YÜKLENİYOR
Belediyeniz sınırlarındaki yaşlı nüfusunuz ne kadar?
Osman Gürün: Muğla il sınırları içinde yaşayan, 65-90 yaş aralığında nüfusumuza kayıtlı 130.000 civarında vatandaş bulunmaktadır, yani nüfusumuzun %13’ü kadardır. Muğla özellikle birbirinden değerli ilçeleriyle bir çekim merkezi olduğu için Muğla’dan konut alan yabancı ve yaş aralığı yüksek vatandaşlara da ev sahipliği yapılmaktadır. Bazı ilçelerimiz de emekliliğini sakin ve doğayla iç içe geçirmek isteyen vatandaşlar tarafından tercih edilmektedir.
“Yaşlı Dostu Kent Eylem Planı”nız var mı? (Varsa bu kapsamda yapılan çalışmaları, hedefleri, gerçekleşen projeleri anlatmanızı rica ediyoruz.)
Osman Gürün: “Yaşlı Dostu Kent Eylem Planı”nı bir başlık olarak değil, hizmetlerimizle ele alıyoruz. Büyükşehir belediyesi hizmetleri “Hoş Geldin Bebek”ten “Kırsaldaki Çınarlar”a kadar tüm hemşerilerimize verilmektedir. Onların yaşam standartlarını yükseltmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
Kentinizin stratejik planının bütününde yaşlıları gözeten bir yaklaşım var mı? Varsa nasıl?
Osman Gürün: Muğla, doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve birbirinden değerli ilçeleriyle sadece yaşayanlara değil, Muğla’yı ziyarete gelen yerli ve yabancı misafirlere de ait bir şehirdir. 1.480 kilometrekare yüzölçümüne sahip Muğla’yı planlarken, yaşam alanları oluştururken, yollarını, sağlıkla, sporla ilgili tesislerini, parklarını düzenlerken engelsiz bir şehir olabilmesi için gerekli kriterleri de hesap ediyoruz. Herkesin eşit ve adil yaşam hakkından sonuna kadar yararlanmasını istiyoruz. Yaşlarının en olgun çağındaki hemşerilerimizin huzurlu ve mutlu olabileceği bir şehir için çalışıyoruz. Torunlarıyla yeşil alanların, parkların fazla olduğu bir şehirde yaşayan yaşlı vatandaşlar aynı zamanda kültürel aktivitelere de katılmaktadır, hatta MBB Koservatuvarı’nda öğrenci bile olabilmektedirler. Türk halk ve sanat müziği korolarında sesleriyle bizlerle olan yaşlılar vatandaşlar mevcuttur.
Sağlık, sosyalleşme, kültürel faaliyetler kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir?
Osman Gürün: Huzurevi ve Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri’yle ilgili fizibilite çalışmalarımız devam ediyor.
Yaşlı Sosyal Yaşam Hizmet Merkezleri (100 Yaş Evleri)
60 yaş ve üzeri vatandaşların yeni dostluklar kurarken sosyalleşebilmeleri, kendileri için hazırlanmış olan çeşitli odalarımızda daha kaliteli zaman geçirebilmeleri, ihtiyaç duyduklarında tansiyon, şeker ölçümlerinin sağlık ekiplerimizce yapılabilmesi ve yeni bir sosyal yaşamda keyifli yaş almaları amaçlanmıştır. Proje kapsamında Menteşe ve Fethiye ilçelerinde “100 Yaş Evi” hizmeti sunmaktayız.
Yaşlı Destek Hizmetleri (Kırsaldaki Çınarlar)
Yaşlıların bakımıyla ilgili olarak hane halkının tek başına yetersiz kaldığı durumlarda yaşlılara evde yaşamlarını devam ettirebilmeleri, yaşam ortamlarının iyileştirilmesi ve günlük yaşam faaliyetlerine yardımcı olunması amacıyla sosyal, fiziksel, psikolojik destek hizmetleri verilmektedir. Ayrıca yaşlıların yaşı gereği evlerinde yapamadıkları küçük ve basit tamirat hizmetlerini evde teknik destek ekipleri aracılığıyla mobil olarak sunuyoruz.
Evde Bakım Hizmetleri
Yaşlı, yatağa bağımlı, kimsesiz, engelli bireyler için kendi yaşam mekânlarında tıbbi bakım (pansuman, dekibüt/bası yarası bakımı, hekim reçeteli sonda takılması/değiştirilmesi, hekim reçeteli enjeksiyon serum uygulaması) ve genel bakım (saç/sakal tıraşı, silme banyosu eğitimi, tırnak kesimi, hijyen eğitimi) hizmetlerini sunuyoruz. “Evde Bakım Hizmetleri” içerisinde ayrıca beslenme uzmanı tarafından yaşa uygun beslenme eğitimleri verilmektedir. “Evde Bakım Hizmeti” ücretsiz olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara sunulmaktadır.
Hasta Nakil Hizmetleri
Acil durumlar hariç yatağa bağımlı, engelli vatandaşların sağlık kurumundan sağlık kurumuna, evden sağlık kurumuna, sağlık kurumundan eve ve evden eve nakil işlemlerini yapıyoruz.
Sizce yaşlılık politikalarında yerel yönetimlerin öncelikli hedefleri neler olmalıdır?
Osman Gürün: Yerel yönetimler olarak bebeklikten yaşlılığa, doğumdan vefata kadar her zaman vatandaşların yanında olan bir hizmet ağıyla onları sarmalıyız. Hemşerilerimiz kendilerini hiçbir zaman yalnız hissetmemeli. Sadece vatandaşlar için değil, hayatı paylaştığımız can dostları ve şehrimizin yeşili, mavisi, kültürel değerleri için de yerel yönetimler olarak hep görev başında olmalıyız.
Yaşlarının en olgun çağındaki hemşerilerimiz için sakin, huzurlu, güvenli bir şehir ortamı yaratmalı, onlara yönelik kültürel/sanatsal faaliyetlerle de zamanı dolu dolu yaşatmalıyız. Bilgi ve birikimlerini paylaşmak isteyen koca çınarlarımızı da gençlerle buluşturmalı, güçlü bağlar kurmalarını sağlamalıyız. Öncelikli hedefimiz, koca çınarlarımızın sağlığını, mutluluğunu ve huzurlu bir şekilde yaşamalarını sağlamak olmalıdır. Muğla’nın aldığı göçe ve yaş ortalamasına bakıldığında koca çınarlarımızın Muğla’yı tercih ettiklerini görmek bizleri mutlu etmektedir.