YÜKLENİYOR
Belediyeniz sınırlarındaki yaşlı nüfusunuz ne kadar?
Neşet Tarhan: Dünya Sağlık Örgütü 25-64 yaş arasını “yetişkin dönem”, 65 ve üzeri yaşları yaşlı grup olarak adlandırmıştır. Buna göre, Mezitli’de 65 yaş ve üzeri yani yaşlı grup olarak adlandırılan kişi sayısı 18.919’dur.
2020 yılında Mezitli nüfusu 211.538’dir. İlçe nüfusundaki yaşlı nüfus oranı Türkiye’ye göre yüksektir.
İlçenizin stratejik planının bütününde yaşlıları gözeten bir yaklaşım var mı? Varsa nasıl?
Neşet Tarhan: Belediyemizin stratejik planının bütününde yaşlıları gözeten bir yaklaşım bulunmaktadır. “Sağlıklı Kent Mezitli” bakış açısıyla sağlıklı ve konforlu bir yaş alma süreci için 65 yaş ve üzeri vatandaşlara yönelik birçok hizmet verilmektedir, sosyal aktiviteler düzenlenmekte, spor ve sağlık hizmetleriyle güvenli yaşamlar sunulması hedeflenmektedir. Bulaşıcı olmayan hastalık risklerine yönelik olarak yerinde bakım hizmeti verilmekte ve sağlıklı yaşam tarzı teşvik edilmektedir. Tüm bu hizmetlere ilişkin konular stratejik planda standartlar ve hedefler kapsamında belirtilmektedir.
Stratejik planda özel ilgi gruplarıyla sosyal güçsüzlere yönelik sosyal ve ekonomik yardım projelerinin kapsamının geliştirilmesi hedefi yer almaktadır. Yerinde bakım yapılan yaşlı sayısı ve hastane transferi yapılan yaşlı sayısı şeklinde hedefler tanımlanmıştır.
Sağlık, sosyalleşme, kültürel faaliyetler kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir?
Neşet Tarhan: Mersin’de 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfus içerisindeki payındaki artış eğilimi devam etmektedir. Bu nedenle Mezitli ilçesi gerek ilçenin sahip olduğu güzellikler gerek belediyenin sunduğu hizmetler açısından daha çok kadınlar ve yaşlılar tarafından tercih edilmektedir. Belediyemiz bu demografik yapıyı göz önünde bulundurarak hizmette önceliğini belirlemektedir ve faaliyetlerini gerçekleştirmektedir.
“Evde Yaşlı Bakım Hizmetleri”, Aktif Yaş Alma Merkezi ve Gülbahar Özmen Aktif Yaş Alma Evi’nde deneyimli personel ve gönüllülerle birlikte yürütülmektedir. İhtiyaç sahibi vatandaşların yaşadıkları evlerin fiziki şartları iyileştirilerek daha iyi ortamlarda yaşamalarına imkân sağlanmaktadır.
Mezitli’de 65 yaş üstü bireylerin aileleriyle birlikte güvenli zaman geçirebilecekleri ve paylaşımlarını artırabilecekleri, erişilebilir mekânların yaygınlaştırılması için çalışılmaktadır. Kültürel, sanatsal, sosyal ve sportif faaliyetleri Mezitli Belediyesi bünyesinde bulunan ve 65 yaş üzeri gruba hitap eden merkezlerimiz: “Aşevi”, “Sosyal Tesisler”, “Gülbahar Özmen Aktif Yaş Alma Merkezi”, “Aktif Yaş Alma Merkezi”, “Kadın Danışma Merkezi”, “Emekli Evi”, “Örgü Evi”, “Gönüllü Evleri” ve “Kır Kütüphanesi”dir.
İlçemizin sosyal altyapısını güçlendirecek, kültürel, sanatsal sosyal ve sportif etkinliklerini artıracak faaliyetler ve projeler yapılarak kentlilik kimliği geliştirilmektedir. Dezavantajlı grupların sosyal yaşama kazandırılması için sosyal projelerle desteklenen hizmetler üretilmektedir. Eğitimler/aktiviteler gerçekleştirilmektedir ve gerekli yardımlar yapılmaktadır.
Sizce yaşlılık politikalarında yerel yönetimlerin öncelikli hedefleri neler olmalıdır?
Neşet Tarhan: Yaşlılık politikaları bireylerin yaş alma süreçleri dikkate alınarak düzenlenmelidir.
Bu kapsamda öncelikli hedefler; “Aktif Yaş Alma” vizyonuyla bireylerin uzun vadede sağlıklı olabilecekleri yaşam kültürünü yaygınlaştıracak “Aktif Yaş Alma Evleri”, “Mutlu Yaşam Merkezleri” vb. konseptler yaratmak, bireylerin gündelik hayat etkinliklerinde nasıl aktif olabileceklerini öğrenebileceği ve deneyimleyebileceği hizmetler geliştirmek olmalıdır. Bu tür hizmetleri içinde bulundukları sosyal ve demografik yapıyı dikkate alarak planlamaları gerekmektedir. Tüm çalışmaları ve projeleri sivil toplum kuruluşlarıyla, kamu/özel sektör paydaşlarıyla ve gönüllülerle birlikte geliştirmeleri/uygulamaları ikincil hedefleri olmalıdır.
Ayrıca “Aktif Yaş Alma” deyince sadece yaşlı vatandaşlar anlaşılmamalıdır. Süreç, 7’den 77’ye tüm vatandaşların birlikte olabileceği, deneyim paylaşabileceği mekânlar ve hizmetler olarak geliştirilmelidir. Yaşlılık aynı çocukluk döneminde olduğu gibi öğrenmeyi ve deneyimlemeyi gerektirir. Bu nedenle yaşlıların çocuklarla, gençlerle ve yetişkinlerle birlikte olabileceği hizmetleri geliştirmek yerel yönetimlerin önceliği olmalıdır. Günümüzde artan yaşlı nüfusun ve mevcut genç nüfusun karşılıklı ihtiyaçları da dikkate alınarak yaratıcı uygulamalarla dikkat çekici ve kabul edilebilir projeler geliştirilmelidir.