YÜKLENİYOR
Belediyeniz sınırlarındaki yaşlı nüfusunuz ne kadar?
Ahmet Ataç: İlçe nüfusumuz 371.303’dür. 60 yaş üstü, 57.275’tir. Yani nüfusumuzun %15.4’ü 60 yaşın üzerindedir.
Yaşlı Dostu Kent Eylem Planınız var mı? (Varsa bu kapsamda yapılan çalışmaları, hedefleri, gerçekleşen projeleri anlatmanızı rica ediyoruz.)
Ahmet Ataç: Eylem planıyla ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir. Öte yandan, geçmişi uzun yıllara dayanan ve memnuniyet oranı açısından başarılı noktaya ulaşmış çalışmalarımızla önemli deneyimler edindik.
İlçenizin stratejik planının bütününde yaşlıları gözeten bir yaklaşım var mı? Varsa nasıl?
Ahmet Ataç: Bir belediye başkanı, yaptığı asfalt yolla ya da yeşil alanlarla övünemez. Bunlar zaten yapmakla mükellef olduğu vazifeleridir. Ben vatandaşların sosyal ve kültürel hayatına katkıda bulunan, sürdürülebilir projelerin ortaya çıkmasını sağlayan, bu konuda görev ve sorumluluklar alan bir hizmet anlayışını benimsiyorum. Amacımız, sosyal sorunların ortaya çıkmasına engel olmak, bu konuda önleyici tedbirler almak ve böylece vatandaşlara daha mutlu ve huzurlu, sosyal olanakları geniş bir yaşam alanı sağlamak. Sosyal kapsayıcılığı olan ve yaygınlaştırılabilir nitelikte projeler üretiyoruz.
Yaşam boyu öğrenme anlayışımızla yaşlı vatandaşlara yönelik gündelik hayata uyum sağlayabilecekleri, kaliteli vakit geçirebilecekleri, üreterek ve öğrenerek kendilerini geliştirecekleri eğitim ve etkinlikler sunuyoruz. Yaşlı vatandaşların tecrübesiyle gençlerin enerjisini bir araya getiren sinerjiyi ilçemize yaymayı hedefliyoruz.
Sağlık, sosyalleşme, kültürel faaliyetler kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir?
Ahmet Ataç: Tepebaşı’nda her kesimden insanı önceleyen ve odağına alan projelerimiz var. Hiçbir projemiz tek yönlü değil; çoğulcu, faydacı ve birleştirici. Yaşlı vatandaşların sosyalleşmesi amacıyla hizmet veren “Belde Evleri” ve “Deneyimli Kafeler” ilçe genelinde hizmet vermektedir. “Belde Evleri”nin ilki 2001 yılında açılmış olup bugün 24 noktada hizmet vermektedir. Deneyimli Kafeler ise, 12 noktada hizmet vermektedir. Spor imkânları açısından da bölgemizdeki yaşlı vatandaşlar, mahallelerde yer alan parklarda yeşilin içerisinde günlük yürüyüşlerini yapmanın keyfini yaşarken modern spor aletleriyle egzersiz yaparak sağlıklı bir yaşam sürmeye devam ediyor. Ayrıca gençlerin yanı sıra yaşlı vatandaşlar da uluslararası Leeds sertifikalı çevreci binasıyla Mustafa Kemal Atatürk Spor Tesisleri Su Sporları Merkezi’nden ve ilçenin en büyük spor tesislerinden olan Şirintepe Yunus Emre Spor Tesisleri’nden de yararlanabiliyor. “Kültür Turları” kapsamında bugüne kadar 150.000 kişi Çanakkale Destanı’nın yazıldığı kutsal toprakları yerinde görme imkânı buldu. Diğer aktivitelerle de sosyalleşmenin keyfini yaşıyorlar. Kültür etkinliklerine Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında ara verildi. Tepebaşı Belediyesi, yaşça olgun vatandaşların eve kapanmadan sosyal hayatın içinde olmasını destekliyor. Buna yönelik gerçekleştirdiği etkinliklerine de pandeminin sona ermesiyle birlikte devam edecek.
