri vermek için zorlukları aşacağız. 


Tabii bir de hayata geçirmek istediğimiz projelerin çıkmaza girmesi var. Finike, konumuna, Antik çağa kadar uzanan tarihine, doğal güzelliklerine, denizine, kumuna, güneşine, muhteşem koylarına ve dünyanın en gözde turizm merkezlerine çok yakın olmasına rağmen gelişim sergileyeceğine gerilemiş bir ilçe. Biz bu duruma son vermek, ilçemizin vizyonunu, çehresini, içinde bulunduğu durumu değiştirmek istiyoruz. Ancak hayata geçirmek istediğimiz projeler ne yazık ki engellere takılıyor. Oysa biz imkânsızı istemiyoruz. Kent meydanı örneğinde olduğu gibi, engellerle karşılaşıyoruz ya da talebimiz ilgili kurumlardan kabul görmüyor. Biraz önce de ifade ettiğim gibi, imkânsızı istemiyoruz, ama taleplerimize olumlu yanıt alamıyoruz. Karşılaştığımız engellerin ilk sırasında bu durum yer almaktadır. Yönetim kadromuz ve birimlerimiz her şeye rağmen ilçemize hizmet üretmek için canla başla çalışmalarını sürdürüyor. 


Finike Belediyesi Kurumsal Yapı


Belediye Müdürlükleri: Yazı İşleri, Emlak İstimlak, Muhasebe, Zabıta, Kültür ve Sosyal İşler, Fen İşleri, Temizlik İşleri, Park ve Bahçeler Müdürlüğü.


Personel Sayısı: 43 memur, 6’sı sözleşmeli, 53’ü sürekli, 275’i şirket personeli olmak üzere toplam 377.


2021 yılı bütçesi: 60 milyon TL 


Stratejik Hedefler: İlçemiz, 5393 sayılı Belediyeler Kanunu’nun 41. maddesi gereği 50.000 nüfusun altında olduğu için stratejik plana sahip değildir. Ancak mevcut belediye yönetimimiz ilçemizin vizyonunu değiştirmeyi, geri kalmışlığına son vermeyi, turizmden pay almasını sağlamayı, yıllardır hayata geçirilemeyen yatırımları ilçeye kazandırmayı kendisine hedef olarak belirlemiştir.


Mustafa Geyikçi 


Marmara Üniversitesi Maliye Muhasebe Yüksekokulu’nu bitirdi. Eğitiminin ardından narenciye üretimiyle sebze yetiştiriciliği yapmaya başladı, daha sonra kurduğu narenciye paketleme ve soğuk hava deposu tesislerinde yurdun farklı yörelerine ürün gönderdi. 


1984 yılından bu yana yerel yönetimin içerisinde olan Mustafa Geyikçi, İl Genel Meclisi Üyeliği’nin yanı sıra Belediye Meclis Üyeliği de yaptı. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde CHP’den Millet İttifakı adayı olarak seçime katıldı. Kazandığı seçimle 63 yıl sonra göreve gelen CHP adayı olarak ilçe tarihine geçti. Evli ve iki çocuk babasıdır.






Önerilen Haberler