"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yılmaz Büyükerşen: Yaşlı nüfusun ihtiyaçlarının giderilmesi için yoğun çaba gösteriyoruz

  • 29 Mart 2021


Belediyeniz sınırlarındaki yaşlı nüfusunuz ne kadar?


Yılmaz Büyükerşen: 2020 yılı TÜİK adrese dayalı nüfus kayıt verilene göre Eskişehir nüfusu, 888.828’dir. Yaşlı nüfus ise, 106.747’dir. Kentimizde erkek yaşlı nüfusu 47.006’dır, kadın yaşlı nüfusu 59.741’dir. 


Kentinizin stratejik planının bütününde yaşlıları gözeten bir yaklaşım var mı? Varsa nasıl?


Yılmaz Büyükerşen: BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri SKH-10 (Eşitsizliğin Azaltılması) esaslarını dikkate alarak yaşlı dostu kent olmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyor ve stratejik planımızı oluştururken de bu hedefe yönelik adımlar atıyoruz. Örneğin, Eskişehirlilere fırsat eşitliği sağlamak ve kentin sosyal sorunlarını çözmek amacıyla özel ihtiyaç sahibi grupları destekliyor, bu kapsamda yaşlı dostu hizmetlerden yararlanan kentli sayımızı performans göstergelerimize ekliyoruz. Ayrıca maddi, manevi ve sosyal yoksunluklarla mücadele hedefimiz kapsamında evde bakım hizmetlerine yönelik destekleri artırıyoruz. Engelli, kadın, çocuk ve yaşlılara yönelik hizmetleri geliştirerek yaygınlaştırıyor, yaşlı nüfusundaki artış nedeniyle oluşan ihtiyaçların giderilmesi için yoğun çaba gösteriyoruz. 


Sağlık, sosyalleşme, kültürel faaliyetler kapsamındaki çalışmalarınız nelerdir? 


Yılmaz Büyükerşen: Hareket kısıtlılığı olan özel gereksinimli ve yaş alan vatandaşların kent hayatından kopmaması, sosyal yaşama, sağlık hizmetlerine ve sosyal hizmetlere erişmesi gibi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla avantaj taksi hizmeti sunuyoruz. ESMEK bünyesinde açtığımız ve özellikle yaş alan vatandaşlardan oluşan korolarımızla hem yaş alan vatandaşların bir aradalığını artırıyor hem de sosyalleşmelerini sağlıyoruz. Korolarımız tarafından düzenlenen konserlerimizle hemşerilerimizi bir araya getiriyoruz. ESMEK kurs faaliyetlerini yaş alan vatandaşların teknolojik yeniliklere uyum sağlamaları bakımından yeniliyor, dijital vatandaşlık kapsamında hem kurs merkezlerimizde hem de mobil eğitim aracımızda kurslar düzenliyoruz. Tamamı erişime uygun olan ulaşım araçlarımızla yaş alan vatandaşlarımızı tematik parklarımızdan, sportif tesislerimizden, kültür ve sanat saraylarımızdan, müzelerimizden ve daha pek çok mekânımızdan faydalandırıyoruz. Bakım ihtiyacı olan yaş alan vatandaşların sağlıklarını ve özbakımlarını önemsiyor, evde kişisel bakım hizmetlerimizle hem ihtiyaç sahiplerinin hem de ailelerinin bu yöndeki ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Tüm toplu taşıma araçlarımızı yaş alan ve özel gereksinimi olan vatandaşların erişimine uygun hâle getiriyor, yeni filolarımızda da aynı hassasiyeti gözetiyoruz. Alzheimer tanısı almış yaş alan vatandaşlara gündüzlü bakım hizmeti sağlayarak hem hastalarımızın akranlarıyla keyifli vakit geçirmelerini sağlıyor hem de ailelerinin bir nebze de olsa nefes almalarına olanak sunuyoruz. Nisan ayında faaliyete geçecek olan “Kuşaklar Arası Online İletişim Projesi” kapsamında yaş almış vatandaşların ve gençlerin bir arada olacağı, birbirlerine deneyim ve bilgi aktarımı yapabileceği “Deneyimliler Okulu”nu faaliyete açıyoruz. Bu okulun niteliği ve devamlılığı Yaşlılık Platformu’nun deneyimli hocalarıyla sağlanıyor. Türkiye’nin ilk “Unesco Öğrenen Şehri” olan Eskişehir’de 2021 yılının en büyük ihtiyacı olarak tanımlanan “Dijital Vatandaşlık” konusu ESMEK Eğitim Programı içerisine alındı. Bu yönde, yaş alan vatandaşların taleplerini alıyoruz. Pandemi döneminde hazırladığımız bağışıklığı güçlendirici gıda ve hijyen kiti destek paketlerimizle sağlıklarını korumayı amaçlıyoruz. Ayrıca tam kapanmanın gerçekleştiği süreçte sosyo-ekonomik ihtiyaç durumuna bakılmaksızın talep eden tüm yaş alan vatandaşlara aşevinden sıcak yemek gönderdik ve halk süt, halk yumurta ve kalabak su taleplerini alarak adreslerine ulaştırdık. Kontrollü normalleşme sürecinde toplu taşıma araçlarıma binmek için kullanılan Eskart’ın 65 kart vizeleme işlemlerini yaş üstü vatandaşların mağduriyet yaşamaması için erteledik.



Sizce yaşlılık politikalarında yerel yönetimlerin öncelikli hedefleri neler olmalıdır?



Yılmaz Büyükerşen: Yaşlılık politikalarında yerel yönetimlerin öncelikli hedefi, kurumlar arası işbirliği ve içermeci bir yaklaşımla yaşlı refahı alanında hizmet üretmek olmalıdır. Kentin yaş alan tüm vatandaşlarına yönelik hizmetler revize edilmelidir. Örneğin, kültür sanat etkinliklerine yaş alan vatandaşların katılımı da, sosyo-ekonomik yoksunluk içerisinde olan vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanması da aynı derecede önemlidir. Yaş alan vatandaşların akranlarıyla birlikte olduğu kadar kuşaklar arası buluşmaları da içerecek yeni bir tesis/hizmet modeline geçilmesi sağlanmalıdır. Bu sayede yaş alan vatandaşların deneyimlerini genç kuşaklarla paylaşması, genç kuşakların da yaş alan vatandaşlarla birlikte öğrenme faaliyetini gerçekleştirmesi kuşaklar arası dayanışmayı artıracaktır. Ayrıca Covid-19 pandemisi bize yaş alan vatandaşların korunması, yalnız ve bakım ihtiyacı olan vatandaşların gereksinimlerinin ivedilikle karşılanması gibi yeni sosyal sorunlar yaratmıştır. Belediyeler kamu hizmetlerinin en hızlı şekilde verildiği merciler olduğundan parkları, tesisleri, aşevleri, ulaşım araçları, kaldırımları, yollarıyla tüm yaş alan vatandaşların ihtiyaçlarını göre ve doğrudan kendilerinin talepleri doğrultusunda revize edilmelidir. Özel gereksinimi olsun olmasın tüm yaş alan vatandaşların destekleyici sağlık hizmetlerinden ve sosyal hizmetlerden en hızlı ve etkin şekilde yararlanması konusunda yerel yönetimler etkili politikalarını sürdürmeli ve geliştirmelidir. 



Önerilen Haberler