"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Alp Kargı: Bu Kapı Herkese Açık

  • 8 Mart 2021



Belediyenizin il belediyesiyle işbirliği yaptığı çalışma alanları nelerdir? Olumlu-olumsuz neler yaşanıyor?


Alp Kargı: İlimiz Amasya, MHP’li bir belediye başkanına sahiptir. İlişkilerimiz iyidir, olumsuz bir durum yaşanmamıştır. AKAB (Amasya Katı Atık Bertaraf Tesisleri Birliği) üyesi olarak Amasya Belediyesi’yle etkileşimimiz ve çalışmalarımız bulunmaktadır. 


İlçenizde STK’larla işbirliği çalışmalarınız var mı? Varsa nelerdir? Katılıma yönelik faaliyetleriniz neler? Kent konseyiniz var mı?


Alp Kargı: Göreve geldiğimiz günden bu yana “Bu Kapı Herkese Açık” sloganıyla ve insan ayrımı yapmadan hizmet verme ilkemizle yönetme anlayışımız devam etmektedir. Amasya’daki siyasi partiler, vakıflar, dernekler, meslek odaları, sanayi ve ticaret odaları, sendikalar, spor kulüpleri, platform ve yurttaş girişimleri vb. gibi kuruluşlarla belirli periyotlarda toplantılar düzenliyoruz, fikir alışverişinde bulunuyoruz, sorunları dinliyoruz ve imkânlarımız dahilinde çözüm üretmeye çalışıyoruz.


İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde de STK’larla sürekli iletişim ve işbirliği içerisinde olduk. İhtiyaç sahiplerimizin ve koronavirüsten korunma kısıtlamaları nedeniyle mağduriyet yaşayan meslek gruplarındaki hemşerilerimizin belirlenmesi ve yardım ulaştırılması konusunda birlikte hareket ettik. 


TEMA Vakfı Merzifon Şubesi ve çevre dostu sivil toplum örgütleriyle çevreyi koruma amaçlı ağaç dikme, temizlik kampanyaları düzenledik. Yaklaşık 120 metrekarelik kapalı kullanım alanına sahip iki katlı bir yapıdan oluşan TEMA hizmet binasını 2015 yılında tamamlayarak ilçemizdeki çevre dostlarının ve öğrencilerin doğa eğitimi için TEMA Vakfı’na tahsis ettik. 


Merzifon Çerkes Kültür Derneği’yle işbirliği içerisinde yürüttüğümüz, yapımını belediyemizin üstlendiği “Çerkes Kültür Evi” projemiz devam etmektedir.


Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Merzifon Şubesi’nin önderlik ettiği  “Cemevi ve Kültür Merkezi” inşaatına belediyemiz tarafından ücretsiz yer tahsisi yapılmış olup inşaat aşamasında da desteğimiz devam etmektedir. 


Kızılay ve belediyemiz işbirliği kapsamında ilçemizde belirli aralıklarla “Kan Bağışı Kampanyaları” düzenlenmektedir. 


Merzifon Ticaret Odası işbirliğiyle belediyenin sosyal tesislerinde ücretsiz hizmete sunduğumuz Bisiklet Projesi bulunmaktadır. 


Merzifon Engellilerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’yle her yıl Engelliler Haftası’nda engelli vatandaşlar için birlikte yürüttüğümüz organizasyonlar gerçekleştirmekteyiz.

 

İlçemizdeki amatör spor kulüplerine nakdi ve ayni yardımlarımız devam etmektedir. Belediyemizin desteğiyle turnuvalar düzenlenmektedir ve şehir dışında düzenlenen turnuvalara da katılım sağlanmaktadır. Ülkemizde yaşanan deprem, sel vb. felaketlerde ilçemiz STK’larıyla işbirliği içerisinde yardım kampanyaları düzenlenmiştir. 


Merzifon Kent Konseyi, 2014 yılında göreve geldiğimiz ilk dönemimizden itibaren vardır. Kaymakamı, kamu dairesi temsilcileri, siyasi partiler, sendikalar, muhtarlar, oda ve dernekler, sivil toplum kuruluşları ve ilçemizin kanaat önderlerinin katıldığı genel kurul toplantılarında şehrimiz ve ülke gündemimizle ilgili konularda çalışmalar yapılmaktadır.


Kırılgan gruplara yönelik ne tür projeleriniz var?


