YÜKLENİYOR
Belediyeniz sınırlarındaki yaşlı nüfusunuz ne kadar?
Tunç Soyer: İzmir, sahip olduğu yüksek potansiyelin ve dinamizmin yanında huzurlu bir emeklilik dönemi geçirmeyi hayal edenlerin de tercih ettiği kentler arasında ilk sırada geliyor. Bu durum İzmir’de yaşlı olarak niteleyeceğimiz nüfusun oranını önemli ölçüde artırıyor. 2020 yılı verilerine göre İzmir nüfusu 4.5 milyon civarında. Dünya Sağlık Örgütü ise, bilindiği üzere 65 yaş üzerini yaşlı olarak tanımlıyor. Buna göre İzmir nüfusunun % 11.82’si, yani 500.000’nin üzerindeki kısmı 65 yaş üstü bireyler oluşuyor.
“Yaşlı Dostu Kent Eylem Planı”nız var mı? (Varsa bu kapsamda yapılan çalışmaları, hedefleri, gerçekleşen projeleri anlatmanızı rica ediyoruz.)
Tunç Soyer: İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu konudaki hizmet ve faaliyetler açısından iyi bir noktada. İzmir, 2013 yılında Uluslararası Yaşlılık Federasyonu (IFA) ve Türkiye Yaşlılık Konseyi Derneği (TÜRYAK) tarafından verilen ödülle “Yaşlı Dostu Kent” unvanını aldı. Bu konumumuzu geliştirmek ve hizmetleri çeşitlendirmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, Alzheimer ve Demans Hastaları Buluşturma Merkezi, Eşrefpaşa Hastanesi’nin sosyal uygulamaları, Buca Sosyal Yaşam Kampusü gibi kurumsal faaliyetlerle yaşlılara yönelik uygulamalar alanında çıtayı bir hayli yükseltmiş bulunuyoruz.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Alzheimer ve Demans Hasta ve Aileleri Buluşma Danışma Merkezi’nde Alzheimer (1.evre) ve/veya hafif Demans hastası, günlük yaşama faaliyetlerini yerine getirebilen yaşlı vatandaşlara hizmet sunuyoruz.
Sağlıklı Yaş Alma ve Dayanışma Merkezi’nde ise, 55 yaş ve üzeri İzmirliler bir araya gelerek sosyal ve fiziksel aktivitelere, resim, müzik gibi sanat çalışmalarına katılıyor. Müzik koroları, resim atölyeleri, satranç kursu gibi kurslarla hem zihinsel becerilerini aktif tutuyor hem de sosyal etkileşimle psiko-sosyal güçlenme yaşıyorlar.
Sahip olduğumuz 425 yatak kapasiteli Sosyal Yaşam Kampüsü Huzurevi’ne yaşlı vatandaşlara sıcak bir yuva imkânı sunarak sağlıklı ve kaliteli zaman geçirmelerini hedeflemekteyiz.
Evde bakım hizmetimizle destek olmaksızın hayatını idame etmekte zorlanan yaşlı vatandaşlara hanelerinde temizlik, banyo, yara bakım, psikolojik destek ve fizik tedavi hizmeti vererek onların hayatlarına dokunmayı, insan onuruna yakışır şartlarda yaşamalarını hedeflemekteyiz.
Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde yaşlı vatandaşların günlük spor, resim, satranç, yoga, müzik gibi aktivitelere katılabilmesini ve dolayısıyla hayata daha sıkı tutunmalarını hedeflemekteyiz.
Alzheimer ve Demans Merkezi’nde bu rahatsızlıklara sahip yaşlı vatandaşlara uzman kadromuzla el işi ve uğraş terapileriyle destek olmaktayız.
Müyesser Turfan Geçici Konuk Evi’nde kısa süreli barınma ihtiyacı duyan, soğuk kış günlerinde sıcak bir yuva arayan yaşlı vatandaşlara da hizmet vermekteyiz.
Tüm bunlara ek olarak sosyal belediyecilik anlayışımızla hizmet verdiğimiz, İzmir’de yaşayan, maddi yoksunluk çeken yaşlı vatandaşları uzman ekiplerimizle hanelerinde ziyaret etmekteyiz ve ihtiyaçlarına göre ayni/nakdi yardımlarda bulunmaktayız.
Kentinizin stratejik planının bütününde yaşlıları gözeten bir yaklaşım var mı? Varsa nasıl?
Tunç Soyer: Yaşlı vatandaşların yani tecrübeli nüfusun sosyal hayat içinde olması, genç nüfusla birleştirici aktivite ve projelerde yer alması bizim önceliklerimiz arasında. Örneğin, stratejik hedeflerimizden biri, “Dezavantajlı Grupların Hak ve İhtiyaçlarına Yönelik Faaliyetleri Yürütmek.” Bir diğeri ise, “Yaşam Kalitesinin Artırılması.”
Bu amaç doğrultusunda İzmir’i yaşam kalitesi yüksek bir kente dönüştürmeye, sağlıklı yaşamı desteklemeye çalışıyoruz. Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde çalışmalarımız aktif şekilde devam ediyor. Alzheimer ve Demans hastaları ve aileleri için buluşma ve dayanışma merkezindeki üyelerimiz ihtiyaçları doğrultusunda kurslara ve sosyal etkinliklere katılıyor.
Yaşlı vatandaşlara yönelik hobi, gelişim, çalışma ve eğitim birim veya atölyelerin hayata geçirilmesi, var olanların güçlendirilmesi, etki alanının artırılması ve tanıtılması da stratejik plan çerçevesinde önem verdiğimiz faaliyetler arasında bulunuyor.
Sizce yaşlılık politikalarında yerel yönetimlerin öncelikli hedefleri neler olmalıdır?
Tunç Soyer: Toplumların yaşlılarına verdikleri değer, o toplumun gelişmişlik göstergelerinden birisidir. Biz bu perspektifle İzmir'in kadim geçmişinde yer alan yaşlıya saygı kültürünü tüm gücümüzle bir adım daha öteye taşıma gayretindeyiz. Değerli büyüklerimizin toplumdan kopmadan, insan onuruna yakışır bir şekilde yaşamasını istiyoruz. Toplu ulaşımdan, kurum bakımına kadar tüm hizmet modellerini en ince ayrıntısına kadar değerlendiriyor, yaşlı vatandaşların kendilerini izole etmeden sosyal hayat içerisinde yer almasını sağlamaya çalışıyoruz.
Yaşlılık politikalarındaki ana hedefler arasında yer alan yaşam kalitesinin artırılması ve bireylerin sağlıklı olmasının desteklenmesi büyük önem taşıyor. Bu kapsamda koruyucu, önleyici, destekleyici ve geliştirici sağlık hizmetlerinin verilmesi, bunun için fiziksel ve çevresel düzenlemelerin yapılması ve çalışmaların yaygınlaştırılması esas oluşturuyor.