"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fuat Öndeş: Yerel Yönetim İlkeleri’ Işığında Çalışmalarımıza Devam Edeceğiz

  • 22 Mart 2021



Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Fuat Öndeş: Büyükşehir belediyesiyle işbirliği içerisinde birçok alanda müşterek faaliyetler yürütüyoruz. Altyapı ve üstyapı çalışmaları, kadın kooperatifleri, kırsal kalkınmaya dayalı projeler, kent estetiği ve ulaşım başta olmak üzere birçok projede birlikte çalışıyoruz. Çalışmalarımızda herhangi bir olumsuzluk ve aksama yaşamadık. Özellikle geçiminin önemli bir bölümünü tarım ve hayvancılıktan sağlayan ilçemizde büyükşehir belediyesinin katkılarıyla kooperatifçilik faaliyetleri konusunda güzel bir ivme yakaladığımızı da ayrıca belirtmek isterim. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


Fuat Öndeş: İlçe nüfusumuz 50.000’in altında kaldığı için mevzuat gereği kent konseyi kuramıyoruz. STK’larla büyük bir uyum içerisinde çalışıyor, kadın kooperatifiyle ve derneklerle işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadın girişimciliğine büyük önem veriyor, kadınların sosyal ve ekonomik hayata daha etkin katılmaları, hane gelirlerine katkıda bulunmaları için yaptıkları çalışmaları aktif olarak destekliyoruz. Çeşitli derneklerden gelen talepleri değerlendiriyoruz. Makul, genele hitap eden ve kamu yararı ilkesi çerçevesinde olan talepleri imkânlarımız dahilinde gerçekleştirmeye, projelerine ve çalışmalarına katkı sunmaya çalışıyoruz. 


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Fuat Öndeş: Germencik, çeşitli etnik grupları ve farklı siyasi görüşleri barındıran kozmopolit bir demografik yapıya sahip. Fırsat eşitliği, pozitifi ayrımcılık, sosyal belediyecilik gibi çeşitli projelerle ve uygulamalarla kırılgan gruplara yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yaşlılara, engellilere, kadınlara, ekonomik anlamda yoksul olarak nitelendireceğimiz vatandaşlara aktif hizmet götürmekteyiz. Örneğin, Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi açarak kadınlara hem sosyal hem psikolojik anlamda danışma ve destek hizmeti vermeye başlayacağız. Öte yandan, özellikle pandemi döneminde ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan yaşlı vatandaşların mağduriyetlerini önlemek için sosyal yardımlaşma ekiplerimiz çalışıyor. Temel gıda alışverişleri, ilaç alımı vb. her anlamda destek verdik. İhtiyaç sahibi ailelere sosyal ve ekonomik desteğimiz sosyal belediyecilik ilkesi gereği sürüyor. Herkesi kucaklayan, kimseyi siyasi veya fikri anlamda ayırt etmeyen bakış açısıyla ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Yerel Yönetim İlkeleri”ne harfiyen uyarak herkesi kazanmaya çalışıyoruz. Oluşturduğumuz bütünleştirme ve hoşgörü anlayışı sayesinde belediye meclisimizde yer alan muhalefet partilerine mensup üyelerin de kararlarımıza mutlak suretle destek olduğunu ve kararların genellikle oybirliğiyle alındığını gördük. Vatandaşlardan da bu anlamda olumlu geri dönüşler olarak alıyoruz. Belediyemiz, herkesin rahatça gelip gittiği ve muhalif vatandaşlar nezdinde bile siyasi kurum algısının değiştiği bir yapıya kavuştu. Halkın bizlere ilettiği mesajlardan ve görüşlerden bunu başardığımızı gözlemliyoruz. Bundan sonraki süreçte de hoşgörü ortamının devam etmesi, önceki dönemde siyasi ve şahsi meseleler sebebiyle yapılan haksızlıkların ve ötekileştirmenin yarattığı önyargıların tamamen bitirilmesi için görev bilinciyle ve “Yerel Yönetim İlkeleri” ışığında çalışmalarımıza devam edeceğiz. 