Alp Kargı: Sosyal belediyecilik  anlayışı içerisinde yaşlı, bakıma muhtaç, kimsesiz ve engeli olan vatandaşlar için koruyucu, iyileştirici sağlık hizmetleri sunmak, vatandaşların yaşamlarını sosyal hizmetlerle destekleyerek daha bağımsız hâle getirmek ve yaşam kalitelerini yükseltmek için 2014 yılında Dr. Nezih Caner Evde Bakım ve Sosyal Hizmetler Koordinatörlüğü’nü kurduk. Ülkemizdeki yerel yönetimler içerisinde “Evde Bakım ve Sosyal Hizmetler” alanında model oluşturmayı ve referans gösterilen bir kurum olmayı amaçladık. Bu yönde yaptığımız çalışmalarla şu an itibarıyla 3.223 hemşerimizle hizmet vermekteyiz. 


Çalışan, üreten kadınların birlik ve beraberlik içerisinde el emeği göz nuru eserlerini sergileyebilecekleri, aynı zamanda bu ürünlerin satışını gerçekleştirerek evlerine ekonomik katkı sağlayabilecekleri Zübeyde Hanım Kültür Evi, üç katlıdır. Giriş katta misafir ağırlama odası, ürün sergi odası ve mutfak bulunmaktadır. Orta kat, Halk Eğitim Müdürlüğü bünyesindeki kurslar için tahsis edilmiştir. Filografi, iğne oyası ve dikiş kursları Halk Eğitim Müdürlüğü öğretmenleri tarafından kursiyer kadınlara verilmektedir. Üçüncü kat ise, ilçemiz genelindeki kadınların el emeği ürünlerini üretecekleri bir alan şeklinde tahsis edilmiştir. Kadınların ürettiği ürünler giriş kattaki sergi odamızda sergilenmektedir.


Hacettepe Üniversitesi Teknokent Teknoloji Transfer Merkezi’yle birlikte yürüttüğümüz “Herkes İçin Kütüphane” projesi kapsamında ilçemizde eğitim ve öğrenimlerini sürdürmekte olan öğrencilerin başarısına katkıda bulunmak, bilgi ve becerilerini artırmak, bilim ve teknolojik alanında en iyi şekilde yetişmelerini ve kendilerini geleceğe daha iyi hazırlayabilmelerini sağlamak, hemşerilerimizin bilgiye ulaşmasında bir köprü vazifesi görmek amacıyla kurulan Prof. Dr. Haluk Özen Bilgi ve Öğrenme Merkezi,  bünyesindeki robotik laboratuvarla hizmet vermeye devam etmektedir.   

  

191 öğrenci kapasiteli Ana Kucağı Çocuk Yuvası’nda 3.5-6 yaş arasındaki çocuklar için tam gün eğitim verilmektedir. 

        

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür ve Sanat Merkezi, Merzifon Belediye Konservatuvarı bünyesindeki dört tane koro topluluğuna (yetişkin, genç, çocuk), çocuk halk oyunları topluluğuna, çocuk modern dans topluluğuna ve çocuk tiyatro topluluğu çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır.


Seçimlerde en önemli vaatleriniz nelerdi? Hangilerini gerçekleştirebildiniz?


Alp Kargı: Göreve geldiğimiz ilk dönemimizde vaatlerimiz doğrultusunda ve vaatlerimize ek olarak Avrupa Birliği fonları ve T.C. Çevre Şehircilik Bakanlığı destekli 4.5 milyon euro bedelindeki “Atık Su Arıtma Tesisi”ni ilçemize kazandırdık. İki tane iş ve yaşam merkezi, beş tane sosyal tesis, sağlık ocağı, hayvan barınağı, yeni aşevi binası, bisiklet yolu, evde bakım hizmetleri, konservatuvar kurulması, doğalgazın her mahalleye ulaştırılması, kitap fuarı ve festivaller,  pazar alanı düzenlemesi, yaşam alanı revizyonları ve sokak sağlıklaştırması gibi birçok projeyi başarıyla gerçekleştirdik. 2019 yerel seçimleriyle layık görüldüğümüz ikinci dönemimizde önceliğimiz, hayata geçirdiğimiz projelerin sürekliliğini sağlamaktır. En önemli vaatlerimiz aşağıda belirtilmiştir.


İlçemizin en önemli sorunlarından biri olan, yoğun yağışlardan sonra oluşan sel baskınlarına köklü çözüm getirecek “Yağmur Suyu Toplama Projesi”ni 17 km. altyapı çalışması ve 12.000.000,00 TL bütçeyle yaklaşık iki sene gibi kısa bir sürede tamamlayarak Merzifon yakın tarihinin en büyük altyapı yatırımını gerçekleştirmiş olduk.

 


İlçemizde kullanım ömrünü tamamlamış, halk sağlığına zararlı ve arızalanarak sık sık su kesintilerine neden olan asbestli borulardan oluşan içme suyu şebekesinin ve içme suyu kuyularının yenilenmesi proje hazırlığı devam etmektedir.  


