"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Rıza Akpolat: Yaş almış vatandaşlara yönelik kapsamlı projeler üretiyoruz

  • 29 Mart 2021


Belediyeniz sınırlarındaki yaşlı nüfusunuz ne kadar?


Rıza Akpolat: 2020 yılı TÜİK verilerine göre, ilçemizin nüfusu 176.513 olup 65 yaş üstü nüfus sayısı 28.551 kişidir. Bu sayı ilçe nüfusunun %16.2’lik kısmını oluşturmaktadır. Yani Beşiktaş’ta her 6 kişiden biri 65 yaşın üzerinde. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı 2015 yılında %8.2, 2020 yılında % 9.5 şeklindedir. 


“Yaşlı Dostu Kent Eylem Planı”nız var mı? (Varsa bu kapsamda yapılan çalışmaları, hedefleri, gerçekleşen projeleri anlatmanızı rica ediyoruz.)


Rıza Akpolat: Beşiktaş Belediyesi, yaşlı nüfusunun genel nüfusa oranının giderek artacağı öngörüsüyle yaşlılık politikalarını daha nitelikli ve sürdürülebilir bir noktaya taşımayı amaç edinmiştir. 


İleri yaştaki vatandaşların her alanda söz sahibi olmasını ve yönetim süreçlerine katılımlarını başlıca sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Doğrudan katılımı ve yaşlı refahını esas alıyoruz. 


Yaşlı dostu bir ilçe olma hedefine ulaşmak için 2017 yılında başlayan “Yaşlı Dostu Kentler” ağına üyelik süreci 2019 yılında tamamlandı. Beşiktaş Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından yürütülen “Yaşlı Dostu Kentler” ağına üye olmaya hak kazandı. Türkiye’de bu ağa katılan dördüncü, 2019 yılında bu ağa katılmaya hak kazanan tek belediye olduk.


Bu üyelik gereği Beşiktaş’ı her alanda yaşlı dostu bir ilçe hâline getirmeyi taahhüt ettik. Dış mekânlardan binalara, ulaşımdan konuta, sosyal katılımdan toplumsal yaşama, işgücüne katılımdan sağlık hizmetlerine kadar hayatın her alanında gerekli düzenlemeleri yapacağız. 


2020 yılının başında 65+ Yaşlı Hakları Derneği ve Çanakkale Troya Çevre Derneği tarafından düzenlenen Teknoloji ve Yaşlıların Yaşam Kalitesi Paneli” Beşiktaş’ta belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleşti. Yurtiçinden ve yurtdışından uzman konuşmacıların katıldığı panelde hızla gelişen akıllı teknolojilerin yaşlıların hayat kalitesine yansımaları ve yaş almış kuşakla akıllı teknolojiler arasındaki dijital uçurumun nasıl kapatılabileceği konuşuldu, örnek uygulamalar paylaşıldı.


İlçenizin stratejik planının bütününde yaşlıları gözeten bir yaklaşım var mı? Varsa nasıl?


Rıza Akpolat: 2020-2024 stratejik planımızı yaşlıları gözeten bir yaklaşımla ele aldık. Yaşlı Dostu Kentler Birliği üyeliğimizden de söz ettiğimiz planda bu birliğin standartlarına erişmek için sürekli iyileştirmeye, engelli ve yaşlı hizmetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına dair stratejik hedefimiz bulunmaktadır.



Sağlık, sosyalleşme, kültürel faaliyetler kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir? 


Rıza Akpolat: Beşiktaş Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan dar gelirli, yaşlı, yoksul, muhtaç, kimsesiz ve engelli vatandaşlara bütçe imkânları dahilinde komisyon kararıyla aylık nakdi yardım yapıyoruz.


2013 yılından itibaren uygulanan “Esenlik Hizmeti” öncelikli olarak 75 yaş üstü yalnız yaşayan vatandaşların ve engelli/dezavantajlı (özbakım ihtiyacını karşılayamayacak, muhtaç durumda olan) vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak için ücretsiz veriliyor. Bunlar, “Evde Temizlik”, “Evde Kuaför”, “Pratik Ev Düzenlemeleri” hizmetleridir.


Beşiktaş’ta yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlara ferah ve temiz bir ortamda sosyalleşme ve gündelik aktivitelerde bulunma imkânı sağlayan “Yaşam Evleri”nde psikolog kontrolünde sağlık hizmetleri de sunuluyor. 2008 yılından bu yana faaliyet gösteren “Yaşam Evleri”, Ulus Yaşam Evi, Etiler Yaşam Evi ve 2016 yılında kurulan Engelsiz Yaşam Evi olmak üzere 3 merkezde hizmet vermektedir.


İleri yaşta üretkenlik, Alzheimer ve Demans gibi hastalıklardan korunmak için çok önemli. Yaşam Evleri’nde fiziksel egzersizler, spor faaliyetleri, ahşap boyama, satranç gibi eğlenceli, bilişsel zekâyı ve el becerisini geliştirici aktiviteler yapılıyor. Belgesel gösterimleri ve kitap okuma saatleri var, ayda bir kez de fizik tedavi uzmanı eşliğinde teorik ve pratik eğitimler veriliyor. Ayrıca psikoloğumuzla grup ve bireysel terapi, sağlıklı bir yaşamın temini için de diyetisyen hizmeti sunuluyor.


“Evde Sağlık Destek Hizmeti” projemizle engelli, yaşlı, kronik hastalığı olan veya nekahet dönemindeki Beşiktaşlıların sosyal yaşama ayak uydurabilmesi sağlanıyor. Bakıma gereksinim duyan bireyin diğer aile bireyleri üzerindeki yükünü hafifletmeye çalışıyoruz. “Evde Sağlık Destek Hizmeti”yle doktor muayenesi, enjeksiyon, pansuman, sonda takılması, tansiyon ve kan şekeri ölçümü gibi hizmetler vatandaşların evlerinde sunuluyor. Aynı zamanda yataktan kalkmaması gereken hastaların da özbakım ihtiyaçları hemşireler ve hasta bakıcılar tarafından gideriliyor. Vatandaşlar 444 44 55 numaralı çağrı merkezini arayarak “Evde Sağlık Destek Hizmeti” için randevu alıyor ve hizmetimizden yararlanıyor.


“7/24 Çevrimiçi Tıbbi Danışma Hizmeti” kapsamında ise, vatandaşlar Beşiktaş Belediyesi web sayfasından hekimlerini seçerek mesajlaşabiliyor ya da yüz yüze görüşme yapabiliyor. İleri yaşta ve kronik hastalığı olup evden çıkamayan vatandaşlar hekimlerimizle çevrimiçi görüşebiliyor.



Sizce yaşlılık politikalarında yerel yönetimlerin öncelikli hedefleri neler olmalıdır?


Rıza Akpolat: Toplumun her kesimine, özellikle de yaş almış vatandaşlara yönelik kapsamlı hizmetlerin üretilmesi ve yerinde ulaştırılması büyük önem taşıyor. Kentsel planlamanın buna göre yapılması, mimari ve sosyal düzenin bütün toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek bir konforda ele alınması yaşamsaldır. Yaş almış vatandaşlar kentin yapılaşma biçimi nedeniyle evlerinden çıkmakta ve sosyal yaşama katılmakta zorlanıyorlar. Beşiktaş Belediyesi olarak hem fiziki hem de sosyal yaşama erişimleri için yaş almış vatandaşlara yönelik kapsamlı projeler üretiyor ve yaşama geçiriyoruz.



Önerilen Haberler