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 


Fuat Öndeş: Seçimlerde başlıca vaadimiz, halkın huzurunu ve mutluluğunu sağlayarak önce temel eksiklikleri, yıllarca bekleyen hizmetleri hızlıca yerine getirmek, ardından üst düzey ve farkındalık yaratacak ve refahı artıracak projelere hayat vermekti. Bu anlamda göreve geldiğimiz günden beri ilk ve en temel hedefimiz, önceki dönemden kalan ciddi borç yükünü hafifletmek, belediyeyi içerisinde bulunduğu mali bataklıktan çıkararak şeffaf, disiplinli ve hesap verebilir bir iktisadi düzen kurmaktı. Hizmetlerin kesintisiz sağlanması ve mağduriyetlerin ortadan kalkması için özellikle ilçemizde bulunan esnaflara olan borçlarımızı kapattık, büyük ölçekli borçları protokollerle yapılandırdık, icra ve hacizleri önemli ölçüde çözerek işlevselliği ve işlerliliği olan yeni bir mali sistem kurduk. Akabinde sosyal belediyecilik anlamında “GESA” adlı sosyal yardımlaşma ağını kurduk. Vatandaşların tüm ihtiyaçlarını ve taleplerini karşılamak, topluma dokunan bir belediye olmak için ekip arkadaşlarımız sahada aktif olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Önem verdiğimiz ve yoğun emek harcadığımız bir diğer konu ise, geçiminin önemli bir bölümünü tarım ve hayvancılıkla sağlayan, süt ve zeytinyağı üretiminde bölgede üst sıralarda olan, dünya incir üretiminde %80 rekolteye sahip ilçemizdeki kırsal kalkınma faaliyetleridir. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’nun katkılarıyla süt toplama merkezleri ve süt tankları oluşturmaya başladık. Germencik Belediyesi ve 6 tarımsal kalkınma kooperatifi işbirliğiyle İNYA markasını yaratarak ambalajından kurumsal kimliğine, mağaza/satış zincirine kadar incir ve zeytinyağıyla bunlara dayalı ürünleri üreten/pazarlayan bir firma kurduk. GERKOOP adında bir çatı kooperatif kurduk, özellikle süt üreticisini desteklemek için faaliyetler yürütüyoruz. Bunların yanında asli görevlerimizi de sürdürüyoruz.  Pandemi döneminde esnaflar için nakdi yardım, kira ötelemesi, vatandaşlara yönelik ayni yardımlar, öğrencilerin sınav ücretlerinin karşılanması gibi pek çok çalışma gerçekleştirdik. 


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


Fuat Öndeş: Ayakları yere basan, mutlak suretle kamu yararı oluşturacak, vatandaşların menfaatine ve faydasına olacak şekilde israftan uzak projelere ağırlık vereceğiz. Mevcutta devam eden projelerimizi daha ileri taşımak istiyoruz. Temel ihtiyaçların karşılanması ve mağduriyetlerin giderilmesi, önceliklerimiz arasında. Kent estetiği ve şehirleşme, belediye gelirlerinin artırılması, işlevsel ve sürdürülebilir olarak tesis ettiğimiz mali düzenin güçlendirilmesi, sosyal ve ekonomik anlamda vatandaşın desteklenmesi, istihdam yaratacak projelerin ve faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, diğer çalışmalarımız arasında yer alıyor.  


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


Fuat Öndeş: Belediye, birçok değişkenin yer aldığı kompleks bir yapı. Siyasi, idari, mali, kültürel, demografik bağlamda denge gerektiren hassas bir alan. Bu sebeple birden fazla dengenin yer aldığı bir organizasyonu herkesin faydasına olacak şekilde doğru ve sorunsuz yönetmek, mükemmeliyetçiliği de hesaba katarsak başlı başına zor bir iş. Göreve, “böyle gelmiş, böyle gider mantığıyla” yaklaşıldığı takdirde, idealist ve vizyoner yaklaşımlarla donatılmayan bir yönetim anlayışı benimsediğinde belediyeciliğin zor olmadığını da belirtmek isterim. Ancak bizim anlayışımız mükemmeliyetçi, vizyoner ve idealist bir çerçevede ilerlediği için zorlandığımız zamanlar oluyor. Hizmetlerin yerine getirilmesi için bizleri zorlayan en önemli konular, mali alanda. Belediye gelirlerinin artırılması, merkezi bütçeden daha fazla kaynak ayrılması ve birtakım gelirlerin belediye bütçesine akışının sağlanması için düzenleme yapılması gerekiyor. Siyasi ve fikri açıdan önyargılı yaklaşımlar da zorlayıcı bir diğer konu. Biz bu konuda ciddi çalışmalar yaparak önyargıları kırmaya ve normalleşmeyi yakalamaya çalışıyoruz.


Germencik Belediyesi Kurumsal Yapı:


Belediye Başkanı, Belediye Encümeni, Belediye Meclisi, Birim Müdürlükleri, İnya Gıda Termal Turz. Akaryakıt Taş. İnş. Org. San. ve Tic. A.Ş.


Birimler: Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, İşletme Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü.


Çalışan Sayısı: 296 


Bütçemiz: 81 milyon TL


Stratejik Hedefler: Daha modern, daha güzel ve yaşanabilir bir ilçe inşa etmek, huzur ve refahın sağlandığı vizyoner hizmetlerle üst düzey bir yaşam alanı yaratmak. 



Fuat Öndeş


Yükseköğrenimine Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde başladı, daha sonra İzmir Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde öğrenimine devam etti ve mezun oldu. 2019 yerel seçimlerinde Germencik Belediye Başkanlığı’na seçildi. Evli ve üç çocuk babasıdır.




Önerilen Haberler