YÜKLENİYOR
Belediyeniz sınırlarındaki yaşlı nüfusunuz ne kadar?
Cemil Tugay: Karşıyaka’da 2020 kayıtlarına göre 350.100 olarak belirlenen ilçe nüfusunun %21’i, yani yaklaşık 74.500’ü 65 yaş üzeri kişilerden oluşmaktadır. Karşıyaka genel olarak yaş ortalaması yüksek bir ilçedir.
“Yaşlı Dostu Kent Eylem Planı”nız var mı? (Varsa bu kapsamda yapılan çalışmaları, hedefleri, gerçekleşen projeleri anlatmanızı rica ediyoruz.)
Cemil Tugay: Şu an için yok. Ama içinde bulunduğumuz şartlarda önemli bir gereklilik olduğunu düşünmekteyiz.
İlçenizin stratejik planının bütününde yaşlıları gözeten bir yaklaşım var mı? Varsa nasıl?
Cemil Tugay: Stratejik planda yaşlılara yönelik hizmetler sağlık ve sosyal hizmetler çerçevesinde planlanmış, ayrı bir başlık altında tanımlanmamıştır. Pandemiyle beraber yaşlı vatandaşların yaşam koşullarında artış gösteren yoksunluk, yoksulluk ve yalnızlaşma sorunları stratejik planları yeniden gözden geçirme ihtiyacını da düşündürmektedir.
Sağlık, sosyalleşme, kültürel faaliyetler kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir?
Cemil Tugay: Yaşlı nüfusun sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere doğrudan veya dolaylı katılımını sağlamak için pek çok tesisimiz ve organizasyonumuz mevcut. Mahalle ve kültür merkezlerimizde yaygın olarak sosyal faaliyet, kurs, sanat ve kültür aktiviteleri düzenlenmektedir. Yaş almış vatandaşların sosyalleşmesine hizmet etmek amacıyla kurmuş olduğumuz bir merkezimizin de olduğunu belirtmek isterim. 60 yaş üzeri Karşıyakalıların bir araya gelerek sosyalleşme, kaliteli vakit geçirme ve hobilerini gerçekleştirme fırsatı buldukları “Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi”nde resimden pilatese, aşçılıktan tangoya kadar 16 farklı branşta kurs verilmektedir. Üyelik sistemiyle çalışan merkezde kuaför ve psikolojik danışmanlık hizmetiyle birlikte birçok sosyal ve kültürel aktivite düzenlenmektedir.
Pandemi dönemi yaşlı vatandaşlara yönelik hizmetlerimize yeni kalemler eklemiştir. Bu dönemde yasaklar nedeniyle veya kendi tercihleriyle evde izole olan ve yalnız yaşayan yaşlı vatandaşların envanterini çıkarıp takibe aldık. Günlük telefon görüşmesiyle ve haftada bir gün moral ve sosyal destek amaçlı ziyaretle 65 yaş üzeri vatandaşların sağlık durumlarını gözlemlemeye çalıştık. Pandemi döneminde yaşlı vatandaşlara yönelik açık alan konserleri ve spor aktiviteleri düzenlendi.
Projelendirdiğimiz ve yakında yapımına başlayacağımız “Alzheimer Evi”, Alzheimer hastaları için rehabilitasyon ve günlük aktivite merkezi olurken yakınlarına hasta bakım eğitimleri vereceğimiz ve bilinçlendirme çalışmaları yapacağımız bir odak alan da olacak. Bu tesisin yapımına ve işletim sürecine konuyla ilgili STK’ları ve akademik birimleri paydaş olarak katmayı planlıyoruz.
Evde bakım ve evde sağlık hizmetleri birimimiz ESDEM, yaşlı ve bakım desteğine muhtaç vatandaşlara evlerinde hizmet vermeye devam ediyor.
Yaşlı destek ağı ve acil destek birimi kurma çalışmamız devam ediyor.
Sizce yaşlılık politikalarında yerel yönetimlerin öncelikli hedefleri neler olmalıdır?
Cemil Tugay: Yerel yönetimler hizmet alanlarındaki yaşlı nüfusun envanterini çıkarmalı, mevcut durumun ortaya çıkardığı ihtiyaçlara yönelik planlama yapmalıdır. İleri yaşın getirdiği yoksunluk, yoksulluk ve yalnızlık gibi sorunlara çözümler üretmek öncelikli hedefler olmalı. İleri yaşta sık görülen sağlık problemlerine yönelik bilinçlendirme, önleme ve rehabilitasyon çalışmalarının yerel yönetimler eliyle yapılmasını doğru buluyorum. Bu alanın çok geniş potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.
İleri yaşlılık, çoğu zaman başka insanların bakımına ve desteğine ihtiyaç duyulan bir durumdur. Bu durum yaşlı yakınlarının da mutsuzluğuna, iş ve sosyal yaşamda kısıtlanmalarına neden olabilmektedir. Bu nedenle yaşlı destek hizmetleri genç aile bireyleri de dahil edilerek çok yönlü planlanmalı, süreçlere toplumun tüm katmanları değişik yöntemlerle dahil edilmelidir.
Hedef, bilinçli yaşam ve yaşlanma olmalı. İleri yaşlardaki insanların kentin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamından izole edilmesinin önüne geçilmelidir. Kentler planlanırken yaşlılığın getirdiği fiziksel ve zihinsel engeller hesaba katılmalıdır ve yaşlı dostu kent tasarımları geliştirilmelidir.