"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Seçer: Yaşlı dostu kentler sıralamasında en üst seviyeye çıkmak için çalışıyoruz

  • 29 Mart 2021


Belediyeniz sınırlarındaki yaşlı nüfusunuz ne kadar?


Vahap Seçer: Ülkemiz son yıllarda artan yaşlı nüfusuyla yaşlı toplumlar sınıfına dahil olmuştur. TÜİK verilerine göre, yaşlı nüfus 2015 yılında 6 milyon 495 bin 239 kişiyken son beş yılda %22.5 artarak 2020 yılında 7 milyon 953 bin 555 kişi oldu. Yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı 2015 yılında % 8.2 iken, 2020 yılında %9.5’e yükselmiştir. 2020 yılı verilerine göre, Mersin ilinin nüfusunun 1.868.757 kişi olduğu, 181.899 kişinin 65 yaş ve üstü kategorisinde yer aldığı tespit edilmiştir. 65 yaş üstü nüfusun Mersin nüfusuna oranı %9.7’dir. 2015 yılı verileriyle karşılaştırma yapıldığında yaşlı nüfusta 39.568 kişi artış olduğu tespit edilmiştir.


İlimiz artan yaşlı nüfusu bakımından birçok ilin önünde gelmekte olup yaşlı vatandaşlara yönelik hizmetlerin çeşitlendirilmesine ve sunumuna ihtiyaç duyulmaktadır.


Sosyal Hizmetler’le Engelliler ve Sağlık İşleri Dairesi Başkanlıkları, verdikleri hizmetlerle yaş almış, yalnız yaşayan, kimsesi olmayan, engelli vatandaşların sorun ve sıkıntılarını çözmek, ihtiyaç ve taleplerini karşılamak için yeni bir hizmet anlayışı başlatmıştır.


Örneğin, yaş almış vatandaşlar doktor ve hemşireden oluşan Evde Sağlık, Bakım ve Destek Hizmetleri Birimi tarafından düzenli olarak ziyaret edilmektedir, kendilerine sağlık hizmetleri verilmektedir. Uzman doktorlar vasıtasıyla fizik tedavi ihtiyacı belgelenen (raporlu) vatandaşlara da evlerinde fizyoterapistler tarafından fizik tedavi hizmeti sunulmaktadır. Yine yaş almış vatandaşların ikamet ettikleri evlerin temizliği ve kişisel bakımları ekiplerimiz tarafından hijyen kurallarına uyularak düzenli olarak yapılmaktadır.


Belirli periyotlarla yaşlı vatandaşlar ziyaret edilerek yalnız olmadıkları, manevi evlatlarının olduğu hatırlatılmaktadır. Ev ziyaretlerinde ve kendi talepleri doğrultusunda evlerindeki tamirat ve onarım işleri de yapılmaktadır.


Sonuç olarak amaçlarımız:


Yaşlı vatandaşların günlük ihtiyaçlarını (kişisel bakım, ev temizliği) huzurevlerinde değil, kendi evlerinde karşılamak,


Yaşlı dostu kentler sıralamasında en üst seviyeye çıkmak,


Kimsesizlerin kimsesi olmak,


Yaşlı vatandaşların sosyal hayattan kopmamalarını sağlamaktır.

 

Yaşlı Dostu Kent Eylem Planınız var mı? (Varsa bu kapsamda yapılan çalışmaları, hedefleri, gerçekleşen projeleri anlatmanızı rica ediyoruz.)


Vahap Seçer: 2016 yılında Mersin'i Birleşmiş Milletler World Health Organization kapsamında Yaşlı Dostu Kent yapmak üzere Yaşlı Dost Kentler ağına başvuru süreci için Mersin Kent Konseyi’nde toplantı yapıldı. Raporlama için de belediyemizin Sosyal Hizmetler Şube Müdürlüğü’nce uzmanlarımız görevlendirildi, kentimize ait mevcut durum raporu hazırlandı. 


Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’yla Mersin Kent Konseyi’nin gerçekleştirdiği toplantılar rapor hâline getirildi. Sonrasında “Yaşlı Dostu Kentler Nasıl Olmalı?” çalıştayından çıkan veriler kitap hâline getirildi, İngilizce’ye çevrildi ve basımı gerçekleştirildi. Kitap, paydaş kurumlara ve ilgili kurumlara bilgi amaçlı dağıtıldı.