Özel bir uygulama alanı olan Yaşam Köyü’nde hem yaş alan vatandaşların hem de çocukların hizmet alabildiği birimler var. Alzheimer hastası vatandaşların ve ailelerinin yaşamını kolaylaştırmak, sosyal hayata katılımlarını desteklemek amacıyla hayata geçirdiğimiz Yaşam Köyü’nde yer alan104 kişi kapasiteli Alzheimer Konukevi, 2014 yılından bu yana hizmet veriyor. Yine Yaşam Köyü içerisinde 2015 yılında açılan Sağlıklı Yaşlılar Konukevi, 60 yaş ve üzerindeki, sosyal yönden yoksunluk duyan, bakıma ve yardıma muhtaç olup kişisel özbakım ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilecek bireylere yönelik olarak 36 kişilik kapasitesiyle hizmet vermeye devam ediyor.
Yaşlı vatandaşların her koşulda yanında olan TEBEV (evde bakım hizmetleri), 2012’den bu yana 65 yaş üstü kimsesiz vatandaşlara sağlık ve hastaneye ulaşım hizmetinden eczane ve market alışverişine kadar pek çok konuda yardımcı oluyor. Yaşam Köyü’nün içinde bulunan Fizyoterapi Merkezi de yaş alan vatandaşlara hizmet vermektedir. TEBEV, bünyesindeki 354 vatandaşa takipli olarak hizmet sağlamayı sürdürüyor. 2012 yılından bugüne kadar 1.093 vatandaşın takibini gerçekleştirdi.
Kısa bir süre sonra hizmete girecek Metin Özöğüt Yaşam ve Bakım Merkezi’nin yer tahsisi belediyemiz tarafından yapılırken inşaat giderleri Özöğüt ailesi tarafından karşılanıyor. 4.684 metrekarelik alanda yer alan Metin Özöğüt Yaşam ve Bakım Merkezi, 72 yatak kapasitesiyle hizmet verecek. Merkez, hayırsever Özöğüt ailesinin belediyemize olan güvenini ortaya koyan güzel bir işbirliği örneği oldu.
Sizce yaşlılık politikalarında yerel yönetimlerin öncelikli hedefleri neler olmalıdır?
Ahmet Ataç: Yaklaşık 20 yıldır toplumun her kesiminde olduğu gibi yaşlı vatandaşlar da merkezi iktidar tarafından zor yaşam koşullarına maruz bırakılıyor. Emeklilik günlerinde rahat bir nefes alarak sevdikleriyle keyif dolu zamanlar geçirmesi gereken büyüklerimiz, maddi açıdan yaşadıkları yetersizlikler nedeniyle hak ettikleri şekilde yaşayamıyor. Birçoğu geçim derdinden dolayı çalışmaya devam etmek zorunda bırakılıyor. İşsizliğin geldiği nokta da düşünüldüğünde iş bulamayan çoğunluk, yaşamından ve ihtiyaçlarından tasarruf ederek hayatına devam etmeye çabalıyor. İşte, bu noktada yerel yönetimlere büyük görevler düşüyor.
Özellikle kent yaşamında daha sosyal olmaları gereken büyüklerimiz, tesislere, etkinliklere ve yaşam ortamlarına gereksinim duyuyor. Bu aşamada devreye girecek olan sosyal belediyecilik anlayışı, yaşlı vatandaşlara keyifli alternatifler sunmalı. Sanatsal ve kültürel faaliyetlerden kentin koşuşturması içinde soluklanabilecekleri alanlara, akranlarıyla bir araya gelerek sosyalleşebilecekleri sosyal ortamlardan sağlık kontrollerinin yapılacağı imkânlara kadar. Yaşlı vatandaşları her anlamda rahatlatacak ve refah düzeyini yükseltecek projelerin hayata geçirilmesinin önemli olduğuna inanıyorum.