Merzifon Organize Sanayi Bölgesi’nde 121 dekar arsanın bedelsiz devrini gerçekleştirerek mülk edindiğimiz 2 parsel hâlindeki 10 dönüm arazi üzerinde belediyemize ait TANSA A.Ş. bünyesinde kurmayı planladığımız fabrikayla ilgili görüşmek ve fikir alışverişinde bulunmak üzere, yaptığımız her işte katılımcılığa, desteğe, farklı fikirlere açık olduğumuzu ifade edip ilçemizin siyasi parti temsilcileriyle, muhtarlarla, odalarla ve derneklerle, sivil toplum kuruluşlarıyla ve ilçemizin kanaat önderleriyle bir araya gelerek istişare toplantıları düzenliyoruz. Projemiz tamamlandığında alım garantili üretim projesiyle kırsal alandaki üreticilerimizi desteklemeyi, aynı zamanda kuracağımız fabrikayla sanayi alanında büyük bir istihdam sağlamayı hedefliyoruz.  

            

Dr. Nezih Caner Evde Bakım ve Sosyal Hizmetler Koordinatörlüğü’nden edindiğimiz tecrübeyle ilçemizde yaşayan ve engeli bulunan vatandaşların yaşam kalitelerine katkıda bulunacak “Rehabilitasyon Merkezi”ni hizmete sunabilmek için ön çalışmalar yapmaktayız.


Sırada öncelikle yapmayı planladığınız neler var?


Alp Kargı: Devam eden pandemi sürecinde halkımızın sağlık, gıda, yakacak vb. temel ihtiyaçlarına yönelik imkânlarımız dahilinde yardımcı olmak ve gerektiğinde 24 saat hizmet vermeyi sürdürmek. 


Organize Sanayi Bölgesi’nde kurmayı planladığımız fabrika ve içme suyu şebekesinin yenilenmesi için gerekli çalışmaları ivedilikle gerçekleştirmek. 


Belediye hizmetlerini yerine getirirken ne tür zorluklarla karşılaşıyorsunuz?


Alp Kargı: Öngörülmeyen gelişmelerle, ülke gündeminde yer alan olumsuzluklar ve maliyet artışlarıyla, projelerimizin yapım aşamasında zorunlu bekleme süreçleri nedeniyle halkımızın zaman zaman mağduriyet yaşaması.




Merzifon Belediyesi Personel Sayısı:


655 çalışanla hizmet verilmektedir. 


Bütçe: 2021 yılı bütçesi 88 milyon 500 bin TL’dir. 


Merzifon Belediyesi Müdürlükleri


Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü

Destek Hizmetleri Müdürlüğü

Emlak ve İstimlak Müdürlüğü

Fen İşleri Müdürlüğü

Hukuk İşleri Müdürlüğü

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü

İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü

İtfaiye Müdürlüğü

Mali Hizmetler Müdürlüğü

Muhtarlıklar Müdürlüğü

Park ve Bahçeler Müdürlüğü

Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü

Strateji Geliştirme Müdürlüğü

Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü

Temizlik İşleri Müdürlüğü

Yazı İşleri Müdürlüğü

Zabıta Müdürlüğü


Stratejik Hedefler: Günü kurtarmaktan ziyade geleceği inşa etmek ve hazırlamak üzere tamamen gerçekçi, ihtiyaca cevap veren ve vizyoner bir yaklaşımla stratejik hedeflerimizi belirlemekteyiz. Merzifon’u problemleriyle değil, güzellikleriyle anılan bir ilçe hâline getirmek istiyoruz. Amasya’nın coğrafi merkezi olan Merzifon, yaptığımız yatırımlarla artık şehircilik anlamında da merkez oldu. “Türkiye’de örnek bir belediye olmak” vizyonumuz doğrultusunda ortaya koyacağımız eserlerimiz ve projelerimizle ülkemizde farkındalık yaratan ve takip edilen örnek bir belediye olacağız. Yenilikçi ve çözüm odaklı birçok önemli projeyi ve hizmet kalemini bu amaçlara ulaşmayı sağlayacak hedefler olarak belirledik. Merzifon’daki tüm vatandaşların fikir ve önerilerini planlama sürecine dahil ederek, vatandaş odaklı bir hizmet sunumu benimseyerek çalışmalarımıza hız kazandırıyoruz.


Alp Kargı

 

Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden mezun oldu. 1998 yılında Merzifon’da serbest veteriner hekim olarak görev yapmaya başladı. Mart 2014 yerel seçimlerini kazanarak Merzifon Belediye Başkanlığı görevine başladı. Mart 2019 yerel seçimlerinde Merzifon Belediye Başkanlığı görevine tekrar layık görüldü. Evli ve iki çocuk babasıdır.

 




Önerilen Haberler