"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Fethi Yaşar: Sivil Toplumla Yakın, Verimli İşbirliğimiz Var

  • 29 Mart 2021


Belediyenizin büyükşehir belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Fethi Yaşar: Makamlar, ayrım yapılacak yerler değildir. Göreve geldiğim günden beri kurumlar arası işbirliğinin önemini bilerek işimi yaptım. Bizler iyi geçinir, ele ele verirsek meyvesini vatandaşlar yer. Kavga edersek, cezasını yine vatandaş çeker. Yenimahalle’de her zaman tüm kurumlarımızla uyum içinde çalıştık. Senin işin, benim işim demedik. İlçe Milli Eğitim’e de destek olduk, müftülüğümüze de. Emniyetimize de, İl Sağlık Müdürlüğü’ne de. Nerede neye ihtiyaç varsa, hemen büyükşehir belediyesiyle iletişim kurduk. Yenimahalle’de sağlam ilişkiler kurduk, uyum içinde olduk. Bundan sonra da aynı hoşgörüyle çalışmaya devam edeceğiz. Kazanan, Yenimahalle ve Yenimahalleli hemşerilerim olacak.

  

İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı? 


Fethi Yaşar: Kentler çocuklar gibidir. Sorunları bitmez. Bu sorunlara sağlıklı çözümlerin bulunmasında ortak akla ihtiyaç var. “Ben yaptım oldu” dönemleri dünyada da bitti. O yüzden el ele vermeli, sorunları çözmek için aynı masaya oturup ortak akılla çözüm aramalıyız. Yenimahalle’nin bir kent konseyi var. Üstelik, başkentin en aktif ve katılımcı kent konseylerinden birisi. Hemen her konuda istişare içerisindeyiz ve tüm talepleri değerlendirerek imkânlarımız ölçüsünde kent konseyine destek veriyoruz. Topluma faydalı olacak projelerin bir parçası olmaktan her zaman memnuniyet duyduk. STK'lar, demokrasilerin önemli bir parçasıdır. Bir ülkede STK’lar ne kadar güçlüyse, orada hukuk ve demokrasi de güçlü olur. Dünyadaki gelişmiş ülkeler de gücünü STK’lardan alır. Bana Ankara’da “sivil toplumun abisi” diyorlar. Çünkü sivil toplumun değerini bilerek onların her zaman yanında oldum. Bununla gurur duyuyorum.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var? 


Fethi Yaşar: Yenimahalle’de önceliğimiz her zaman halk oldu. Her yatırımımızda kendimize “halk bunun neresinde” olacak diye sorduk. Halk yararına olmayan hiçbir projeye imza atmadık, atmayacağız.  Özellikle dezavantajlı gruplar için yaşamaktan mutlu olacakları bir ilçe inşa etmek istedik. Öncelikle şunu belirtmek isterim. Göreve geldiğimde engelliler adına hiçbir yatırım teslim almadım. Engelli vatandaşın hakkının sağlıklı vatandaş kadar önemli olduğuna inanıyorum. Belediyemizde engelli istihdamı konusunda da kotanın çok üzerindeyiz. Sağlıklı bireylerin olduğu kadar engelli vatandaşların da yaşamaktan onur duyduğu, mutlu olduğu bir Yenimahalle için var gücümüzle çabalıyoruz. Bunun için “Zihinsel Engelliler Yaşam Merkezi”ni yaptık. Aynı şekilde “Omurilik Yaşam Merkezini” de biz yaptık ve idaresini derneğe verdik. “Görme Engelliler Spor Kulübü” sahalarını ve idari binalarını yaptık, teslim ettik. Belediyenin ekonomik açıdan zor durumda olan ailelere verdiği Yenikart’ta engellilere öncelik tanıdık. Okullara otizmliler için sınıflar yaptık ve teslim ettik. Engelli hizmet araçlarını engellilerin hizmetine sunduk. Tekerlekli sandalye, akülü sandalye, baston vs. bakımından gücümüzün yettiği kadar tüm engelli vatandaşlara yardımcı olmaya çalıştık. Öte yandan toplumun kanayan yarası  “kadına şiddet” konusunda da üstümüze düşen tüm görevleri yapmaya gayret ediyoruz. Dezavantajlı kadınlar ve çocukları için Ankara’nın en büyük kadın sığınma evini biz yaptık. 7 yıldır burada şiddet mağduru kadınlara ve çocuklarına sahip çıkıyor, onlara sıcak yuva oluyoruz.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz? 

