YÜKLENİYOR
Belediyeniz sınırlarındaki yaşlı nüfusunuz ne kadar?
Ülgür Gökhan: 2020 TÜİK güncel verisi: 65+ 14.141 kişi, 6.460’ı erkek, 7.681’i kadın.
Çanakkale merkez 65+ nüfusun merkez toplam nüfusa oranı %10’dur.
Kentinizin stratejik planının bütününde yaşlıları gözeten bir yaklaşım var mı? Varsa nasıl?
Ülgür Gökhan: Çanakkale, yaşlı nüfusunun yoğun yaşadığı bir kent. Bu nedenle stratejik planımızda yaşlılara özel planlar ve projeler yer almaktadır. Çanakkale’de yaşlılığı bir yoksunluk, bir içe kapanma hâli olarak değil, tecrübelerin ve yaşam sevincinin zirvede yaşandığı bir döneme dönüştürmek için yapısal, sosyal, kültürel yürüttüğümüz her projenin faydalı olmasına çabalıyoruz.
Yaşlılık döneminin artı bir değere dönüştürülmesini, yaşlılığın hastalıklarla değil, kazanımlarla yaşanacak bir yaş dilimi olmasını bütüncül bir bakış açısıyla değerlendiriyoruz. Yaşlılığın tüm yaşam deneyiminin aktarılabileceği, yeni deneyimlerin eklenebileceği, keyif ve heyecanla yaşanabilecek bir olgunluk dönemi olduğu dünyadaki başarılı örneklerle de kanıtlanmaktadır. Kentimiz yaşlılarının da sosyal ve ekonomik olarak yaşamın içinde yer almasını ve ötekileştirilmemesini önemsiyoruz.
Altın Yıllar Yaşam Merkezi, gerek yapısı açısından gerek içinde gerçekleştirilecek etkinlerin niteliği bakımından çok özel bir çalışmanın ürünüdür. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin çok değerli bilim insanları proje hayalimizi somut bir merkeze dönüştürmek için uzun ve verimli çalışmalar yürüttü. Merkezimiz için hiçbir ayrıntıyı gözden kaçırmadan, yaşlılık dönemindeki insanların yapısal, duygusal, mekânsal tüm beklentilerine ait yapılmış literatürleri kaynak alarak ülkemizde örnek olmuş bu çalışma için önemli paydaşlarımız oldular.
Merkezimiz tamamen yaşlılara hizmet vermek için yaşlı ergonomisine uygun olarak tasarlandı. Yapılan çalışmalarla merkezden faydalananlar fiziksel, psikolojik, bilişsel açıdan bütüncül olarak desteklenmektedir.
Sağlık, sosyalleşme, kültürel faaliyetler kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir?
Ülgür Gökhan: 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız için 2013 yılından bu yana faaliyette olan Altın Yıllar Yaşam Merkezi; sağlık, sosyal, kültürel alanlarda kentlilerimize hizmet sunuyor. Burada yapılan çalışmalarla yaşlıların fiziksel, ruhsal, bilişsel sağlığı korunup güçlendiriliyor.
Atölyelerimiz:
Nefes egzersizleri
Spor
Grup danışmanlık
Satranç
Görsel sanatlar
Halk dansları
Bilişim teknolojileri (akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve internet kullanımı)
Müzik
Edebi okumalar
Tiyatro
Bilişsel beceriler
Resim
El sanatları
İngilizce
Briç
Okuma yazma çalışmalarıyla da yaşlının yaşam kalitesi artırılıyor.
Katılımcı taleplerine istinaden atölye sayıları değişkenlik göstermektedir. Bu çalışmalarımız, alanında uzman ve yetkin personeller tarafından gerçekleştirilmektedir. Psikolog tarafından ihtiyaç durumunda bireysel görüşmeler sağlanmaktadır. Fizyoterapist aracılığıyla denge ve yürüme çalışmaları da yine ihtiyaç durumunda gerçekleştirilmektedir. Atölye çalışmalarının dışında -kuşaklar arası etkileşime katkı sağlamak için her ay belirlenen bir konuda alanında uzman kişilerin gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantıları ve kreşlerimizde eğitim gören çocuklarla düzenlenen masal günleri organize edilmektedir. Merkez katılımcılarımız, kentimiz çocuklarına kendi çocukluklarındaki masalları ve güncel masalları okumaktadır.
Yıl boyunca üretilen tüm ürünler, müzik, tiyatro, satranç vb. çalışmalar Yaşlılar Haftası, yıl sonu gösterileri gibi günlerde organize edilen sergi, konser, tiyatro etkinlikleriyle tüm kentliyle paylaşılır. Yaşlılar Haftası’nda turnuva düzenleyen tek il, Çanakkale’dir, 40’ın üzerinde aktif lisanslı sporcu sayısına sahibiz. Satranç turnuvaları Yaşlılar Haftası’nda ülkede 65+ açık olarak resmi turnuva şeklinde organize edilir. “Demli Sesler” koromuz 2016 yılında 4. SANSEV Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’nde “Çalgı Eşlikli Yapıt Yorumlama” ödülünü Çanakkale’ye kazandırmıştır. Yine Uluslararası Troia Festivali’nde “Livaneli Korosu”yla sahne almıştır.
Merkezimizde her yıl düzenli olarak ÇOMÜ Halk Sağlığı Bölümü ortaklığıyla izleme yapılmaktadır. Böylece merkezden faydalananların fiziksel, sağlık, sosyal vb. sorunlarının tespit edilmesi ve sosyal belirleyicilerle yaşam kaliteleri üzerinde merkezin etkisi izlenmektedir.
Pandemi sürecinde çalışmalarımızı ve etkinliklerimizi online ortama taşıdık. Merkezden faydalananlar sokağa çıkma kısıtlamasından en çok etkilenen kesim olduğu için tüm üyelerimizi kendilerini yalnız ve kimsesiz hissetmemesi için telefonla aradık, hal hatır sorduk, ihtiyaç ve taleplerini alıp değerlendirdik.
Sizce yaşlılık politikalarında yerel yönetimlerin öncelikli hedefleri neler olmalıdır?
Ülgür Gökhan: 65 yaş ve üstü bireylerin kendi başlarına yaşamlarını idame ettirebilecek hizmetlere ve olanaklara kolaylıkla ulaşabilmesi. Yaşlıların sağlık hizmetlerine ve sosyal hayata erişimlerinin kolay olması. Yaşam kalitelerini artıracak bilgilendirmelerin basın yayın organlarınca yapılması. Yürüyüş yollarının, parkların ve otobüslerin ergonomilerinin yaşlıya göre düzenlenmesi. Sağlık hizmetine ulaşımın kolaylaştırılması ve koruyucu sağlık çalışmalarının sosyal sağlık çalışmaları yapan mekânlarla geliştirilmesi. Altın Yıllar Yaşam Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi hizmet merkezlerinin sayısının artırılması.