Hiç şüphesiz yerel yönetimler toplumsal sorumlulukları gereği bu konuda ana uygulayıcı durumundadır. Kentimizde konuyla ilgili geliştirme ve iyileştirmeye yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu konuda son olarak “Yaşlı Dostu Kent Mersin” adını taşıyan bir çalıştay da gerçekleştirilmiştir. 


Kentinizin stratejik planının bütününde yaşlıları gözeten bir yaklaşım var mı? Varsa nasıl?


Vahap Seçer: Yaş almış vatandaşları gözeten yaklaşımlar ilgili tüm paydaşların da katılımıyla gerçekleştirilen çalıştaylarla oluşan stratejik planımızda yer almaktadır. 


Bu kapsamda:


Belediyenin sosyal destek hizmetleriyle sosyal içermenin, sosyal uyumun ve toplumsal birlikteliğin kapsayıcı bir anlayışla desteklenmesi,


Cinsiyeti, yaşı, engelliliği ve sosyo-ekonomik durumu nedeniyle dezavantaj yaşayan kesimleri güçlendiren ve aktif bireyler olarak toplumda yer almalarını sağlayan hizmet çeşitliliğinin sağlanması ve sunulması,


Bireylerin sosyal hayata katılımlarını artırmaya ve sosyal uyumlarını sağlamaya yönelik yürütülen faaliyetlerden duyulan memnuniyet oranı (performans göstergesi olarak) stratejik planımızda yer almaktadır.



Sağlık, sosyalleşme, kültürel faaliyetler kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir? 


Vahap Seçer: Emekli vatandaşların emeklilik süreçlerini daha iyi şartlarda yaşayabilmeleri ve kaliteli vakit geçirebilmeleri amacıyla Yenişehir ilçemizin Uğur Mumcu Parkı içerisinde hizmet vermekte olan Emekli Evi’nde emeklilere yönelik çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlenmektedir. Emekli Evi’nin ikinci şubesi Tarsus ilçemizin Kültür Park’ı içerisinde hizmete girmiştir. Yakında Anamur ilçemizde de açılacak olan Emekli Evi’nin hazırlık çalışmaları devam etmektedir. 


Çay, kahve, su gibi içeceklerin ücretsiz olduğu, günlük gazete, dergi ve roman gibi kitapların da bulunduğu Emekli Evi’nden faydalanmaya hak kazanan vatandaşlara emekli kartları verilmektedir. 


Emekli vatandaşlar, düzenli diş taraması, tansiyon ve şeker ölçümü gibi sağlık hizmetlerinden, psiko-sosyal danışmanlık hizmetlerinden, ayrıca yaz ve bahar aylarında düzenlenen günübirlik kent gezileri, doğa yürüyüşleri ve konserler gibi çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerden yararlanmaktadır.





Sizce yaşlılık politikalarında yerel yönetimlerin öncelikli hedefleri neler olmalıdır?


Vahap Seçer: Yaşlı Dostu Kentler küresel ağına katılmak için DSÖ’nün 8 ana maddede topladığı düzenlemelerin yerine getirilmesi ya da planlanarak taahhüt edilmesi gerekmektedir.


Bunlar şu şekilde sıralanmaktadır:


Dış mekânlar ve binalarla ilgili düzenlemeler,

Ulaşımla ilgili düzenlemeler,

Konutla ilgili düzenlemeler,

Sosyal katılımla ilgili düzenlemeler,

Toplumsal yaşama dahil olma ve toplumun yaşlıya saygısını geliştirecek düzenlemeler,

İşgücüne katılımla ilgili düzenlemeler,

Bilgi edinme ve iletişimle ilgili düzenlemeler,

Toplum desteği ve sağlık hizmetleriyle ilgili düzenlemeler.

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu maddelerle ilgili gerekli düzenlemeleri yerine getirmek, yaş almış vatandaşlara yönelik aktif yaşlanma ve yerinde yaşlanmayı teşvik eden politikaları geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.



Önerilen Haberler