"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ayça Öztürk Genç: Kadın sivil toplum kuruluşlarının projelerine destek vermek için sürekli irtibat hâlindeyiz

  • 8 Mart 2021


Belediyeniz sınırlarındaki kadın istihdamına ilişkin veriler nedir? Ev kadınlarının sayısına ulaşabiliyor musunuz?


Ayça Öztürk Genç: Belediyemiz sınırları içinde yaklaşık 50.000 kişi çeşitli meslek dallarında sigortalı olarak istihdam etmektedir. Bunların %45’ine yakınını kadın (21.287 kişi) çalışan oluşturmaktadır. Özel sektör ve kamu çalışanı sayısına baktığımızda; özel sektörde kadın çalışan sayımız 15.249 kişiyle %40’ını, kamu personeli olarak istihdam eden kadın çalışan sayısı 3.936 kişiyle mevcudiyetin yaklaşık %60’ını oluşturmaktadır. Bunun dışında kısmı zaman çalışan statüsünde olan kadın çalışanlarımız da toplamın yaklaşık %40’ını oluşturmaktadır.


Ev kadınlarının net sayısına ulaşmakta zorlanıyoruz. Fakat belediyemiz bünyesinde bulunan, kadınlara mesleki ve hobi kursları imkânları sunan 8 mahalle merkezi ve 3 kültür merkezi sayesinde onlarla sürekli iletişim hâlindeyiz. 


Kadınların toplumsal yaşama katılmasını teşvik eden projeleriniz nelerdir?


Ayça Öztürk Genç: Karşıyaka Belediyesi, herkese eşit hizmet anlayışıyla özellikle kadınların sosyal ve mesleki becerilerini artırmak, onlara destek sağlamak amacıyla 8 mahalle merkezi ve 3 kültür merkezinde çeşitli eğitimler ve kurslar düzenlemektedir. Ayrıca bu mahalle merkezlerinde çeşitli kuruluşlarla işbirliği içerisinde belediye görevli personellerinin eğitici olarak hazırlandığı eğitimler ve seminerler (Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eğitimi, Kosgeb eğitimleri vb.) düzenlemektedir. Eğitimde fırsat eşitliği temelinde doğumdan yetişkinliğe uzanan eğitim desteği –örneğin 4-6 yaş oyun odası, 5 anaokulu ve 0-3 yaş grubuna yönelik ev ziyareti temelli aile rehberliği programı- başlatılmıştır. Anaokullarının ve mahalle merkezlerinin fazlalığı sayesinde kadınlar toplumsal yaşama katılmada çok daha fazla zamana ve imkâna sahip olmaktadır.


Yerel eşitlik planınız ve bu konuda bir girişiminiz var mı?


Ayça Öztürk Genç: Belediyemiz, 17 Aralık 2019 tarihinde Avrupa Bölgeler ve Belediyeler Konseyi’nin (CEMR) hazırlamış olduğu “Avrupa Yerel Yaşamda Kadın-Erkek Eşitliği Şartı”nı imzalayarak özellikle kadınların ve kız çocuklarının yaşam kalitesini yükseltecek hizmet tasarımına ve sunumuna ilişkin yerel eşitlik mekanizmalarının oluşturulması için katılımcı bir süreçle ortak aklın oluşturulacağı, ilgili tüm kesimlerin görüşlerinin alınacağı bir “Yerel Eşitlik Eylem Planı” hazırlama sözü vermiştir. Eylem planı hazırlama sürecinde tüm kadın sivil toplum kuruluşlarının konuyla ilgili görüşleri alınmış, birlikte bir yol haritası çıkarmak için adımlar atılmıştır. Yakın zamanda konuyla ilgili bir panel ve çalıştay gerçekleştirmeyi planlıyoruz.


Bu alandaki STK’larla ortak çalışmalarınız oluyor mu? Oluyorsa bu çalışmalar nelerdir?


Ayça Öztürk Genç: Belediyemizdeki Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ve ona bağlı Toplumsal Eşitlik Birimi dışında Sivil Toplum Kuruluşları Birimi bulunmaktadır.  Müdürlüğümüz/birimlerimiz aracılığıyla işbirliklerine ve projelere imza atmaktayız. Birkaçına örnek vermek gerekirse; Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği’yle protokol imzaladık. Protokol kapsamında Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı’nı ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Programı’nı mahalle merkezlerimizde vermekteyiz. Cinsiyet İzleme Derneği’nin (CEİD) Avrupa Birliği finansmanıyla yürüttüğü “Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İzlenme Projesi”ne dahil olduk. Yereliz Derneği’yle Kapsayıcı Kentler Projesi’ne katıldık ve çeşitli eğitimler düzenledik. Karşıyaka sınırları içinde bulunan tüm kadın sivil toplum kuruluşlarının projelerine destek vermek için sürekli irtibat hâlindeyiz. 


Belediyenizde toplumsal cinsiyet eşitliği birimi var mı?


Ayça Öztürk Genç: Evet, 2019 yılı Ekim ayında Toplumsal Eşitlik Birimi kuruldu. Belediyemizde Kadın- Erkek Eşitliği Meclis Komisyonu ve Kent Kadın Konseyi mevcuttur.


Belediye kadrolarınızda kadın çalışan ve kadın yönetici sayısı nedir? Hangi görevlerde bulunuyorlar?


Ayça Öztürk Genç: Belediyemizdeki toplam 2.561 kişinin 783’ünü kadın personel oluşturmaktadır. Belediyemizdeki toplam 32 müdürlüğün 19’unu kadın yöneticiler yönetmektedir. Ayrıca toplam 6 başkan yardımcısının 4’ü kadındır. 



Belediye meclisinde kadın üye sayısı kaç? Kaç kadın üye CHP’li?


Ayça Öztürk Genç: Belediyemizdeki toplam 37 meclis üyesinin 11’i kadındır. 10 kadın meclis üyesi CHP’lidir.


                                              



Önerilen Haberler