Fethi Yaşar: Yenimahalle’ye 11 yılda çok şey kazandırdık. Bugüne kadar 650’ye yakın irili ufaklı projeye imza attık. Ama 2019 seçimlerinde söz verdiğim yatırımlar arasında bazıları benim için çok önemli. Özellikle Cumhuriyet Akademisi’nden, Yaşlı Yaşam ve Alzheimer Merkezi’nden, Demetevler’in trafik sorununa bir nebze de olsa çözüm olmasını umduğumuz Demetevler Kapalı Otopark Projeleri’nden  bahsetmek isterim. 


İlçemize kazandıracağımız Cumhuriyet Akademisi’yle gençlerin ve çocukların eğitimde hiçbir yenilikten geri kalmamalarını, çağdaş eğitim müfredatına uygun, kaliteli eğitim almalarını amaçlıyoruz. Yenimahalle Cumhuriyet Akademisi’ni Batıkent’e yapacağız. 12.310 metrekare arsa üzerine, 5.401 metrekare kapalı inşaat alanına sahip olan tesis; bodrum, zemin ve birinci kat olmak üzere toplam 3 kattan oluşacak. Yenimahalle'de gençlerin ve çocukların eğitimine büyük katkı sağlayacak tesis içerisinde konser salonu, spor salonu, kütüphaneler, engelli sınıfları, atölyeler ve kafeterya yer alacak. İçerisinde otopark ve idari işlerin de bulunduğu eğitim tesisi Yenimahalleli gençlerin kültürel, sosyal, sağlık, bilişim ve spor gibi alanlarda çağdaş eğitim sistemine uygun olarak eğitim alması için hizmet verecek. Akademimizin proje çalışması devam ediyor.


Yaşlıların, Alzheimer hastalarının ve onlara bakanların yaşam standartlarını iyileştirmeyi amaçladığımız Yenimahalle Belediyesi Alzheimer ve Yaşlı Yaşam Merkezi'ni de Yakacık Mahallesi'nde yapacağız. Proje 3 kattan oluşuyor. Arsa alanı 4.501 metrekare ve inşaat alanı 6.394 metrekare olan yapıda zihinsel ve ev içi aktivitelerin yanı sıra psiko-motor ve sosyo-duygusal aktiviteler de yapılacak. Alzheimer hastaları için fizyoterapi, rehabilitasyon servisi, sosyal hizmetler servisi, destekleyici özel eğitim ve aktivite servisi bulunacak. Ayrıca sosyal/kültürel etkinlikler alanında yapılacak faaliyetlerle hastalara rehabilitasyon, eğlence ve sanat bir arada sunulacak. Yaşlı yaşam merkezinde 95 kişiye, Alzheimer merkezinde 26 kişiye yatılı hizmet vermeyi hedefliyoruz. Demetevler’deki trafik ve otopark sorununun çözümü için de 4.885 metrekare alan üzerine 5 katlı, 634 araç kapasiteli otopark inşa edeceğiz. 


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var? 


Fethi Yaşar: Öncelikli hedefimiz, bu üç önemli projeyi hayata geçirmek ve bu dönemimiz içinde hizmete açmak.


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz? 


