"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Esnafın Ciddi Adımlara İhtiyacı Var

  • 22 Mart 2021

Pandeminin üzerinden bir yıl geçti. Halkımız ve çalışan tüm kesimler için devlete en çok ihtiyaç duyulan pandemi süreci tam bir unutulmuşlukla geçti, geçiyor. Halkımızın sıkıntılarıyla alay edenlerin, sırça köşklerinden ülke yönetenlerin “evine ekmek götüren aç değildir” dediğini duyduk. Ülkeyi her alanda ithalatçı durumuna düşürenlerin “maaşınızı dolarla mı” alıyorsunuz diyecek kadar idraksiz açıklamalar yaptığına da tanık olduk.


Maskeyi dağıtamayan saray yönetimi, aşı konusunda da sınıfta kaldı. Geldi, geliyor denen aşılar gelemedikçe artan vaka sayılarının bedeli orta ve küçük ölçekli -çoğunluğu hizmet sektöründe faaliyet gösteren- esnafa ödetildi. Siftah yapamayan esnafa kredi verilmesiyle övünüldü, kira yardımları büyük bir destek paketiymiş gibi açıklandı. Bu süre zarfında esnaf elindekini avucundakini ayakta kalmak için harcadı. Çalışanı evine ekmek götürsün diye çaba gösterdi. 


Ülkeyi tam kapatamayan hükümet, çalışana ve esnafa faydası olmayacak tedbirlerle her geçen gün hayatımızı içinden çıkılmaz bir hâle getirmeye devam ediyor. İktidar, Türkiye'ye başkanlık sistemini dayatmakla meşgulken ekonominin belkemiği küçük esnaf hızla yok oluyor. Küçük esnafın desteklenmesi için ciddi adımlar atılmazsa, esnafımızı daha da zor günler bekliyor. Kredilerini ödeyemeyen esnaf için yarım yamalak destek paketleri açıklanmaya devam ediyor, bundan da minnet bekliyorlar. Şimdi faizleri siliyorlar, ödemeleri erteliyorlar. Bu da sadece sorunu ertelemek, bunu hepimiz biliyor ve görüyoruz. 


Aşılama yaygın yapılamadıkça tekrar kapatılma Demokles’in kılıcı gibi esnafın tepesinde sallanıyor. Saraydan ülkeyi yönetenlerin bir türlü görmek istemedikleri tabloyu partimizin yaptığı anket gözler önüne seriyor. Esnafın %78’i açıklanan destek paketinin yetersiz olduğunu belirtirken %14’ü yardımların kısmen yeterli olduğunu belirtmektedir. Esnafın sadece %8’lik kısmı açıklanmış olan gelir desteğini yeterli görüyor.


Esnaf hem çekilen kredilerin taksitlerini ödeyemedi hem de birikimini kaybetti. Esnafın sadece %34’ü verilen düşük faizli kredilerden yararlanabildi. Bu duruma göre her 10 esnaftan sadece 3’ü kredi desteğinden faydalandı.


Esnafın %81’i kredi taksitlerini ödeyemediklerini söylerken faizle ertelenen bu kredileri ilerleyen dönemlerde de tekrar ödemekte zorluk çekeceklerini belirtiyorlar. Kredi taksitlerini ödeyebilen esnaflar başka yerlere borçlanarak ödeme yaptıklarını ifade ediyor.


Esnafın %14’ü ise bu süreçte zorunlu ödemelerini karşılayabilirken ödemelerini geçmiş birikimlerini kullanarak veya sahip olduğu diğer mal varlıklarını (ev, araba vb.) satarak karşıladığını belirtiyor. Bir başka deyişle hem gelir kaybı yaşayan hem de borçlanan esnaf tüm bunlara ek olarak elindeki birikimlerini de kaybetti.


Covid-19 nedeniyle uygulanan kısıtlamalar veya hâlihazırda yaşanan ekonomik kriz neticesinde esnafın pandemi döneminde gelir ve ciro kaybı %70’leri aşmış durumda. Küçük ve orta ölçekli esnafın %28’si bu dönemde 50 ila 100 bin TL arası gelir kaybına uğradığını belirtirken, %34’ü gelir kayıplarının 100 ile 150 bin TL arasında olduğunu ifade ediyor. Ankete katılan esnafın %38’si ise bu süreçte toplam gelir kayıplarının 250 bin TL ve üzeri olduğunu belirtiyor.


Saray yönetimi ne yapıyor? Geçilmeyen köprülerin, kullanılmayan yolların paralarını demeden ödemeye devam ediyor. Havaalanlarının kiralarını erteliyor.



Kadınların hayatlarını korumak yerine onları koruması için elindeki en önemli sözleşmeden geri çekiliyor. Kanal İstanbul için devlet garantisi veriyor. Gözünü diktiği Gezi Parkı’nın sahipliğini büyükşehirden alıp vakıflarına devrediyor. Yandaşlarına sermaye aktarmaya devam ediyor. Belediyelerimizin vatandaşına yaptığı yardımların önünü kesiyor, yasaklıyor. İktidar gideceğini görüyor. Bu, onu ceza kesen ve öç alan bir yönetim hâline getiriyor. Güneş balçıkla sıvanmaz. 


Esnaflar, işçiler, milyonlarca çalışan ve kadınlar bugünleri unutmayacak. Bu ülkeyi gözü dönmüşçesine talan edenleri, insanını sahipsiz bırakanları tarih yazacak. 


Biz bu günleri birlikte aşacağımıza olan inancımızı bir an bile kaybetmiyoruz. 


CHP, ülkesinin ve halkının sahibi olduğunu göstermeye devam ediyor. Yerel yönetimlerimiz merkezi yönetimin tüm engellemelerine rağmen vatandaşına sahip çıkıyor, yanında oluyor, el uzatmaya devam ediyor, edecektir.  




Önerilen Haberler