YÜKLENİYOR
Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?
Soner Çetin: Büyükşehir belediyesinin CHP’li olmasının özellikle uyum açısından büyük yararları var. Büyükşehir belediyesiyle her alanda uyumlu bir çalışma içerisindeyiz. Büyükşehir belediyesinin sorumluluk alanında olan sorunların çözümünde bu durum büyük avantaj sağlıyor.
Büyükşehir belediyesiyle ortak çalışma alanları oluşturuyoruz. Çukurova Belediyesi olarak Adana’ya “Jakaranda Kültür ve Sanat Festivali” adı altında yeni bir festival kazandırıyoruz. İlkini bu yıl Mayıs ayında yapmayı planladığımız etkinlik, pandemi nedeniyle 2022 yılında yapılacak. Bu kapsamda büyükşehir belediyesiyle birlikte Jakaranda Ormanı ve Çocuk Köyü projemiz var. Bu alanın Adana’ya kazandırılması için çalışmalara başladık.
İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?
Soner Çetin: Çukurova ilçesinde STK’larla işbirliği içinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Göreve gelir gelmez STK’ların, üniversitelerin ve meslek odalarının temsilcilerinin yer aldığı “Danışma Kurulu” oluşturduk. Burada ortaya çıkan önerilerin uygulanabilir olanlarını gündemimize alıyoruz. Üç ayda bir gerçekleştirilen Danışma Kurulu toplantıları pandemi döneminde yapılamadı. Ama bu durum STK’larla ilişkilerin koptuğu anlamına gelmiyor. Her konuda ilçemizdeki STK’larla istişare hâlindeyiz. STK’larla ilişkilerimizi katılımcı belediyecilik anlayışımız belirlemektedir.
Çukurova Kent Konseyi ve buna bağlı oluşturulan meclisler de kendi alanlarında çalışmalar yapmaktadır, toplumun tüm kesimiyle ilgili projeler üretmektedir. Kent konseyinde ve konseye bağlı meclislerde oluşturulan projelere tam destek vermekteyiz.
Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?
Soner Çetin: Toplumun her kesimine yönelik projeler üretiyoruz. Çukurova’nın engelsiz kent olabilmesi için işe belediye binamızdan başladık. Çukurova Belediyesi, engelli vatandaşların kolaylıkla işlerini halledebileceği ve hareket edebileceği bir yer hâline geldi. Bunun dışında bölgenin tek engelsiz yüzme havuzu Çukurova Belediyesi’ne aittir. Burada engelliler hem spor yapabilmekte hem de uzmanlar eşliğinde rehabilite edilmektedir. Engelliler için kütüphane ve engelsiz park yine dezavantajlı gruplar için verdiğimiz diğer hizmetlere örnektir.
Yaşlıları da düşündük ve 13 tane “Emekli Dinlenme Evi” açtık. Emekliler burada ücretsiz çay-kahve ikramından yararlanıyor, günlük gazetelerini okuyor ve sohbet ediyorlar. Kadınlar için 4 tane “Kadın Sohbet ve Dayanışma Evi”ni hizmete açtık. Kadınların spor yapabildiği, meslek kurslarına devam ettiği “Kadın Sohbet ve Dayanışma Evleri”nin sayısını ihtiyaç doğrultusunda artıracağız.
En önemli projelerimizden biri de “Semt Kreşleri”dir. Sayısı sekize ulaşan semt kreşlerimiz büyük ilgi görüyor. Buraya kabul edeceğimiz çocuklar noter huzurunda kurayla belirlenmektedir. Semt kreşlerinin dokuzuncusunun yapımı devam etmektedir.
Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?
Soner Çetin: En önemli vaatlerimizden birisi, öğrenci yurduydu. “Atatürk” adını verdiğimiz öğrenci yurdunun açılışını Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla 28 Kasım 2020 tarihinde gerçekleştirdik. Yarısı kız, yarısı erkek olacak şekilde öğrencilerin barınacağı yurt, 530 kişi kapasiteli. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projelerinden biri olan “Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi”ni bu hizmet döneminde tamamlamayı planlıyoruz. Çağdaş bir kentleşme örneği olacak projeyle ilgili olarak yatırımcı firmalarla görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca engelliler için “Mola Evi” projemiz var. Bu projede de sona gelindi. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla temelini attığımız “Mola Evi” projesi, engelli annelerinin kendilerine zaman ayırabilmesi için çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri bir tesis olacak. Temel prensip olarak tüm vaatlerimizi yerine getirmeyi planlıyoruz. Yapamayacağımız çalışmaların sözünü vermiyoruz.
Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?
Soner Çetin: Öncelikle “Belediye Evleri Kentsel Dönüşüm Projesi”ni tamamlamayı istiyoruz. Ayrıca Adana’nın 25 yıllık imar sorununu çözdük ve Şambayadı-Kabasakal bölgesindeki 16.000 hak sahibine tapularını dağıttık. Burada 250.000 kişinin yaşayacağı çağdaş bir alan kurulacak. Yükseklik sınırının olduğu, kesintisiz yeşil aksların, geniş bulvarların ve sorunsuz altyapının bulunduğu bir alan oluşturmak hayalindeyiz. Kısa zamanda büyükşehir belediyesiyle bölgedeki imar yollarının açılması çalışmalarına başlayacağız.
Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
Soner Çetin: Belediyelerin en önemli sorunu, kaynak sorunudur. Ancak hizmet üretirken hiçbir zaman bahanelerin arkasına sığınmadık. Akılcı yönetimle ve tasarruf tedbirleriyle önemli hizmetler yaptık. Belediyede israfın önüne geçtik ve bir anlamda kendi kaynağımızı yarattık.
Çukurova Belediyesi Kurumsal Yapı
Birimler: Belediye Başkanı, Belediye Meclisi, Belediye Encümeni, Özel Kalem Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Yol İşleri Müdürlüğü, Fen İşleri Müdürlüğü, Park Bahçeler Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Tesisler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, Çevre Koruma Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Hukuk İşleri, Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, Kültür Müdürlüğü, Emlak İstimlak Müdürlüğü, Basın Yayın Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Arşiv Müdürlüğü, Koordinasyon İşleri Müdürlüğü, Halk Masası.
Stratejik Hedefler: Çoğulcu ve katılımcı bir yönetim anlayışını benimsiyoruz. Hedefimiz, toplumun tüm kesimlerine hiçbir ayrım yapmadan eşit ve adaletli hizmet götürmek. Dezavantajlı gruplara yönelik pozitif ayrım yaparken insanların doğumdan ölüme kadar belediye hizmetlerinden en iyi şekilde yararlanması için çaba gösteriyoruz. Projelerimizi hayata geçirirken doğanın ve çevrenin korunması önceliğimiz oluyor. Tüm projelerimizde başta STK’lar olmak üzere halkın görüşlerinin alınmasını gerekli buluyoruz. Sağlam bir mali yapıya sahip olmak için israfı ortadan kaldırıyor ve en iyi hizmeti en ucuza almak için çaba gösteriyoruz.
Çalışan Sayısı: 222 memur, 97 sözleşmesi personel, 73 kadrolu işçi, 1.180 şirket işçisi.
Bütçe: 300 milyon TL
Soner Çetin
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Adana Barosu’nun kayıtlı üyesi olarak serbest avukatlık yaptı. Belediye başkanı seçilmesiyle birlikte bu görevini bıraktı.
Bugüne kadar birçok sivil toplum örgütünde, dernekte ve spor kulübünde yöneticilik yapan Soner Çetin, Adana Barosu bünyesindeki çeşitli komisyonlarda görev aldı. 2004 yılında Adana Barosu Başkan Yardımcılığı görevine getirildi. 2006 yılında Adana Barosu Demokrat Avukatlar Grubu’nun başkan adayı olarak seçimlere girdi.
Siyasal yaşamına 1992 yılında CHP’nin Seyhan İlçe Örgütü’nde kurucu üye, ilçe ve il yöneticisi olarak başladı. Partinin çeşitli kademelerinde görevler üstlendi. 2009 yılında CHP’nin Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. 33. Olağan Kurultay’da CHP Parti Meclisi üyeliğine seçildi. 2014 yılı yerel seçimlerinde CHP’den Çukurova Belediye Başkanlığı’na seçildi, 2019 yılı yerel seçimlerinde ikinci defa Çukurova Belediye Başkanlığı’na seçilen Soner Çetin, görevine hâlen devam etmektedir. Evli ve dört çocuk babasıdır.