Fethi Yaşar: Yaşadığımız en büyük zorluk, belediye gelirlerindeki düşüşe rağmen belediye giderlerinin artmış olması. Yaşanan ekonomik sıkıntılar ve üzerine gelen pandemi koşullarının yatırım yapmayı zora sokması. Bu nedenle hem düzenli yapmak zorunda olduğumuz altyapı, yeşil alan ve temizlik çalışmalarını yapmak hem de vaatlerimizi yerine getirebilmek amacıyla kaynaklarımızı son derece dikkatli kullanıyor, tasarruf tedbirlerini çok sıkı uyguluyoruz. 


Yenimahalle Belediyesi Kurumsal Yapı


Birimler: Teftiş Kurulu Müdürlüğü, Özel Kalem Müdürlüğü, İç Denetim Birimi, Kültür Sosyal İşler Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Temizlik İşleri Müdürlüğü, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü, Basın Yayın Müdürlüğü, Muhtarlık İşleri Müdürlüğü, Bilgi İşlem Müdürlüğü, Sivil Savunma Uzmanlığı, Halkla İlişkiler Müdürlüğü, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, Hukuk İşleri Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Müdürlüğü, Sağlık İşleri Müdürlüğü, Veteriner İşleri Müdürlüğü, Yepa Ltd. Şti, Fen İşleri Müdürlüğü, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü, Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü, Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü, Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü, Zabıta Müdürlüğü, Yazı İşleri Müdürlüğü


Çalışan Sayısı: 3917 


Bütçe: 625 milyon 100 bin TL


Stratejik Hedefler: Güçlü saygın ve özgün bir belediye yönetimi sergilemek. İnsan odaklı, çevresel yaşam kalitesi yüksek, planlı, özgün, modern, estetik marka olan bir ‘’Yeşil Kent’’ oluşturmak. Sağlıklı çevre ve sağlıklı toplum anlayışıyla temizlik, zararlılarla mücadele ve geri dönüşüm hizmetlerini tam, zamanında ve hızlı bir şekilde gerçekleştirmek. Sosyal belediyecilik anlayışıyla eğitimi, sporu ve sosyo-kültürel yapıyı koruyan, güçlendiren ve geliştiren hizmet, faaliyet ve projeleri yürütmek. İlçemizde yaşayan engellilere yönelik hizmetler sunmak. Belediye kaynaklarını etkin, verimli ve ekonomik bir anlayışla yöneterek ilçemizde yaşayan vatandaşlara yönelik hizmetler sunmak. Sağlıklı ve sürdürülebilir bir yaşam kalitesi için halk ve çevre sağlığı hizmetlerini yürütmek. Sosyal ve ticari hayatın sağlıklı ve düzen içerisinde devam etmesi için işyeri denetim ve ruhsatı hizmetlerini en etkin şekilde sunmak. Kurumsal gelişimi tamamlayan modern bilişim teknolojilerini en üst düzeyde ve etkin bir şekilde kullanmak. Mevzuat çerçevesinde doğal afetlere karşı tedbirler almak.



Fethi Yaşar


Lise eğitimini Ankara’da tamamladı. Eğitiminden sonra serbest ticarete başladı. Tam entegre döşemelik ve perdelik kumaş üreten Prestige Mensucat A.Ş.’nin ve  4.000 yatak kapasitesine sahip Yaşar Turizm A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı’nı yürütmektedir. Siyasi hayatına Yenimahalle Gençlik Kolları'nda başladı. CHP'de Gençlik Kolları Başkanlığı, İlçe Yönetim Kurulu Üyeliği, İlçe Sekreterliği, 1990 sonrası SHP döneminde 3 dönem Kurultay Delegeliği yaptı. Yenimahalle İlçe Başkanlığı görevini üç dönem yürüttü. 2004-2009 yılları arasında Yenimahalle ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyeliği görevlerinde bulundu. Kurultay delegesidir. 2009-2014-2019 yıllarındaki yerel seçimleri Yenimahalle’den CHP adayı olarak kazandı, Yenimahalle Belediye Başkanı seçildi. Evli ve iki çocuk babasıdır.




Önerilen Haberler